Είναι φυσιολογικό κάποιες φορές στη δουλειά, όσο και αν την αγαπάς, να έχεις νιώσει και την πιο απλή εργασία να μοιάζει ακατόρθωτη και να χάνεις το ενδιαφέρον και τη συγκέντρωσή σου. Το αποτέλεσμα είναι η αποδοτικότητά σου να πέφτει και οι υποχρεώσεις να συσσωρεύονται προκαλώντας άγχος. Ειδικά μέσα στην πανδημία που οι εργασιακές συνθήκες των περισσότερων έχουν αλλάξει είναι ακόμα πιο δύσκολο να παρακινήσεις τον εαυτό σου να δουλεύει αποδοτικά. 

Υπάρχουν όμως τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τη συγκέντρωσή και το κίνητρό σου:

 1. Φρόντισε ο χώρος εργασίας σου να είναι καθαρός, τακτοποιημένος και απαλλαγμένος όσο γίνεται από θορύβους. Ένα εργονομικό και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας ενισχύει την ευεξία και τη συγκέντρωση. Στοιχεία με θερμά χρώματα στο χώρο εργασίας, όπως κόκκινο και κίτρινο, σε βοηθάνε να μένεις σε εγρήγορση και βελτιώνουν τη διάθεση ενώ αιθέρια έλαια όπως το δενδρολίβανο, το πεύκο, το λεμόνι, η κανέλα καθαρίζουν το μυαλό και βοηθάνε στη συγκέντρωση. 
 2. Μείωσε τους περισπασμούς όπως είναι το κινητό. Για να μην μπαίνεις στον πειρασμό να το κοιτάς κάθε λίγο, βάλε το στη σίγαση ή ακόμα άφησέ το στην τσάντα σου, στο συρτάρι ή σε άλλο δωμάτιο. 
 3. Οργάνωσε το χρόνο σου. Φτιάξε ένα πρόγραμμα για κάθε μέρα και προσπάθησε να το κρατήσεις. 
 4. Θέσε προτεραιότητες και ξεκίνα τη μέρα σου από τις πιο επείγουσες υποχρεώσεις. 
 5. Βάλε τους προσωπικούς σου βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, βρες έξυπνες στρατηγικές και δεσμεύσου ότι θα τους πετύχεις. Αυτό θα σε κρατήσει σε εγρήγορση. 
 6. Επιβράβευσε τον εαυτό σου όταν πετυχαίνεις τους στόχους σου. 
 7. Πριν ξεκινήσεις μια απαιτητική εργασία ή όταν νιώθεις ότι χάνεις τη συγκέντρωσή σου πάρε μερικές βαθιές ανάσες και αφιέρωσε λίγα λεπτά για να κάνεις διαλογισμό. Θα δεις ότι θα χαλαρώσεις και θα βάλεις τη σκέψη σου σε μια τάξη. 
 8. Κάνε διαλείμματα ειδικά αν νιώθεις ότι έχεις αρχίζει να κουράζεσαι, σήκω από το γραφείο σου και ασχολήσου με κάτι άλλο εκτός από τη δουλειά.  Μπορείς να κάνεις και μια μικρή βόλτα. 
 9. Αν δεν μπορείς να βρεις τρόπο να τελειώσεις μια συγκεκριμένη εργασία και νιώθεις ότι έχεις «κολλήσει» άφησέ την για λίγο και κάνε κάτι πιο εύκολο. 
 10. Μην ξεχνάς να πίνεις νερό που βοηθάει το μυαλό να λειτουργεί σωστά και να μένει συγκεντρωμένο. Δώσε επιπλέον ενέργεια στο μυαλό αλλά και στο σώμα σου με υγιεινά σνακ όπως ξηροί καρποί και φρούτα.
 11. Δες την μεγάλη εικόνα και θυμήσου για ποιο λόγο επέλεξες να κάνεις αυτή τη δουλειά. Πέρα από τη βιοποριστική ανάγκη η δουλειά σου μπορεί να σε βοηθάει να στηρίξεις την οικογένειά σου ή ακόμα κάποια ευπαθή κοινωνική ομάδα, να ανελιχθείς, να αποκτήσεις γνώσεις, αυτονομία και αυτοπεποίθηση. Η ικανοποίηση των εσωτερικών σου αναγκών μέσω της δουλειάς θα σου δώσουν την ώθηση να συνεχίσεις. 

Υπάρχουν λοιπόν τρόποι που ενώ δουλεύεις θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τη συγκέντρωσή σου και να ξαναβρείς το κίνητρό σου. Εξίσου σημαντικό είναι να φροντίζεις τον εαυτό σου στο ελεύθερο χρόνο σου. Η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος, η σωματική άσκηση, η ενασχόληση με κάτι που σε ευχαριστεί είναι απαραίτητα για τη σωματική και συναισθηματική σου ευεξία. Και όταν νιώθεις στα καλύτερά σου σωματικά και ψυχολογικά τότε θα δεις ότι θα είναι και πιο εύκολο να διατηρείς και το κίνητρό σου στη δουλειά.  

Διάβασε ακόμα:

Πώς να γίνεις ένας ηγέτης με ενσυναίσθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Οι διαφορές μεταξύ απασχολημένων και παραγωγικών ανθρώπων

Author(s)

 • Χριστίνα Σακελλαρίου

  Χημικός - Υπεύθυνη HR Cosmetia

  H Χριστίνα Σακελλαρίου είναι χημικός και απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιμόρφωση στην Κοσμετολογία. Έχει μεταπτυχιακό από το London School of Economics στις Διεθνείς Εργασιακές Σχέσεις και Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων. Είναι υπεύθυνη εργοστασίου, ανάπτυξης και παραγωγής καλλυντικών της οικογενειακής επιχείρησης, COSMETIA – ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΒΕΕ. Είναι επίσης εξωτερική συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το e-learning πρόγραμμα της Κοσμετολογίας.