Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς ο διαλογισμός θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα ψυχολογικά.
-Ποια είναι τα καλύτερα είδη γυμναστικής στο σπίτι.


Πολλοί από εμάς περνάμε ήδη περισσότερο χρόνο στο σπίτι απ’ ό,τι συνήθως, ενώ οι κοινωνικές μας υποχρεώσεις έχουν λιγοστεύσει. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για να αξιοποιήσετε καλύτερα τον επιπλέον ελεύθερο χρόνο που θα έχετε.

Δια βίου μάθηση

Αν υπάρχει κάποιο αντικείμενο που καιρό τώρα θέλετε να μελετήσετε, αλλά δεν βρίσκατε τον χρόνο, τώρα είναι μια καλή στιγμή για να επενδύσετε στην εκπαίδευση και την αυτοβελτίωσή σας. Στο Coursera θα βρείτε διαδικτυακά μαθήματα με τεράστια ποικιλία θεμάτων, ευέλικτη ημερομηνία έναρξης και πολύ χαμηλές τιμές.

Γυμναστική

Μπορεί τα γυμναστήρια και οι στίβοι να έχουν προσωρινά κλείσει, όμως η σωματική άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό και βελτιώνει τη διάθεση. Παράλληλα, όταν περνάς μια ολόκληρη μέρα στο σπίτι, η σωματική κίνηση είναι μέθοδος εκτόνωσης! Για τους λάτρεις της γιόγκα, απευθυνθείτε στη Yoga with Adriene με δεκάδες δωρεάν βίντεο, για πιλάτες και ασκήσεις εδάφους εδώ, ενώ εδώ θα βρείτε προγράμματα γυμναστικής για κάθε επίπεδο και κάθε σωματική ανάγκη. Αν πάλι προτιμάτε την ελεύθερη άσκηση, ένα 15λεπτο διάλειμμα χορού με τα αγαπημένα σας τραγούδια θα σας φτιάξει το κέφι.

Ξένες γλώσσες

Μπορεί να θέλατε καιρό τώρα να μάθετε μια ξένη γλώσσα ή και να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας σε κάποια γλώσσα που γνωρίζετε ήδη. Σε κάθε περίπτωση, το Duolingo είναι μια δωρεάν εφαρμογή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στον ελεύθερό σας χρόνο και κάνει τη μάθηση ευχάριστη και ευέλικτη. Αν πάλι σκέφτεστε να μάθετε κάποια γλώσσα προγραμματισμού για τη δουλειά σας ή κάποιο προσωπικό πρότζεκτ, επισκεφτείτε το Codecademy και το BitDegree.

Μαγειρική

Πειραματιστείτε στην κουζίνα μόνοι ή και με την οικογένειά σας. Συνταγές θα βρείτε αμέτρητες στο διαδίκτυο, αγαπημένο δικό μου το Food52 και το My Little Expat Kitchen. Παράλληλα, τα γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη, προβιοτικά και βιταμίνη C θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας.

Βιβλία

Αντί για ατελείωτες ώρες Netflix, ένα καλό βιβλίο μπορεί να αποτελέσει σημαντική συντροφιά για μικρούς και μεγάλους.

Διαλογισμός

Αν νιώθετε επιβαρυμένοι ψυχολογικά από τα γεγονότα, ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το στρες. Συγχρόνως, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός βελτιώνει την μορφολογία του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε να ξεκινήσετε σήμερα με τη χρήση εφαρμογών όπως το Calm και το Headspace.

Ανοιξιάτικο ξεκαθάρισμα

Οι ώρες που θα περάσετε σπίτι μπορεί να σας ανοίξουν την όρεξη για τακτοποίηση και όλες τις δουλειές του σπιτιού που συνήθως αναβάλετε. Εκμεταλλευτείτε το και κάντε ένα καλό ξεκαθάρισμα ρούχων (σκεφτείτε τη μέθοδο Marie Kondo), καθαρίστε το ψυγείο και τον φούρνο, αλλάξτε θέση στα έπιπλα ή σε έναν αγαπημένο πίνακα και δώστε νέα πνοή φρεσκάδας στο σπίτι σας.

Χειροτεχνίες

Αν έχετε μικρής ηλικίας παιδιά, απασχολείστε τα με ομαδικές χειροτεχνίες ή ζωγραφική που βοηθάει και στην δική σας χαλάρωση – μπορεί να το απολαύσετε περισσότερο από τα παιδιά σας!

Επικοινωνία

Τέλος, μην ξεχνάτε τους αγαπημένους σας που λόγω ηλικίας ή επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες περνούν αρκετό χρόνο μόνοι τους. Εκμεταλλευτείτε το χρόνο σας και την τεχνολογία, μιλήστε μαζί τους μέσω κάμερας αν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και βοηθήστε τους να διατηρήσουν ψηλά το ηθικό τους. Αν πάλι έχετε γείτονες μεγάλης ηλικίας, προθυμοποιηθείτε να παραλάβετε εκ μέρους τους φάρμακα ή άλλα απαραίτητα.

Αρχική δημοσίευση από την Αλεξία Εμμανουλοπούλου στην αθηΝΕΑ.

Διάβασε ακόμα:

Μένουμε σπίτι με τα παιδιά

COVID -19: Πώς θα βοηθήσουμε αυτούς που μας βοηθούν

Author(s)

  • Η αθηΝΕΑ είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα που λαμβάνουν στο email τους κάθε μεσημέρι χιλιάδες συνδρομητές, για να κρατούν την επαφή τους με τα σημαντικότερα νέα της ημέρας. Την ίδια στιγμή, το portal της αθηΝΕΑς εμπλουτίζει την εμπειρία του αναγνώστη του newsletter με ερεθίσματα που διευρύνουν τους ορίζοντές του: άρθρα για την πολιτική και τις διεθνείς εξελίξεις, την επιχειρηματικότητα, την τέχνη, τη γαστρονομία, το ταξίδι και τη ζωή στην πόλη.