Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιος συνδυασμός είναι πιο αποτελεσματικός.
-Τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες.


Είτε θέλουμε είτε όχι, το εργασιακό περιβάλλον έχει άμεση επίδραση στην ψυχική και συναισθηματική υγεία. Περισσότερο από τα ¾ (76%) των συμμετεχόντων σε έρευνα της Flex Jobs συμφωνούν ότι το εργασιακό στρες επηρεάζει την ψυχική τους υγεία, οδηγώντας σε κατάθλιψη ή άγχος. Παρόλο που μόνο 51% των εργαζομένων αναφέρουν ότι απολαμβάνουν τη συναισθηματική στήριξη που έχουν ανάγκη για να διαχειριστούν το στρες τους, πιστεύουν ότι υπάρχουν τρόποι οι εργοδότες να βοηθήσουν το προσωπικό να αντιμετωπίσεις το στρες και τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Για το 56% των συμμετεχόντων, η ευελιξία είναι ο πρώτος και κύριος τρόπος που ο εργοδότης θα μπορούσε να τους στηρίξει. Η ενθάρρυνση της άδειας και η παροχή ημερών ψυχικής υγείας αποτελούν τον δεύτερο και τον τρίτο τρόπο με το 43% να τους υποστηρίζουν.

Τι αυξάνει την εργασιακή λειτουργικότητα των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη

Νέα έρευνα έρχεται να αναδείξει τις παρεμβάσεις που βοηθούν τους ασθενείς με κατάθλιψη να επιστρέψουν στη δουλειά. Μια διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσαν ότι η ταυτόχρονη παροχή τόσο θεραπείας για την κατάθλιψη όσο και στήριξης στη δουλειά μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις μέρες άδειας λόγω ασθενείας στα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη. Οι ερευνητές από την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία συνδύασαν τα αποτελέσματα 45 ερευνών, με 12.109 συμμετέχοντες με σοβαρή κατάθλιψη ή έντονα συμπτώματα κατάθλιψης.

Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός ιατρικής θεραπείας και στήριξης στη δουλειά ήταν πιο αποτελεσματικός και μείωσε τον αριθμό αδειών λόγω ασθενείας κατά 25 μέρες. Αυτό ισοδυναμεί με 15% μείωση στις αναρρωτικές άδειες. Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν λιγότερο συμπτώματα κατάθλιψης και η εργασιακή τους ικανότητα αυξήθηκε. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάτι ανάλογο αποδεικνύεται τόσο καθαρά. Η έρευνα δείχνει ότι αν οι εργοδότες και οι φορείς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θέλουν να μειώσουν την ανικανότητα για εργασία των εργαζομένων με κατάθλιψη, πρέπει να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη θεραπεία, που εστιάζει τόσο στην ασθένεια, όσο και στην εργασία. 

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: Συμβουλές για την ψυχική υγεία εάν χάσετε την εργασία σας

Ενισχύστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα και αντιμετωπίστε αποτελεσματικότερα εμπόδια και δυσκολίες

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.