Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί είναι σημαντικό για τον ύπνο σου το μαξιλάρι
– Πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο για σένα


Περιμένεις την ώρα και τη στιγμή που θα ακουμπήσεις το κεφάλι σου πάνω του, θα κλείσεις τα μάτια σου, θα ηρεμήσεις, θα χαλαρώσεις και ίσως θα κάνεις τις τελευταίες σκέψεις της ημέρας πριν αφεθείς στην αγκαλιά του Μορφέα. Το μαξιλάρι σου! Είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερός σου φίλος κατά τη διάρκεια του ύπνου σου. Όχι μόνο γιατί ακουμπάς πάνω του την ώρα που ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου αλλά κυρίως επειδή επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σου.

Αν δεν θες, επομένως, να ξυπνάς με βαρύ κεφάλι ή με ενοχλητικά πιασίματα στον αυχένα, θα πρέπει να το ψάξεις λίγο παραπάνω. Πώς, όμως, να επιλέξεις ανάμεσα στα τόσα που υπάρχουν; Πουπουλένιο; Με γέμισμα από κοκκοφοίνικα ή άλλα φυσικά υλικά; Ή μήπως απλό αφρολέξ όπως τα μαξιλάρια που είχαν πάντα στο σπίτι οι γονείς σου;

Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Τσεβδός, Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων, το ιδανικό μαξιλάρι πρέπει να έχει το σωστό ύψος και τη σωστή σύσταση, ώστε να στηρίζει τον αυχένα μας και να τον διατηρεί σε ουδέτερη θέση, σε σχέση με την υπόλοιπη σπονδυλική μας στήλη, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εφόσον ο αυχένας υποστηρίζεται με τον σωστό τρόπο κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυτό αποτελεί ένα καλό μέτρο πρόληψης μυοσκελετικών προβλημάτων.

Γενικά, όταν επιλέγεις μαξιλάρι, να θυμάσαι:

– Προτίμησε να μην είναι πολύ ογκώδες.

– Επίλεξε ένα μικρότερο μαξιλάρι με σταθερότερη σύσταση.

– Προτίμησε μαξιλάρι από φυσικά υλικά. Να θυμάσαι όμως ότι με βάση τη σύστασή του (πουπουλένιο, από μαλλί, βαμβάκι, κοκκοφοίνικα ή άλλα φυσικά υλικά) μπορείς να έχεις άλλο μαξιλάρι το καλοκαίρι κι άλλο το χειμώνα, ανάλογα με τη θερμότητα που σου εξασφαλίζει ανά εποχή.

– Για σωστή υγιεινή και πρόληψη των αλλεργιών, ν’ αλλάζεις συχνά τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες. Επίσης, η χρήση θήκης στο μαξιλάρι σου επεκτείνει τη διάρκεια της ζωής του και εξασφαλίζει καθαριότητα.

– Υπάρχουν μαξιλάρια που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση ειδικών αναγκών, όπως για τον πόνο στον αυχένα, το ροχαλητό, την υπνική άπνοια, ακόμα και τον πονοκέφαλο ή τις εξάψεις. Εξέτασε τις εξειδικευμένες επιλογές που υπάρχουν, αν αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους προβλήματα.

– Να αλλάζεις μαξιλάρι περίπου κάθε δύο χρόνια.

Να θυμάσαι!

Επιλέγοντας το σωστό μαξιλάρι, έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του ύπνου σου. Μην ξεχνάς, εξάλλου, ότι μερικές φορές απλές και μικρές αλλαγές μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή μας. 

Διάβασε ακόμα:

Στάση Ύπνου: Το Κλειδί Για Καλύτερη Υγεία

3 Τρόποι Με Τους Οποίους Ο Ύπνος Σε Θωρακίζει

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.