Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς το πράσινο επιδρά θετικά στην υγεία μας.
-Τι να κάνεις αν δεν μένεις σε περιοχή με πράσινο ώστε να πάρεις όλα τα οφέλη.


Το να μένεις σε μια πόλη με λίγο πράσινο, ειδικά όταν τα παιδιά σου είναι μικρά, είναι αρκετά δύσκολο. Ακόμα και εμείς που μένουμε κοντά στο Sunset Park του Μπρούκλιν, δεν μπορούμε να πάμε συχνά την μικρή μας να παίξει σε εξωτερικούς χώρους γεμάτους φυτά και δέντρα και η 3χρονη Marty μας, δεν είναι πολύ ευχαριστημένη με αυτό. Ακόμα και αν την πηγαίνουμε σε παιδότοπους, τους οποίους απολαμβάνει πολύ, βλέπω στα μάτια της ότι ο ενθουσιασμός δεν είναι ο ίδιος.

Μια νέα έρευνα, εξηγεί τον λόγο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας χαρτογράφησαν τα μέρη με πράσινο γύρω από τα σπίτια που έμειναν 1.000.000 παιδιά στην Δανία, από το 1985 έως και το 2013. Οι ίδιοι, απέδειξαν ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν σε ένα μέρος με αρκετό πράσινο, είχαν 55% λιγότερο ρίσκο να αναπτύξουν κάποια ψυχολογική διαταραχή στην ζωή τους. Μάλιστα, το αποτέλεσμα αυτό μετρήθηκε λαμβάνοντας υπόψιν κοινωνικοοικονομικές αλλαγές ή οικογενειακό στορικό ψυχολογικών διαταραχών.

Η επικεφαλής της έρευνας, Kristine Engemann Jensen, λέει στη Thrive Global ότι «τα μέρη με πράσινο μπορούν να αντισταθμίσουν τα αρνητικά που φέρνει η ζωή σε μια πόλη με υψηλή ρύπανση, κίνηση και κυκλοφοριακό κομφούζιο, που φυσικά επιφέρει άγχος». Μάλιστα προσθέση ότι «το πράσινο μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση και βοηθάει στο να νιώθουμε αρμονία, ευεξία και ενέργεια.» 

Τα παιδιά που μεγάλωσαν σε ένα μέρος με αρκετό πράσινο, είχαν 55% λιγότερο ρίσκο να αναπτύξουν κάποια ψυχολογική διαταραχή στην ζωή τους.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να απολαύσουν τα παραπάνω, όταν δεν μένουμε κοντά σε μέρη με πράσινο; Η Kristine Engemann Jensen μας δίνει 4 σωτήρια tips:

Ψάξε καλά για μέρη με πράσινο κοντά σου 

Αν δεν έχεις μέρη στην γειτονιά σου με πράσινο, όπως τα πάρκα και οι πλατείες, η ερευνήτρια υποστηρίζει ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να μπεις στο αμάξι και να ξεκινήσεις τις εκδρομές. «Διάλεξε ένα μέρος που να είναι κοντά σου, αλλά να έχει και αρκετό πράσινο», αναφέρει.

Πήγαινε σε παραθαλλάσια μέρη

Η Jensen, συνιστά ανεπιφύλακτα τα παραθαλάσσια μέρη, τα οποία έχουν ίδια, ή και περισσότερα θετικά οφέλη με εκείνα γεμάτα με πράσινο. Ένα μέρος με θάλασσα μπορεί να αντικατασταθεί και με ένα που έχει ποτάμι ή καταρράκτη, αναφέρει η ίδια. «Αν μένεις κοντά σε ενυδρείο, όπως εγώ με την οικογένειά μου, είναι και αυτό μια εναλλακτική που σίγουρα θα χαλαρώσει όλη την οικογένεια», προσθέτει.

Φέρε το πράσινο στο σπίτι σου

Το να έχεις κατοικίδιο ή πολλά φυτά στο σπίτι σου, επίσης έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία σου. Ακόμα και αν δεν μπορείς να έχεις ένα κατοικίδιο, επένδυσε σε ένα μπαλκόνι γεμάτο φυτά ή στο να βάλεις μια γλάστρα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σου. Έτσι, θα έχεις φέρει την φύση μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Προσπάθησε να πάρεις φυτά που είναι ανθεκτικά, και έτσι θα έχεις όλα τα οφέλη, χωρίς να σπαταλάς πολύ χρόνο στο πότισμα.

Άκου τους ήχους της φύσης

«Ακόμα και απλώς το να βλέπεις, ή να ακούς τους ήχους της φύσης θα σε βοηθήσει», λέει η Jensen. Δες ένα ντοκιμαντέρ και σίγουρα θα το καταλάβεις και εσύ. Αν και προσωπικά, δε νομίζω πως ένα φυτό θα αντικαταστήσει το πάρκο που αγαπά να πηγαίνει η κόρη μου, σίγουρα θα δοκιμάσω τις εναλλακτικές που προτείνει. Εσύ;

Διάβασε ακόμα:

Πώς να καταλάβεις ότι το παιδί σου είναι έτοιμο για ύπνο

Γνωριμία με τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά

Author(s)

  • Stephanie Fairyington

    Συντάκτρια στο Thrive Global

    Η Stephanie Fairyington είναι συντάκτρια του Thrive Global. Τα άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στους New York Times, στη Boston Globe και σε άλλα γνωστά έντυπα.