Μερικές φορές, μιλάμε φευγαλέα για την ευημερία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και συχνά μένουμε μόνο σε θεωρητικές συζητήσεις.

Εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε αυτή την θεωρία σε πράξη. Οπότε, από τις 28 Ιουνίου έως και τις 2 Ιουλίου θα μιλήσουμε ακατάπαυστα για την ευημερία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Συγκεκριμένα, θα επικεντρωθούμε σε 4 τομείς ευεξίας, και την τελευταία ημέρα θα δημιουργήσουμε μια λίστα με συγκεκριμένες δράσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλους τους τομείς.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε -και πάλι- για την ευεξία, ειδικά καθώς ακολουθεί το World Well Being Week 2021 (28 Ιουνίου – 2 Ιουλίου). Η ευεξία είναι τόσο πολυσυζητημένη, που είναι πολύ πιθανόν να έχεις ξεχάσει τι σημαίνει πραγματικά. Ύστερα από περισσότερο από ένα χρόνο πανδημίας, πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο θέμα είναι απαραίτητο.

Τι είναι η ευεξία;

Η ευεξία είναι μια σύγχρονη λέξη, αλλά με αρχαίες ρίζες και για αυτό υπάρχουν πολλοί ορισμοί αυτής. Για εμάς, η ευεξία είναι ένας προσωπικός στόχος και μια διαρκής αναζήτηση. Είμαστε υπεύθυνοι για τις δικές μας επιλογές, την συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής μας, αλλά η ευεξία επηρεάζεται σημαντικά από το φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Ο κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός, γι’ αυτό και προτείνουμε να δημιουργήσεις τον δικό σου ορισμό της ευεξίας, διότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να διαχειριστείς πιο εύκολα κάθε τομέα του.

Πόσα είδη ευεξίας υπάρχουν;

Ευεξία σημαίνει κάτι περισσότερο από σωματική και ψυχική υγεία. Τα περισσότερα μοντέλα ευεξίας περιλαμβάνουν τουλάχιστον 6 διαστάσεις (μερικές φορές ακόμα και έως 9 ή 12) και γνωρίζουμε ήδη 2 από αυτές: σωματική και πνευματική. Σε αυτές προστίθενται η συναισθηματική, η κοινωνική, η οικονομική και η περιβαλλοντική.

28 Ιουνίου – Σωματική ευεξία

Η σωματική ευεξία σημαίνει κατανόηση και διαχείριση της υγείας, λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων, βελτίωση της υγείας όπου χρειάζεται, διαχείριση χρόνιων παθήσεων, αντιμετώπιση και ανάρρωση από μια ασθένεια ή έναν ξαφνικό τραυματισμό και πλήρη επιστροφή σε πλήρη λειτουργικότητα, στο σπίτι και στη δουλειά.

29 Ιουνίου – Συναισθηματική ευεξία

Όταν έχουμε συναισθηματική ισορροπία, σημαίνει ότι έχουμε αυτοεπίγνωση και διατηρούμε μια καλή ψυχική υγεία. Ταυτόχρονα, είμαστε ανθεκτικοί και διαχειριζόμαστε με επιτυχία το άγχος, τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα, τις κρίσεις και είμαστε ψύχραιμοι όταν αντιμετωπίζουμε ασθένειες ή τραυματισμούς.

30 Ιουνίου – Οικονομική ευεξία

Η επίτευξη οικονομικής ευεξίας σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τις οικονομικές μας δεσμεύσεις και τον προϋπολογισμό μας, να επιτύχουμε τους οικονομικούς μας στόχους, να μπορούμε να προστατευθούμε από ρίσκα, να εξοικονομήσουμε για απρόβλεπτες καταστάσεις ή μελλοντικές ανάγκες (π.χ. πανεπιστήμιο ή συνταξιοδότηση) και να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές κρίσεις.

1 Ιουλίου – Κοινωνική ευεξία

Η κοινωνική ευεξία σημαίνει σύνδεση: η κατανόηση του τρόπου σωστής αλληλεπίδρασης με τους άλλους, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η κοινωνική αποδοχή, η γνώση του τρόπου παροχής και λήψης υποστήριξης, η συνεργασία με άλλους, η ικανότητα επίλυσης συγκρούσεων και η προσαρμογή στις αλλαγές. Η σύνδεση βρίσκει εφαρμογή στην οικογένεια και τους φίλους, τον χώρο εργασίας και την ευρύτερη κοινότητα.

2 Ιουλίου – Σχέδιο δράσης για μια καλύτερη ζωή

Την τελευταία ημέρα της εκστρατείας θα συνοψίσουμε τις ενέργειες για τη βελτίωση της ζωής μας. Θέλουμε μια καλύτερη κατάσταση ευεξίας, τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική μας ζωή.

Γιατί τα κάνουμε όλα αυτά;

Μάθε ότι δεν χρειάζεται να τρέξεις μαραθώνιο ή να ακολουθήσεις μια αυστηρή δίαιτα για να αισθανθείς ευεξία στην καθημερινή σου ζωή. Μας καθοδηγεί μια απλή ιδέα. Η κοινωνική ζωή, η άσκηση, η διατροφή, ο ύπνος και η προσοχή, είναι όλα σημαντικά για την καθημερινή μας ευεξία. Και όταν κάνουμε απλές και υγιεινές επιλογές καθημερινά, καταφέρνουμε να περιορίσουμε το άγχος μας.

Θέλουμε ο κάθε ένας από εμάς να αποκτήσει υγιεινές καθημερινές συνήθειες για να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία, έτσι ώστε να ακμάζουμε, αντί απλά να επιβιώνουμε.

Συνεχίζουμε λοιπόν! Το Poudouleveis.gr και η Thrive Global ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ενημερώσουν όλους τους εργαζόμενους και τους εργοδότες για το πόσο σημαντική είναι η ευεξία στην προσωπική ζωή και την εργασία μας.

Μεταξύ 28 Ιουνίου – 2 Ιουλίου, αντιμετωπίζουμε έναν τομέα ευεξίας κάθε μέρα και φέρνουμε ειδικούς για να μας βοηθήσουν να τον βελτιώσουμε. Στο τέλος, θα έχουμε μια λίστα ενεργειών που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας προς το καλύτερο.

Επιπρόσθετα, προσκαλούμε τους οργανισμούς να ενωθούν μαζί μας. Κάνουμε ένα άλμα ευεξίας, επειδή γνωρίζουμε ότι μπορούμε να γίνουμε πιο δυνατοί σωματικά και να αποδίδουμε καλύτερα όταν φροντίζουμε το μυαλό μας.

Δέχεσαι την πρόκληση;


Πόσο σημαντική είναι η ευεξία σου για τον εργοδότη σου; Μίλησέ μας για την εμπειρία σου και βοήθησέ μας να δημιουργήσουμε μια διαφανή αγορά εργασίας. Κάνε μια αξιολόγηση 100% ανώνυμα στο Poudouleveis.gr.


Διάβασε ακόμα:

Η ελληνική φιλοσοφία για την ευεξία και την ευημερία

3 απλοί τρόποι να βρεις την ηρεμία και να καλλιεργήσεις την ανθεκτικότητα

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.