Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα βγάλεις τον Πικάσο από μέσα σου.
-Ποια 5 βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για την δική σου επιτυχία.


Όλοι νιώθουμε μερικές φορές απολύτως αποπροσανατολισμένοι σε αυτόν τον κόσμο. Σχετικά με το πραγματικό νόημα της ζωής μας. Και αυτό που μπορεί να βοηθήσει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να να στρεφόμαστε σε κάτι που θα μας παρακινήσει και θα μας εμπνεύσει την καθημερινότητα μας. Όπως το προσωπικό μας μανιφέστο.

Το μανιφέστο είναι ένα ιδιαίτερα πολύτιμο εργαλείο. Μπορεί να σε βοηθήσει να εδραιώσεις και να αποσαφηνίσεις το νόημα της ζωής σου. Μπορεί να παίξει το ρόλο του προορισμού σου ή να σε βοηθήσει να καταλάβεις πού βρίσκεται ο πραγματικός Βορράς στην πυξίδα της ζωής σου. Όπως όλοι, έτσι κι εσύ έχεις ανάγκη από μια καλή έμπνευση και ένα στόχο ζωής και το προσωπικό σου μανιφέστο σου θυμίζει όσα χρειάζεσαι για να τα καταφέρεις.

Έχοντας λοιπόν αυτά κατά νου μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου μανιφέστο βασισμένο πάνω στο Wabi Sabi, την ιαπωνική φιλοσοφία του Ζεν, η οποία σε παροτρύνει να εκτιμήσεις και ν’ αποδεχτείς τη φυσική ροή των πραγμάτων, να δεις τα πράγματα πιο απλά, να δεχθείς τις ατέλειές τους και να μην αφήνεις ανούσιες λεπτομέρειες να σε ταράζουν.

Το προσωπικό σου μανιφέστο μπορεί να περιλαμβάνει την κοσμοθεωρία σου, τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις σου. Όλα όσα σε εμπνέουν και σε καθοδηγούν καθημερινά στο να είσαι απλός, ειλικρινής, ευγενικός. Όλα όσα θα σε βοηθήσουν να είσαι ελεύθερος και να μην συγκρίνεις τον εαυτό σου συνέχεια με τους άλλους. Όλα όσα θα σε παροτρύνουν να αναγνωρίσεις τα πραγματικά σου θέλω και να να ζήσεις με τη θεώρηση πως βρίσκεσαι στο σωστό μέρος και πως η ζωή είναι και θα είναι για πάντα η τελειότερη ατέλεια. Μπορείς να το συμπληρώνεις ανάλογα με τα ερεθίσματα που σου δίνει η ζωή, προσθέτοντας κάθε νέο συλλογισμό ή στόχο που έχεις βάλει ή αφαιρώντας κάποιον παλιό που έπαψε να ισχύει. Φυσικά είναι σημαντικό όλα αυτά να οργανωθούν γραπτώς κι όχι να υπάρχουν απλά σαν ιδέες στο κεφάλι σου. Δες τώρα πώς ακριβώς να το οργανώσεις με πέντε απλά βήματα.

5 βήματα για το δικό σου μανιφέστο

1.Αποφάσισε πού θα το γράψεις

Σε ένα σημειωματάριο ή ένα κομματι χαρτί; Σε ένα αρχείο στον υπολογιστή σου; Αφού πάρεις την απόφαση πού θα το γράψεις, τότε εμπρός, ξεκίνα να γράφεις. Γράψε στην αρχή όλα όσα σε εμπνέουν: βιβλία που σου δίνουν κουράγιο, μαθήματα ζωής που έχεις πάρει, μότο και φράσεις που σε εμπνέουν. Μπορείς επίσης να γράψεις για την ηθική σου και τις αξίες σου, καθώς και για τις κόκκινες γραμμές σου. Δηλαδή τα μικρά ή τα μεγάλα πράγματα για τα οποία δε θα υποχωρήσεις και δε θα επιτρέψεις να αλλοιωθείς ποτέ. Γράψε ακόμα τι σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, τι συμβουλές θα έδινες σε ένα καλό σου φίλο, τι σε έχει διδάξει μέχρι τώρα η ζωή. Τελείωσες; Αυτό είναι πλέον το προσωπικό σου μανιφέστο.

2.Προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν πιο ειλικρινής

Προσπάθησε σε όλα όσα γράφεις να είσαι ειλικρινής. Το μανιφέστο σου είναι ένας χώρος όπου θα εξασκήσεις την εντιμότητά σου ως προς τον εαυτό σου και θα καταθέσεις την αλήθεια σου. Μην κρύβεσαι από τον εαυτό σου. Να είσαι αληθινός μαζί του.

3.Βάλε μέσα σε αυτό την προσφορά

Όταν αφιερώνεις χρόνο για να αποτυπώσεις τη σκέψη σου σε ένα χαρτί, τότε θα βρεις και το χρόνο για να προσδιορίσεις ένα βαθύτερο ζητούμενο στη ζωή σου: την προσφορά. Η προσφορά μπορεί να γίνει ο σκοπός σου. Κατάγραψε στο μανιφέστο σου πόσο σημαντική είναι η προσφορά προς τους συνανθρώπους σου και με ποιους τρόπους θα μπορούσες να προσφέρεις στους άλλους. Αναλογίσου πόσο αυτό θα ενισχύσει την αυτοεκτίμησή σου, πόσο θα σου δημιουργήσει συναισθήματα ικανοποίησης και πληρότητας, πόσο θα σε απελευθερώσει από τα δεσμά των κοινωνικών συμβάσεων, ώστε στο τέλος να βρεις την απάντηση στο σπουδαιότερο ζητούμενο της ζωής σου.

4.Βγάλε τον Πικάσο από μέσα σου

Αν «πιάνουν» τα χέρια σου, μπορείς να σχεδιάσεις μια καλλιτεχνική εκδοχή του μανιφέστου σου. Μπορείς για παράδειγμα να φτιάξεις ένα πόστερ και να το τυπώσεις ή να το βάλεις ως φόντο στον υπολογιστή σου. Ή μπορείς να το ζωγραφίσεις σε χαρτί με πινέλο και νερομπογιές ή χρωματιστά μολύβια ή μαρκαδόρους. Ή μπορείς να ζωγραφίσεις κάτι αφηρημένο, μοντέρνα ζωγραφική το λένε. Εν πάσει περιπτώσει, φτιάξε το όπως θέλεις αρκεί να σε εμπνέει όταν το κοιτάς.

5.Από το «εγώ» στο «εμείς»… ή μήπως όχι;

Το μανιφέστο σου μπορείς να το μοιραστείς με άλλους ή να το κρατήσεις για σένα προσωπικά. Να θυμάσαι πάντως πως σε αυτήν την προσωπική σου διακήρυξη δεν υπάρχουν κανόνες. Δημιούργησέ το. Διασκέδασέ το. Απόλαυσέ το. Η ανάπτυξη είναι ένα ουσιώδες κομμάτι της ζωής σου και σε αυτό πρέπει να προβάλεις τις καλύτερες σου προθέσεις και αξιώσεις. Και μην ξεχνάς να συνεχίσεις να λάμπεις. Κανείς δεν μπορεί, εξάλλου, να σβήσει το φως αυτών που είναι προορισμένοι για μεγάλα πράγματα.

Διαβάζοντας ξανά και ξανά το προσωπικό σου μανιφέστο, με έκπληξη θα διαπιστώσεις και θα νιώσεις τι είδους άνθρωπος είσαι και τι τελικά έχει πραγματικά σημασία για εσένα.

Διάβασε ακόμα:

Οι 20 Ερωτήσεις Που Πρέπει Να Κάνεις Στον Εαυτό Σου Πριν Πάρεις Μια Σοβαρή Απόφαση

Ανακάλυψε Τη Δύναμη Των Ερωτήσεων

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.