Πηγαίνοντας στην δουλειά σου, έχεις νιώσει πως θα κάνεις κάτι που δεν θα σε γεμίσει, πως θα προσπαθήσεις υπερβολικά να ανταποκριθείς σε έναν επαγγελματικό ρόλο που δεν σου ταιριάζει; Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή ή και για ολόκληρη την ζωή τους, βρέθηκαν εκεί. Λόγω ανάγκης ή συγκυριών, έπαιζαν έναν επαγγελματικό ρόλο που δεν τους ταίριαζε.

Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, αρκετά. Μία επαγγελματική καθημερινότητα με χαμηλή απόδοση και χωρίς κίνητρο δίνει με την σειρά της τροφή στην ανασφάλεια, το άγχος και την απογοήτευση σε προσωπικό επίπεδο. Αλλά, όλα αυτά παύουν να ισχύουν, εάν καταφέρεις να βρεις τον αυθεντικό σου εαυτό. Αυτό που σου ταιριάζει, σε γεμίζει και αναδεικνύει τον πραγματικό σου εαυτό.

Εάν για παράδειγμα έχεις έμφυτο ταλέντο σε δημιουργικά επαγγέλματα που απαιτούν φαντασία και καινοτόμες ιδέες, δεν θα νιώσεις πως εκπληρώνεις τον πραγματικό σου εαυτό εάν εργαστείς ως λογιστής. Η απόδοσή σου πιθανότατα δεν θα είναι αυτή που θα απαιτεί το επάγγελμα και πάντα θα νιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά και πως πιέζεις υπερβολικά τον εαυτό σου ώστε να ανταποκριθεί.

Εάν όμως καταφέρεις να βρεις εκείνο το επάγγελμα που σου ταιριάζει, αυτό στο οποίο τα ταλέντα και οι ικανότητές σου λάμπουν, τότε η απόδοσή σου θα εκτοξευθεί, μαζί και η αυτοπεποίθησή σου. Το κίνητρό σου για επαγγελματική εξέλιξη θα είναι ασταμάτητο, χωρίς όμως παράλληλα να πιέζεις τον εαυτό σου. Θα το καταφέρνεις αβίαστα, γιατί αυτή θα είναι η φύση σου.

Πιο σημαντικό απ’ όλα όμως είναι η αλλαγή που θα προκαλέσει κάτι τέτοιο στην προσωπική σου ζωή. Δυστυχώς ή ευτυχώς, επαγγελματική και προσωπική ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Όσοι εκπληρώνουν τον πραγματικό τους εαυτό μέσω της εργασίας, ικανοποιούν την πιο σημαντική ανθρώπινη ανάγκη, αυτό που και στην πυραμίδα αναγκών του Μάσλοου, βρίσκεται στην κορυφή: Η αυτοπραγμάτωση. Σε αυτό το στάδιο, έχεις βρει αυτό που είσαι και ζεις την ζωή που ήθελες να ζεις, με αυθεντικότητα. 

Αυτό πάντα εκπέμπεται στους γύρω σου και τους επηρεάζει θετικά. Πλέον, θα έχεις καταφέρει να είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, που αγχώνεται λιγότερο, αγαπά και κατανοεί τους γύρω του περισσότερο, με περισσότερη ενέργεια στο ξεκίνημα και τέλος της ημέρας.

Τίποτα όμως δεν είναι εύκολο. Για να βρεις τον πραγματικό σου εαυτό, πρέπει πρώτα να καταστρέψεις την ψεύτικη εκδοχή του, κάτι που πάντα μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα. Αλλά αυτό που θα κερδίσεις εάν κάνεις το άλμα, είναι πολύ σημαντικό για να το αγνοήσεις και να συνεχίσεις να παίζεις έναν ρόλο.

Εξερεύνησε τον εαυτό σου μέχρι να βρεις τα πραγματικά σου ταλέντα, τις ικανότητες που σου βγαίνουν αβίαστα και βελτιώσου σε αυτά. Παρατήρησε τον εαυτό σου. Νιώθεις ευτυχισμένος και πιο γεμάτος από ποτέ; Εάν ναι, συγχαρητήρια, βρήκες ό,τι πιο πολύτιμο. Τον αυθεντικό σου εαυτό.

Αρχική δημοσίευση από τον Σταύρο Μπαρούτα στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Κυνηγός «κλειδωμένων» στελεχών και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας 

Οι 3 μύθοι για το personal branding 

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.