Στο επόμενο 1 λεπτό θα μάθεις:

-Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι σχέσεις στη ζωή μας.
-Γιατί δεν είναι τόσο εύκολο να τις απολαύσουμε. 


Η αγάπη είναι ένα από τα πιο δυνατά συναισθήματα που όλοι αναζητούν σε μία σχέση. Αυτός είναι ο λόγος που οι ερωτικές σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του ατόμου αφού αποτελούν πηγή ικανοποίησης και συναισθηματικών αναγκών.

Η ικανότητα του ατόμου να συνάπτει συντροφικές σχέσεις, έχει τις ρίζες της στα πρώτα βιώματα του βρέφους με το πρόσωπο φροντίδας. Η σχέση του παιδιού με τη μητέρα στα πρώτα χρόνια είναι και αυτή που θα καθορίσει τις μετέπειτα σχέσεις στην ενήλικη ζωή.

Η διατήρηση μιας σχέσης ωστόσο δεν είναι εύκολη, προϋποθέτει ότι και οι δύο σύντροφοι θα μπορούν να επικοινωνούν σωστά, να υπάρχει εμπιστοσύνη και παραδοχή των λαθών. Το να αποφασίσει κάποιος να μοιραστεί το υπόλοιπο της ζωής του με κάποιο άλλο πρόσωπο δεν είναι εύκολο, καθώς πρέπει να δεσμευτούν και οι δύο να αντιμετωπίζουν τις διαφορές τους και τα προβλήματα που θα προκύψουν στην πορεία χωρίς να υπονομεύουν το χαρακτήρα και την προσωπικότητα αλλά να εστιάζουν στη συμπεριφορά και στο τι μπορεί να πήγε λάθος. Η καθημερινότητα είναι δύσκολη και η ζωή έχει διακυμάνσεις, όμως μια υγιή σχέση και ένας σύντροφος «στήριγμα» βοηθάει να ξεπεραστούν από κοινού πολλές προκλήσεις και δυσκολίες.

Ο ιδανικός σύντροφος είναι και αυτός που είναι συνοδοιπόρος στη ζωή του ατόμου που βρίσκονται μαζί και με αυτόν τον όρο εννοούμε ότι βαδίζουμε παράλληλα με ελευθερία και σεβασμό ο καθένας για τον άλλον, χωρίς άγχος και ανασφάλεια για το καθετί, αλλά με σύνεση, υπομονή και επιμονή αντιμετωπίζεται το καθετί.

Μια υγιής σχέση απαιτεί χρόνο, φροντίδα, κατανόηση και προσοχή. Δεν είναι πάντα τόσο εύκολος ο στόχος αυτός αλλά αξίζει την προσπάθεα.

Διάβασε ακόμα:

Τα 3 μυστικά για διάρκεια στη σχέση

Τοξικός… έρωτας;

Author(s)

  • Πόλυ Κεφαλά

    Ψυχολόγος

    Η Πόλυ Κεφαλά είναι ψυχολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Είναι κατόχους δεύτερου πτυχίου στην επικοινωνία και στις δημόσιες σχέσεις. Η μεταπτυχιακή της εξειδίκευση είναι στην Κλινική Ψυχολογία και είναι ειδικευμένη ψυχοθεραπεύτρια στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Επίσης έχει εκπαιδευτεί στη Συμβουλευτική και σε σεμινάρια Σχεσιακής Ψυχανάλυσης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δρομοκαιτειο. Τέλος, έχει αρκετές ώρες εποπτείας τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο σε διαφορετικά θεραπευτικά πλαίσια.