Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να αποχαιρετήσεις το αυτοκίνητό σου.
-Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης.


Αν ανήκεις κι εσύ στην πλειοψηφία, τότε το μέσο που χρησιμοποιείς για να πας στη δουλειά είναι το αυτοκίνητό σου; Λογικό! Μοιάζει ως η καλύτερη λύση. Είναι, όμως;;

Σύμφωνα με έρευνα, το αυτοκίνητο είναι το μέσο που προκαλεί το περισσότερο στρες στη διαδρομή μέχρι το γραφείο. Παρόλα αυτά είναι το πιο διαδεδομένο. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (5,2%), περπατούν (2,8%) ή μετακινούνται με το ποδήλατο (0,6%) είναι πολύ λιγότεροι. Το αυτοκίνητο εμφανίζεται ως το πιο δημοφιλές μέσο, γιατί είναι γρήγορο, παρέχει άνεση και τη δυνατότητα να μπορείς ταυτόχρονα να ακούσεις μουσική ή να μιλήσεις στο τηλέφωνο. Παράλληλα ωστόσο, όπως δείχνει η έρευνα, ευθύνεται για την αύξηση του άγχους, που συνδέεται πιθανότατα με την κυκλοφοριακή κίνηση που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί.

Μία άλλη έρευνα του McGill University στο Μόντρεαλ προσπάθησε να καθιερώσει μία ιεραρχία μεταξύ των 6 κύριων τρόπων μετακίνησης: αυτοκίνητο, τρένο, λεωφορείο, μετρό, περπάτημα και ποδήλατο. Ζητήθηκε από 3.400 άτομα να περιγράψουν τη διαδρομή τους μέχρι το γραφείο, χειμώνα και καλοκαίρι και να βαθμολογήσουν την ικανοποίησή τους σχετικά με αυτά. Στην πρώτη θέση ικανοποίησης βρίσκονται όσοι περπατούν μέχρι τη δουλειά με ποσοστό 85% ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται όσοι μετακινούνται με το τρένο (84%). Ακολουθούν οι ποδηλάτες με 82%, οι οδηγοί αυτοκινήτου με 77% και οι χρήστες του μετρό (76%). στην τελευταία θέση βρίσκονται οι χρήστες λεωφορείου (75,5%).

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης

Συμπερασματικά, το περπάτημα μέχρι το γραφείο αποδεικνύεται ως ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης δεδομένου ότι συνδυάζει και τη σωματική άσκηση, οπότε τα οφέλη είναι πολλαπλά. Παρόλα αυτά, δεν είναι εφικτό για τους περισσότερους, ειδικά για αυτούς που μένουν σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα όπου η απόσταση ανάμεσα στην κατοικία και την εργασία είναι συνήθως μεγάλη.

Για να εντάξεις, όμως, το περπάτημα και την κίνηση στη ζωή σου, μπορείς να παρκάρεις λίγο πιο μακριά από τη δουλειά σου ή να προτιμήσεις να πηγαίνεις στην επόμενη στάση από αυτή που συνήθως πηγαίνεις ή αντίστοιχα να κατεβαίνεις στην προηγούμενη από αυτή που σε βολεύει για να κερδίσεις μερικά βήματα μέσα στην ημέρα σου. Ακόμα, προσπάθησε να σηκώνεσαι από την καρέκλα σου αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας και να κάνεις το γύρο του τετραγώνου ή τουλάχιστον να περπατάς μέσα στο γραφείο σου έστω και λίγα λέπτα κάθε ώρα.

Όποιος επομένως κι αν είναι ο τρόπος που θα επιλέξεις να μετακινείσαι, καλό είναι να θυμάσαι ότι η διαδρομή μέχρι το γραφείο και η ένταξη της κίνησης στην καθημερινότητά σου δεν επηρεάζει μόνο την εξέλιξη της μέρας σου, αλλά και την πορεία της υγείας και της ευεξίας σου.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Κάνεις Τη Διαδρομή Μέχρι Το Γραφείο Πιο Ευχάριστη

7 Βήματα Για Σωστή Αναπνοή Και Λιγότερο Άγχος