Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς το άγχος επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα.
-Πώς μια ολιστική θεραπεία μπορεί να επηρεάσει θετικά τη γονιμότητα ακόμα και σε ζευγάρια που κάνουν εξωσωματική.


Θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς ότι η υπνοθεραπεία μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη γονιμότητά σου;

 Η υπνοθεραπεία γονιμότητας (Hypnofertility) για τους περισσότερους είναι μια άγνωστη λέξη. Στην πραγματικότητα είναι μία πρωτοποριακή ολιστική θεραπεία γονιμότητας που βασίζεται στις αρχές της υπνοθεραπείας και θεωρεί ότι η σύλληψη μπορεί να γίνει φυσικά, εύκολα, και αποτελεσματικά.

Γνωρίζουμε ότι η σωματική καταπόνηση του οργανισμού, όπως για παράδειγμα η υπερβολική άσκηση ή η λήψη ελλιπών θερμίδων, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον μηνιαίο έμμηνο κύκλο και συνεπώς, στη γονιμότητα. Πέρα όμως από τη σωματική, υπάρχει και η ψυχολογική καταπόνηση ή κόπωση, το άγχος που είναι τόσο γνωστό στους περισσότερους από εμάς. 

Τι κάνει το άγχος στον οργανισμό μας και στη γονιμότητά μας;

Μεταξύ άλλων, τονώνει την ύπαρξη της κατεχολαμίνης, ορμόνης που περιλαμβάνει την αδρεναλίνη καθώς και την κορτιζόλη, που είναι γνωστή και ως η ορμόνη του στρες. Αυτές οι ορμόνες μας βοηθούν όταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο και πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα (έχετε ακούσει, φαντάζομαι, για ανθρώπους που μπορούν να σηκώσουν ολόκληρο αυτοκίνητο για να σώσουν κάποιον που κινδυνεύει). Το αντίθετο, όμως, ισχύει όταν δεν είμαστε σε πραγματικό σωματικό κίνδυνο. Το σώμα συνεχίζει να νιώθει την ανασφάλεια που συνδέεται με το στρες και αντιδρά ανάλογα με το να οξυγονώνει τα όργανα που πρέπει να λειτουργήσουν (π.χ. αυξάνοντας τους χτύπους της καρδιάς και τον ρυθμό της αναπνοής), ενώ τα υπόλοιπα όργανα υπολειτουργούν.

Αν ελέγχουμε το άγχος μας, και επανερχόμαστε γρήγορα σε κατάσταση εσωτερικής αρμονίας, τότε ψυχοσωματικά δεν επηρεαζόμαστε τόσο. Όταν όμως ζούμε σε διαρκές άγχος (π.χ. σύγχρονες απαιτήσεις εργασίας, οικονομικές απαιτήσεις, οικογενειακά ζητήματα, το ίδιο το θέμα της υπογονιμότητας που δημιουργεί ακόμα περισσότερο άγχος, καθώς και πολλά άλλα), τότε το στρες γίνεται χρόνιο χωρίς δυνατότητα αποσυμφόρησης, και το σύνολο του οργανισμού βάλλεται. Σε αυτές τις συνθήκες ποιο είναι το μήνυμα που δίνεται στο σώμα; Ότι βρίσκεται σε επιφυλακή, άρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να υπάρξει εγκυμοσύνη! 

Το αντίθετο συμβαίνει όταν χαλαρώνουμε, καθώς παράγουμε ενδορφίνες και έτσι μαθαίνουμε στο σώμα μας ότι είναι ασφαλές, άρα και σε θέση να ξεκινήσει εγκυμοσύνη. 

Ο ρόλος της ύπνωσης

Με βάση, επομένως, τα παραπάνω και έχοντας ως δεδομένο ότι όταν το σώμα μας είναι χαλαρό λειτουργεί καλύτερα, η ύπνωση είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός και άμεσος τρόπος να χαλαρώσουμε. Πιο συγκεκριμένα, η υπνοθεραπεία γονιμότητας έρχεται να πείσει το υποσυνείδητο με καθοδηγούμενους οραματισμούς και διαλογισμούς μέσω ύπνωσης ότι η ψυχοσωματική κατάστασή μας είναι ασφαλής, ήρεμη, άρα και έτοιμη για μια επικείμενη σύλληψη.

Πώς αλλιώς βοηθάει το ζευγάρι που θέλει να συλλάβει; 

Πέρα από το χρόνιο στρες που εμποδίζει τη χαλάρωση μυαλού και σώματος, μια άλλη μεγάλη κατηγορία που αντιμετωπίζεται με τη συγκεκριμένη ολιστική μέθοδο είναι τυχόν βαθύτερα ψυχοσωματικά θέματα που μπορεί να έχει το ζευγάρι. Μέσα στο υποσυνείδητό μας έχουμε αποθηκεύσει κάθε εμπειρία που έχουμε ζήσει από τη γέννησή μας (και πιθανόν και ως έμβρυο στη μήτρα), μέχρι τη σημερινή μέρα. Οικογενειακά μοτίβα και «πιστεύω», συναισθήματα, σκέψεις και αντιλήψεις που έχουν χαρακτηρίσει τις οικογένειές μας, πολλές φορές περνούν σε εμάς χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε. Αν στα συναισθήματα αυτά προστεθούν και αρνητικές αντιδράσεις του στενού μας περιβάλλοντος ή εμάς των ίδιων σε θέματα σύλληψης, εγκυμοσύνης, γέννας ή λοχείας (π.χ. φόβος, άγχος, κατάθλιψη), τότε αυτά μετατρέπονται σε μηνύματα που μας επηρεάζουν ψυχοσωματικά και εμποδίζουν τη γονιμότητα. 

Η ολιστική αυτή μέθοδος, επομένως, βοηθά τόσο σε ψυχολογικά θέματα όπως το άγχος, αλλά και σε μπλοκαρίσματα και νοητικά ή ψυχολογικά εμπόδια που μπορεί να έχουν προέλθει από παλαιότερες εμπειρίες μας και ίσως ούτε καν θυμόμαστε πια. Επιπλέον, σε περίπτωση που το ζευγάρι θεραπεύεται ιατρικά για θέματα υπογονιμότητας, η υπνοθεραπεία γονιμότητας  βοηθά στην αποβολή του άγχους και σε οραματισμό ίασης και θεραπείας, ώστε να υπάρξει άμεση, εύκολη και επιτυχής εγκυμοσύνη. Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη ολιστική μέθοδος υποστηρίζει πολύ αποτελεσματικά και προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, μέσω καθοδηγούμενων οραματισμών που αποσκοπούν στο να πείσουν το υποσυνείδητο ότι οι προσπάθειες  (π.χ. IVF) θα επιτύχουν γρήγορα, και θα είναι ψυχολογικά ανώδυνες και αποτελεσματικές.  

Δεν υποκαθιστά τις ιατρικές θεραπείες γονιμότητας

Πριν κλείσουμε, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μέθοδος δεν στοχεύει μόνο στο να πραγματοποιηθεί η σύλληψη αρχικά, αλλά και στο να παραμείνει η γυναίκα έγκυος με επιτυχία, γνωρίζοντας ότι το σώμα της είναι έτοιμο, ικανό και υγιές ώστε να έχει μια άρτια εγκυμοσύνη και τοκετό στη συνέχεια. Φυσικά, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν υποκαθιστά τις θεραπείες γονιμότητας που μπορεί να λαμβάνει ένας άνδρας ή μια γυναίκα για συγκεκριμένα οργανικά προβλήματα που αντιμετωπίζει από τους ειδικούς επιστήμονες σε θέματα γονιμότητας. Μπορεί όμως να δράσει ευεργετικά ρυθμίζοντας τον παράγοντα του στρες και τυχόν ψυχοσωματικά θέματα που συχνά αποτελούν αίτια κρυφής υπογονιμότητας.

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός & Eγκυμοσύνη: Tι πρέπει να προσέξουν οι έγκυες

Γιατί όσο μεγαλώνεις χάνεις πιο δύσκολα βάρος

Author(s)

  • Χριστίνα Πολυχρόνη PhDc

    Ιδρύτρια του Holistic Awareness Center

    Πριν ιδρύσει το Holistic Awareness Center, η Χριστίνα Πολυχρόνη ήταν στέλεχος Μάρκετινγκ και Ηλεκτρονικού Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, έχοντας εργαστεί για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ως Chief Marketing and E-Commerce Officer. Είναι καταξιωμένη Πιστοποιημένη Κλινική Υπνοθεραπεύτρια και Master Υπνοθεραπεύτρια και ειδικεύεται τόσο στην κλινική υπνοθεραπεία με χρήση υποβολών, όσο και στην αναδρομική υπνοθεραπεία, καθώς και στη μέθοδο πνευματικής αναδρομής Life Between Lives, ενώ είναι μέλος του αμερικανικού Εθνικού Συλλόγου Transpersonal Υπνοθεραπευτών (ΝΑΤΗ). Επίσης, εκπαιδεύει οικογένειες στις μεθόδους HypnoBirthing® και Hypnofertility στην Αμερική και την Ελλάδα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) και πτυχίου Bachelor στο Marketing, ενώ είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Stevens Institute of Technology των ΗΠΑ με εστίαση στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.