Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί δεν χρειάζεται να βγαίνεις κάθε μέρα.
– Πώς ο στολισμός μπορεί να οικονομικός.


Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι λίγο-πολύ γνωστό ότι σε αρκετούς προκαλούν κάθε άλλο παρά χαρά ενώ σε άλλους αυξάνουν αντί να μειώνουν το στρες. Ξαφνικά οι υποχρεώσεις αυξάνονται. Αγώνας δρόμου για την αγορά δώρων, προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι, υπερπροσπάθεια για μια όμορφη επιμελημένη εμφάνιση… Όλα αυτά μπορεί να εντείνουν την πίεση στο πρόγραμμά σου ακόμα κι αν μεσολαβούν κάποιες μέρες άδειας.

Εξάλλου υπάρχει και η γνωστή «κατάθλιψη των γιορτών», που δεν είναι και τόσο σπάνιο φαινόμενο και η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι η οικονομική στενότητα που δεν σου επιτρέπει να ανταπεξέλθεις στα αυξημένα έξοδα των γιορτών. Ένας άλλος λόγος είναι οι προσδοκίες από τις γιορτές οι οποίες συχνά είναι υπερβολικές με αποτέλεσμα να σου προκαλούν ένα αίσθημα ματαίωσης, όταν τα πράγματα δεν γίνονται όπως θα ήθελες. Ή μπορεί να νιώθεις μοναξιά εξαιτίας προσωπικών προβλημάτων που σε τέτοιες περιόδους επιτείνονται κ.ο.κ. Φέτος, οι λόγοι για στρες και άγχος είναι αυξημένοι λόγω της πανδημίας. Ό,τι κι να σου αυξάνει την πίεση ή το συναίσθημα θλίψης κατά τη διάρκεια των γιορτών, θα πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν τρόποι για να μειώσεις το περιττό άγχος και να απολαύσεις χωρίς στρες και με όσο το δυνατόν καλύτερη διάθεσή τη μαγεία τους. Αρκεί φυσικά να βάλεις και προσωπική προσπάθεια.

Τι μπορεί να βοηθήσει

Μην αγχώνεσαι με τα δώρα. Συμφώνησε με τους φίλους, τους συγγενείς σου κ.λπ. αυτή τη χρονιά να ανταλλάξετε δώρα που δεν θα ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο (μικρό) ποσό. Επίσης μπορείς να φτιάξετε ο ένας για τον άλλον συμβολικά δώρα που δεν θα στοιχίσουν πολύ.

Μην έχεις υπερβολικές προσδοκίες από τις γιορτές. Στόχος σου πρέπει να είναι να εκμεταλλευτείς αυτή την περίοδο για να αποφορτιστείς, να χαλαρώσεις και να μαζέψεις δυνάμεις για να αναδιοργανωθείς.

Δεν χρειάζεται το τραπέζι σου να είναι της υπερβολής. Κάθε χρόνο, οι περισσότεροι καταλήγουμε να πετάμε φαγητά που περίσσεψαν από το γιορτινό τραπέζι επειδή φτιάχνουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα υπήρχε ποτέ περίπτωση να καταναλώσουμε τελικά. Φέτος ετοίμασε μόνο ό,τι χρειάζεται και δοκίμασε νέες συνταγές με απλά και οικονομικά υλικά.

Στόλισε το σπίτι χωρίς να δώσεις μια περιουσία. Σίγουρα έχεις αρκετά στολίδια από προηγούμενες χρονιές, μπορείς όμως να ψάξεις να βρεις στην αγορά πιο οικονομικές προτάσεις που δεν θα υστερούν σε γούστο.

Μην αναλάβεις παραπάνω ευθύνες απ’ όσες μπορείς. Μοιράσου τις προετοιμασίες για τις γιορτές και με άλλους, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί κανείς σας περισσότερο. Μην ξεχνάς ότι οι γιορτές πάνω απ’ όλα σημαίνουν χαλάρωση.

Μην απομονώνεσαι. Είτε το πρόβλημα σου είναι οικονομικό είτε συναισθηματικής φύσης, προτίμησε να το εμπιστευθείς κάπου. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι και πολλές φορές η βοήθεια έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις. Αν δεν μιλήσεις ποτέ για το πρόβλημά σου όμως, μην περιμένεις οι άλλοι να μαντέψουν ότι χρειάζεσαι τη βοήθειά τους. Γι΄αυτό βρες τους βοηθούς γύρω σου.

Οργανώσου. Κάνε έναν ακριβή προϋπολογισμό και δες πόσα χρήματα μπορείς πραγματικά να διαθέσεις για τις γιορτές πριν βγεις για ψώνια. Έτσι, θα μπορέσεις να ελέγξεις καλύτερα την κατάσταση και να αποβάλεις ένα μεγάλο μέρος του άγχους σου.

Μην πιείς πολύ. Οι γιορτές σηκώνουν περισσότερο αλκοόλ όμως αν η ψυχολογική σου κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή είτε εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων είτε άλλης φύσης, το ποτό δεν θα διορθώσει τίποτα. Αντίθετα θα επιβαρύνει την ψυχολογία σου ενώ μπορεί να σε κάνει πιο επιρρεπή σε καταχρήσεις.

Ζήτα βοήθεια αν…

Αν η διάθεσή σου παραμένει πεσμένη για πολύ καιρό, καλό είναι να επισκεφθείς έναν ψυχολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να σου προτείνει τις κατάλληλες λύσεις «επιβίωσης».

Διάβασε ακόμα:

Αν Δεν Συγχωρείς, Επιβαρύνεις Την Υγεία Σου, Σύμφωνα Με Την Επιστήμη

Στρες Και Αυτοπεποίθηση: Κι Όμως Σχετίζονται

Author(s)

  • Η Φωστηρία Αμανατίδου είναι ιδιώτης ψυχολόγος εξειδικευμένη στη Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Ενηλίκων από την Ελληνική Εταιρία Έρευνας της Συμπεριφοράς, παράρτημα Μακεδονίας. Εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών Δήμου Μίκρας”. Υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας-Φροντίδας & Προσχολικής Αγωγής Δήμου Θέρμης και εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε διάφορους φορείς. Είναι εξωτερική επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχοθεραπείας, Επαγγελματικής και Προσωπικής Ανάπτυξης Κύπρου. Είναι επίσης συντονίστρια ομάδων ψυχολογίας στη Χ.Ε.Ν. Πανοράματος. Εργάζεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας παρέχοντας ψυχοκοινωνική συμβουλευτική με την οπτική του φύλου σε γυναίκες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε θέματα ψυχικής υγείας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.