Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι η αυτό-ύπνωση.
-Πως μπορείς να την κάνεις ακόμα και μόνος σου.


Κάθε άνθρωπος έχει άγχος κατά περιόδους και είναι κάτι φυσιολογικό. Ωστόσο, δεν είναι φυσιολογικό όταν το άγχος κλιμακώνεται σε κρίσεις άγχους ή ακόμα και σε κρίσεις πανικού. Αν έχεις διαπιστώσει ότι υποφέρεις από κρίσεις άγχους μπορείς να δοκιμάσεις την Αυτο-Ύπνωση. Σε αυτό το άρθρο σου παραθέτουμε μια συγκεκριμένη τεχνική που μπορείς να δοκιμάσεις ώστε να την χρησιμοποιήσεις συμπληρωματικά με κάποια θεραπεία που ήδη κάνεις ή προληπτικά. Πριν όμως περάσει στα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις θα πρέπει πρώτα να καταλάβεις τι ακριβώς είναι η Αυτό-Ύπνωση.

Κατανόηση της Αυτο-Ύπνωσης

Αυτο-Ύπνωση σημαίνει όταν βάζεις τον εαυτό σου σε μία κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, σωματικής και νοητικής, συγκεντρώνοντας την προσοχή σου σε μία σκέψη ή ένα αντικείμενο. Μπορείς να μάθεις να τη χρησιμοποιείς για να χαλαρώσεις, πράγμα που μπορεί να σε βοηθήσει να αρχίσεις να ελέγχεις τις κρίσεις άγχους σου.

Εφόσον έχεις κατανοήσει τι θα πει αυτο-ύπνωση, οι πιθανότητες για να δουλέψει πολλαπλασιάζονται. Μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια ενός επαγγελματία υπνοθεραπευτή για να είσαι σίγουρος ότι όντως ακουλουθώντας τα πιο κάτω βήματα θα μπεις σε υπνωτική κατάσταση. Εκείνος μπορεί να σε καθοδηγήσει στις θετικές δηλώσεις που χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις κατά τη διαδικασία. Μερικές από αυτές μπορεί να είναι οι εξής:

“Αντιμετωπίζω τη ζωή με γενναιότητα”, “Ελέγχω την ζωή μου”, “ Έχω τον έλεγχο”, “Πιστεύω στον εαυτό μου”.

Κρατώντας αυτές τις φράσεις στο μυαλό σου ορίστε ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακουλουθήσεις:

1.Χαλάρωση

Βρες ένα ήσυχο μέρος για να καθήσεις. Πριν καθίσεις, τίναξε χέρια και πόδια με φορά προς τα κάτω σαν να προσπαθείς να τα στεγνώσεις ώστε να φύγει η όποια ένταση υπάρχει εκεί και να ζεσταθούν. Μετά κάθισε άνετα και σφίξε όλους τους μυς στο σώμα σου και κράτησε τους σφιχτούς για 5 δευτερόλεπτα. Μετά χαλάρωσέ τους τελείως. Επανάλαβε 2 ή 3 φορές αυτή τη διαδικασία. Σιγουρέψου ότι έχεις κλείσει όλους τους περισπασμούς, όπως τηλέφωνα. Χαλάρωσε την ζώνη και τα παπούτσια σου. Μπορείς επίσης να βάλεις χαλαρωτική μουσική. Χρησιμοποίησε μαξιλάρια για να σιγουρευτείς ότι θα καταφέρεις να χαλαρώσεις όλους τους μυς σου.

2. Εστίασε σε ένα σημείο

Συνήθως στα σεμινάρια αυτο-ύπνωσης που εισηγούμαι ζωγραφίζω μια μαύρη βούλα την οποία τοποθετώ στον απέναντι τοίχο ή στο ταβάνι, λίγο πιο πάνω από το ύψος των ματιών. Άρχισε να κοιτάζεις το σημείο αυτό, παρατεταμένα, χωρίς να ανοιγοκλείνεις τα βλέφαρά σου και χωρίς να κουνάς το σώμα σου. Αν έχεις τυχαίες σκέψεις, άφησέ τες να περάσουν χωρίς να χάνεις την εστίασή σου. Πάρε τρεις βαθιές εισπνοές από τη μύτη και έκπνευσε από το στόμα, αργά και απολαυστικά, σε διπλάσιο χρόνο. Στην τρίτη εκπνοή κλείσε τα βλέφαρά σου.

3. Προγραμματισμός με νέες δηλώσεις

Μέτρα αντίστροφα από το 10 στο 1, λέγοντας στον εαυτό σου, ότι όταν φτάσεις στο 1, θα έχεις φτάσει σε μια βαθιά κατάσταση ύπνωσης. Μετά επανάλαβε τις θετικές δηλώσεις που είχες προετοιμάσει στο μυαλό σου. Επανάλαβέ τες 10 φορές.

4. Ενεργοποίηση σωματικού «πυροδότη»

Μόλις κάνεις τις δηλώσεις σου τσίμπα το πάνω μέρος της παλάμης σου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να πηγαίνει στο κέντρο της εσωτερικής σου δύναμης, στο υποσυνείδητό σου με το που τσιμπάς το χέρι σου. Ο υποσυνείδητος νους σου θα συνδέσει αυτό το τσίμπημα και θα μάθει να το εκλαμβάνει ως τον πυροδότη που θα του υπενθυμίζει τις θετικές σου δηλώσεις και την πρόθεσή σου.

Είναι πιθανό πάντως κατά τη διαδικασία να παρατηρήσεις τις παλαμές να ζεσταίνονται ή νιώσεις ένα ελαφρύ μυρμήγκιασμα. Αν δεν είναι ζεστές, μπορείς να τις τρίψεις μέχρι να ζεσταθούν. Αφού ζεσταθούν ακούμπησε με το ένα σου χέρι το μέτωπό σου και με το άλλο σου χέρι το σημείο λίγο πιο πάνω από τον αυχένα που συσσωρεύεται πολύ συχνά ένταση. Χαλάρωσε ακόμα περισσότερο και απόλαυσέ το.

5. Επαναφορά

Άρχισε να βγαίνεις από την κατάσταση της αυτο-ύπνωσης αντιστρέφοντας την διαδικασία. Άρχισε να μετράς από το 1 στο 10. Αν θέλεις μπορείς να επαναλαμβάνεις μία από τις θετικές σου δηλώσεις μεταξύ των αριθμών. Όταν φτάσεις στο 10, άνοιξε τα βλέφαρά σου και πάρε μια βαθιά αναπνοή. Μείνε στη θέση που είσαι για λίγα λεπτά, τεντώσου και μετά σήκω αργά αργά.

Μπορείς να εξασκείσαι κάθε μέρα στη διαδικασία αυτή ή όσο πιο συχνά θέλεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να βελτιωθείς και να έχεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις στο www.ypnotherapeia.gr.

Διάβασε ακόμα:

7 Βήματα Για Να Αυξήσεις Την Αυτοπεποίθησή Σου Με Αυτο-Ύπνωση

Πώς Να Αδειάζεις Το Μυαλό Σου Καθημερινά

Author(s)

  • Στέφανος Βαούτης

    Υπνοθεραπευτής

    Ο Στέφανος Βαούτης είναι υπνοθεραπευτής, ειδικευμένος στην κλινική και αναλυτική αυτό-ύπνωση και το Coaching με NLP και Ύπνωση.