Πολλές φορές όλοι μας νιώθουμε ότι έχουμε χάσει την πίστη στον εαυτό μας, πως κανείς δεν μας δίνει σημασία και ντρεπόμαστε να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν. Τα παραπάνω τα νιώθουμε γιατί το πιο πιθανό είναι να έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση. 

Τα καλά νέα είναι ότι η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε, αλλά χτίζεται με τα κατάλληλα εργαλεία και με εξάσκηση. Ο καθένας μας λοιπόν μπορεί με αρκετή εξάσκηση και πίστη να ενισχύσει την δική του αυτοπεποίθηση. 

Πάμε να δούμε μαζί 5 απλά βήματα που θα σε βοηθήσουν και εσένα να ενισχύσεις την δική σου αυτοπεποίθηση. 

1. Βρες κάτι που είσαι έστω και λίγο καλός σε αυτό και γίνε ο καλύτερος στο είδος σου. Εξέλιξέ το, ενημερώσου, απόκτησε δεξιότητες πάνω σε αυτό και κάνε εξάσκηση. Πολλές φορές νομίζουμε ότι έχουμε έλλειψη αυτοπεποίθησης, ενώ στην πραγματικότητα έχουμε απλά έλλειψη γνώσεων. Γίνε ο ειδικός στον τομέα σου και θα δεις ότι η αυτοπεποίθηση θα αρχίσει να παίρνει τα πάνω της. 

2. Μην δέχεσαι παθητικά τις συμβουλές των άλλων. Πολλές φορές οι δικοί μας άνθρωποι έχουν τις καλύτερες των προθέσεων όταν μας δίνουν τις συμβουλές τους, αλλά αυτό που δεν λαμβάνουμε υπόψιν είναι ότι οι συμβουλές αυτές βασίζονται στις δικές τους πεποιθήσεις, πιστεύω, προκαταλήψεις κτλ. Μας δίνουν συμβουλές τις οποίες θα εφάρμοζαν αν ήταν στην θέση μας, αν ήταν εμείς, αλλά δεν είναι. Καλό είναι να περνάμε αυτές τις συμβουλές από ένα δικό μας φίλτρο, πριν τις αποδεχτούμε παθητικά και τις κάνουμε πράξη. Η αυτοπεποίθηση θα ενισχυθεί όταν θα κάνουμε τις δικές μας επιλογές και όχι των άλλων. 

3. Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι άνθρωποι και μειώνουμε παρά πολύ την πίστη στον εαυτό μας, είναι το γεγονός ότι συγκρίνουμε συνεχως τις ικανότητες μας με αυτές των άλλων. Ειδικά στην εποχή των social media, το φαινόμενο έχει ενταθεί σε μεγάλο βαθμό. Όταν μπαίνεις στηνδιαδικασία να συγκρίνεις τον εαυτό σου και την ζωή σου με την “τέλεια” ζωή αυτών που ακολουθείς στα social, πώς να εκτιμήσεις τις δικές σου ικανότητες που είναι μοναδικές όπως είσαι και εσύ; Μην συγκρινεις ανομοια πράγματα και καταστάσεις, χωρίς να ξέρεις αν είναι αυθεντικά, και πόση προσπάθεια και εξάσκηση έχει κάνει κάποιος για να φτάσει στο level που βλέπεις εσύ σήμερα. 

4. Αν θες να αποκτήσεις μια ακλόνητη αυτοπεποίθηση σου προτείνω να παρατηρήσεις ποιους ανθρώπους έχεις στον περίγυρο σου. Μήπως έχεις τοξικούς ανθρώπους που μονίμως σε κρίνουν και σε υποτιμούν; Σε αυτή την περίπτωση είναι απολύτως λογικό να έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση. Αυτό που δεν συνειδητοποιούμε οι περισσότεροι από εμάς είναι ότι πιστεύουμε πως έχουμε εμεις χαμηλή αυτοπεποίθηση, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν οι γύρω μας και προβάλλουν πάνω μας τις δικές τους ανασφάλειες. Επίλεξε να έχεις γύρω σου ανθρώπους που σε εμπνέουν και σε βοηθάνε μέσω της δικής τους εξέλιξης να εξελιχθείς μαζί τους. 

5. Αν δοκιμάσεις όλα τα παραπάνω και δεν δεις καμία διαφορά στα παραπάνω σου προτείνω να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό. Ίσως έναν ψυχολόγο για να σε βοηθήσει με την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση σου, κάποιον Coach ή σύμβουλο που ειδικευεται πάνω σε θέματα αυτοπεποίθησης και θα σε βοηθήσει μέσα από κατάλληλα εργαλεία να εδραιώσεις μια ακλόνητη αυτοπεποίθηση. Μην ξεχνάς πως η προσωπική ανάπτυξη και η αυτογνωσία είναι μια διαδικασία που δεν σταματά ποτέ και υπάρχει πάντα περιθώριο να γνωρίσεις περισσότερο τον εαυτό σου και να βελτιώσεις τα κομμάτια που δεν σου αρέσουν. Αποδέξου τον εαυτό και είμαι σίγουρη πως αργά ή γρήγορα θα πιστέψεις στον εαυτό σου και θα πατήσεις γερά στα πόδια σου!

Διάβασε ακόμα:

Η ζωή μετά τα 50: Πώς να κάνεις τα επόμενα χρόνια, τα καλύτερα χρόνια

5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά

Author(s)

  • Τζορτζιάνα Γιάννη

    Online Courses Specialist

    H Τζορτζιάνα είναι Online Courses Specialist, Founder of Find Your Digital Way και Υποστηρίζει φιλόδοξους Digital Solopreneurs να χτίσουν και να προωθήσουν κερδοφόρα Ψηφιακά Μαθήματα με σκοπό την αυτοματοποίηση της ψηφιακής τους επιχείρησης και μιας πιο ελεύθερης καθημερινότητας.