Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από καιρού εις καιρόν θα συναντάς ανθρώπους θυμωμένους, κακοδιάθετους, δυσάρεστους και τοξικούς. Αν μπορείς να δείχνεις αρκετή ανωτερότητα ώστε να μην μπλέκεις σε καβγάδες με τέτοιους ανθρώπους, θα εξοικονομήσεις πολύ χρόνο και ενέργεια. Αν λοιπόν μερικές φορές κάποιοι σου κάνουν αρνητικές ή αγενείς παρατηρήσεις, προσπάθησε να αξιολογήσεις την κατάσταση. Αν μάλιστα συμφωνήσεις μαζί τους, μπορεί και να ηρεμήσουν εντελώς τα πνεύματα. Μόνο όταν δέχεσαι πάντα αρνητικές και επιθετικές εκρήξεις θυμού από τους άλλους θα ήταν ίσως χρήσιμο να αναζητήσεις την πηγή αυτών των αντιδράσεων στον εαυτό σου. Αλλιώς, αν μιλάμε για τις τυχαίες καθημερινές επαφές, απλώς χαλάρωσε και ξέχνα την κακή ατμόσφαιρα .

Να θυμάσαι ότι αν κάποιος δε σέβεται τον εαυτό του, δεν σέβεται ούτε τους άλλους. Μπορεί να συναντήσεις τέτοιους ανθρώπους αρκετές φορές, ανθρώπους κακόβουλους και προσβλητικούς, που θέλουν σκόπιμα να προκαλούν κακό στους άλλους. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται να το κάνεις σε μια άδικη ή απειλητική κατάσταση, είναι σημαντικό να αποσύρεις τα συναισθήματα σου  και την ενέργεια σου απ’ αυτήν, να είσαι σε θέση να συνεχίσεις με τα σημαντικότερα πράγματα της ζωής σου. Θυμήσου, όσο πιο πολύ θυμώνει κάποιος, τόσο πιο αβοήθητος νιώθει. Να θεωρείς δεδομένο ότι η συμπεριφορά τους οφείλεται σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, εσωτερική αναταραχή και σύγχυση. Η πρόκληση για σένα είναι να διατηρείς την αξιοπρέπεια και την αυτοκυριαρχία σου ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζεσαι ή προστατεύεις τα δικαιώματα σου. Για να μπορείς να το κάνεις αυτό με αποτελεσματικότητα, είναι ανάγκη να εστιάζεις στα γεγονότα, όχι στα συναισθήματα που συνδέονται με αυτά.

Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να απελευθερώνεις τα δικά σου αισθήματα θυμού, σύγχυσης και κατάκρισης. Το επόμενο βήμα είναι να ξεκαθαρίζεις  τα γεγονότα. Ποια είναι τα πραγματικά σου δικαιώματα στην κατάσταση; Θεώρησε την περισσότερο σαν ένα μεταβατικό στάδιο παρά σαν ένα συναισθηματικό ζήτημα. Αυτό ίσως φαίνεται δύσκολο όταν υπάρχουν περισπασμοί. Μην ξεχνάς ωστόσο ότι δεν είναι ανάγκη να μπλέκεις σε ατελείωτες λογομαχίες για καταστάσεις που ούτε καν έχουν σημασία για σένα- να συγκρατείς την ενέργεια σου.΄

Είναι ζωτικής σημασίας να φροντίζεις τον εαυτό σου, να προχωράς με τα πράγματα που είναι σημαντικά στη ζωή σου και να επαναφέρεις την ενέργεια σου στον εαυτό σου. Να θεωρείς τη σύγχυση σου με το άλλο άτομο σαν ένα μικρό εκνευρισμό-τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Μην ξεχνάτε να φροντίσετε τον εαυτό σας ως ηγέτες

Τα 7 μικροβήματα της επιτυχίας – Πώς να ξεκινήσεις τη σεζόν γεμάτος ενέργεια

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .