Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

– Ποια τρόφιμα να προτιμήσει το παιδί σου και ποια όχι.
– Ποιες πρέπει να είναι οι προδιαγραφές των προϊόντων.


Λόγω φόρτου εργασίας συχνά οι γονείς δεν προλαβαίνουν να προετοιμάσουν καθημερινά το κολατσιό που θα πάρουν μαζί τους τα παιδιά στο σχολείο, με αποτέλεσμα, αυτά συχνά να αγοράζουν κάποιο σνακ από το κυλικείο του σχολείου τους.

Η διατροφή των παιδιών είναι πολύ σημαντική, καθώς χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για τη σωστή σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη. Επίσης τα παιδιά από μικρή ηλικία πρέπει να υιοθετήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες ώστε να τις ακολουθήσουν και στην υπόλοιπη ζωή τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας καθώς και διάφορων νοσημάτων που οφείλονται σε αυτή (πχ καρδιαγγειακά νοσήματα, αυξημένη χοληστερόλη, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 κ.α).

Η παιδική ηλικία είναι η πλεόν καταλληλότερη ώστε το παιδί να ”διδαχτεί” να τρέφεται υγιεινά και να ”γίνει μια καλή συνήθεια” που θα το ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή του.

Παιδιά τα οποία τρέφονται ανθυγιεινά στην παιδική ηλικία συχνά καταλήγουν παχύσαρκα στην εφηβική ή ενήλικη ζωή τους. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν θα πρέπει να υπάρχουν υγιεινές επιλογές τροφίμων για να καταναλώσουν τα παιδιά τις αρκετές ώρες που βρίσκονται καθημερινά στο χώρο του σχολείου.

Βάσει νόμου που εκδόθηκε το 2013 στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στα κυλικεία των σχολείων επιτρέπονται τα εξής προιόντα:

Φρούτα και λαχανικά

-Φρέσκα φρούτα ανάλογα με την εποχή (π.χ. μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνα, σταφύλι, βερίκοκα, ροδάκινο κλπ), καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.

-Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες κλπ) χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50γρ.

-Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων–καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωσή του άμεσα μετά την παρασκευή του σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.

-Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων–καντινών από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.

Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων–καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού ή λεμονιού.

-Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 250ml.

Γαλακτοκομικά

-Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5% – 1,8% λιπαρά).

-Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max. 1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.

-Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά), χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε ατομική μερίδα έως 200γρ.

-Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.

-Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και Ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.

Αρτοπαρασκευάσματα

-Κουλούρι σησαμένιο λευκό ή ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες.

-Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.

-Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.

-Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.

Τα παραπάνω αρτοπαρασκευάσματα θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές: κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τράνς λιπαρά έως 0,1 %, νάτριο έως 0,5%.

Διάφορα αρτοπαρασκευάσματα

-Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60γρ.

-Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60γρ.

-Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40γρ, η οποία να πληρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές: κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τράνς λιπαρά έως 0,1%, νάτριο έως 0,5%.

-Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας-πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γρ. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές: Α) Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη-φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο. Δεν επιτρέπεται η χρήση ζύμης σφολιάτας. Β) Το τυρί που θα χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Απαγορεύεται η χρήση τετηγμένων τυριών.

-Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές: Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό μονο-νάτριο. Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.

Σάντουιτς

-Τα σάντουιτς/τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου-καντίνας αυθημερόν.

-Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριός, το κρουασάν ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.

-Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα με τις παρακάτω προδιαγραφές: α) Κορεσμένα λιπαρά έως 1 % β) Νάτριο έως 1 %

-Λαχανικά όλων των ειδών

-Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς.

-Αβγό καλά βρασμένο.

-Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου.

-Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των προαναφερομένων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.

Γλυκίσματα

-Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150γρ. (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%).

-Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γρ.

-Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50γρ.

-Μέλι σε ατομική μερίδα.

-Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30γρ.

-Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.

Υγρά τρόφιμα

-Εμφιαλωμένο νερό.

-Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.

-Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.

Η παιδική ηλικία είναι η πλεόν καταλληλότερη ώστε το παιδί να ”διδαχτεί” να τρέφεται υγιεινά και να ”γίνει μια καλή συνήθεια” που θα το ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή του.

Συχνά, σε πολλά κυλικεία πέρα από την συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από τις υγειονομικές αρχές και τους εκπαιδευτικούς πωλούνται και προϊόντα τα οποία δεν είναι κατάλληλα για την καθημερινή διατροφή των παιδιών όπως π.χ. σοκολάτες , κρουασάν σοκολάτας, τσίχλες, αναψυκτικά κ.α.

Γι’ αυτό οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζετε ποια τρόφιμα επιλέγουν τα παιδιά σας από το σχολικό κυλικείο και θα πρέπει να τα καθοδηγείτε στο να επιλέξουν κάποιο υγιεινό κολατσιό. Η προσπάθεια υιοθέτησης της υγιεινής διατροφής πρέπει να γίνεται καθημερινά όχι μόνο στο χώρο του σχολείου αλλά και στο σπίτι.

Αρχική δημοσίευση από την Έλενα Γελαδά στο logodiatrofis.gr

Διάβασε ακόμα:

23 Έξυπνα, Υγιεινά Και Γρήγορα Σνακ Για Παιδιά

Ποια Είναι Η Ιδανική Διατροφή Και ‘Ασκηση Για Να Αποκτήσουν Τα Παιδιά Δυνατά Οστά

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.