Διαφορετικότητα, καταπολέμηση των διακρίσεων, ίσες ευκαιρίες. Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι κανόνες αυτοί αναδεικνύονται ως οι πλέον ουσιώδεις και αναγκαίες αξίες στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικότητας της κοινωνίας και της ποικιλομορφίας του εργασιακού περιβάλλοντος.

Κυρία Ρέτσα, πόσο σημαντική είναι τελικά η αποδοχή της διαφορετικότητας και η απουσία ανισοτήτων για την κουλτούρα μιας εταιρείας;

Η διαφορετικότητα καλλιεργεί την ενδυνάμωση, τον σεβασμό και την εκτίμηση. Αφορά τα στοιχεία εκείνα που μας κάνουν διαφορετικούς και μας ωθούν να προχωρούμε μπροστά. Παρόλο που η υιοθέτησή της οφείλει να διέπεται από σοβαρότητα, συχνά η διαφορετικότητα προσεγγίζεται εσφαλμένα απλά ως μία τακτική για την υποχρεωτική εκπλήρωση στρατηγικών στόχων. Στην AbbVie δεν ισχύει αυτό. Στο πλαίσιο της κουλτούρας μας, η διαφορετικότητα και η απουσία αποκλεισμών και διακρίσεων υπερβαίνει όποιον προσδιορισμό φύλου, εθνικότητας, ηλικίας, σεξουαλικής προτίμησης, αναπηρίας, υπόβαθρου ή ψυχικής υγείας. Δεν πρόκειται για μια νέα τάση που χρησιμοποιούμε ως νουθεσία ή για να ολοκληρώσουμε μία υποχρέωση. Πρόκειται για μία αδιάλειπτη προσπάθεια που καταβάλλουμε για να καταπολεμούμε την ασυνείδητη προκατάληψη. Πρόκειται για νοοτροπία, για μία από τις πέντε βασικές Αρχές μας, ένα στοιχείο του πυρήνα της εταιρείας μας, ένα κομμάτι του αληθινού χαρακτήρα μας και έναν στόχο για τον οποίο εργαζόμαστε καθημερινά να πετύχουμε. Γνωρίζουμε ότι η καλύτερη δυνατή εκδοχή μας επιτυγχάνεται όταν ακούγονται όλες οι απόψεις και όταν ο καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τον καλύτερό του εαυτό. 

Αυτή η “πολυφωνία” δεν ενέχει κινδύνους;

Είμαστε τολμηροί και γενναίοι ως προς τον κώδικα δεοντολογίας μας. Αποτελεί μέρος της κουλτούρας μας να πράττουμε με ειλικρίνεια το σωστό, για την κοινωνία μας, τους ασθενείς μας, την εταιρεία μας, ο ένας για τον άλλο.  

Για την κοινωνία μας, στο πλαίσιο της διαφορετικότητας οφείλουμε να σεβόμαστε και να εκτιμούμε το πόσο διαφορετικός είναι ο καθένας από εμάς, προωθώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες με γνώμονα την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό. Για την AbbVie, είναι πρωταρχικής σημασίας για τους ανθρώπους, τους ασθενείς μας, τη δραστηριότητά μας. Αφορά στην ενίσχυση των επιδόσεων, στην προώθηση της καινοτομίας, στη δυνατότητα να είμαστε χρήσιμοι, να κατανοούμε τους πελάτες, να διατηρούμε τα καλύτερα ταλέντα.  

Για εμάς έχει σημασία οι συνάδελφοί μας να μπορούν να είναι ο εαυτός τους στον χώρο εργασίας και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι ο καθένας θα αισθάνεται ότι αναγνωρίζεται η αξία του. Φροντίζουμε να εξαλείφουμε φαινόμενα διακρίσεων που εξαρτώνται από την εξωτερική εμφάνιση ή φαινόμενα αποκλεισμού από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Επιδιώκουμε να ελαχιστοποιούμε το άγχος που πηγάζει από τη διαρκή αξιολόγηση και κριτική η οποία συχνά οδηγεί σε άδικους χαρακτηρισμούς. Θέλουμε όλοι να νιώθουν ελεύθεροι να εκφράζουν την τεκμηριωμένη διαφωνία και τα πιστεύω τους, ανεξαρτήτως θέσης στην ιεραρχία. 

Για την κοινωνία μας, στο πλαίσιο της διαφορετικότητας οφείλουμε να σεβόμαστε και να εκτιμούμε το πόσο διαφορετικός είναι ο καθένας από εμάς, προωθώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες με γνώμονα την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό.

Πώς λειτουργεί αυτή η αποδοχή της διαφορετικότητας όσον αφορά στους ασθενείς;

Έχει σημασία για τους ασθενείς μας, ώστε να απολαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα με καινοτόμα επαναστατικά φάρμακα για τις μοναδικές προκλήσεις υγείας που αντιμετωπίζουν. Αυτό απαιτεί ενσυναίσθηση και δημιουργικότητα, που προκύπτουν μόνο από ένα ευρύ φάσμα απόψεων και διαφορετικών τρόπων σκέψης.

Έχουμε δεσμευτεί να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεταμορφώνουμε τη ζωή των ανθρώπων και να εμπνέουμε ελπίδα για όλους τους ανθρώπους, τους ασθενείς, τις οικογένειές τους, τους εργαζομένους μας και την κοινωνία. Ενεργούμε με ακεραιότητα, επιζητούμε τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, συμμόρφωσης, ασφάλειας και απόδοσης. Προωθούμε αδιάλειπτα την καινοτομία σε κάθε δραστηριότητά μας για να αντιμετωπίζουμε τις ανεκπλήρωτες ανάγκες, ανακαλύπτοντας και αναπτύσσοντας νέα φάρμακα και νέες προσεγγίσεις με στόχο έναν πιο υγιή κόσμο. Στηρίζουμε με περηφάνια την κοινωνία και επιμέρους κοινότητες και συμβάλλουμε θετικά σε πεδία που υπερβαίνουν τα όρια του τομέα της Υγείας. Αντιμετωπίζουμε όλους τους ανθρώπους ισότιμα, με αξιοπρέπεια και σεβασμό, ενστερνιζόμενοι το διαφορετικό υπόβαθρο και τις διαφορετικές προοπτικές.

Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι όσα έχουμε δεσμευτεί να πετύχουμε είναι εφικτά μόνο χάρη στην αποδοχή, στον σεβασμό και στη διαφάνεια. Έχουμε δεσμευτεί να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να υπερασπιστούμε όσα πιστεύουμε και να διαδραματίζουμε ενεργό ρόλο για την προώθηση της αλλαγής. Θέλουμε εμείς να είμαστε η αλλαγή, τιμώντας τις όμορφες διαφορές μας ως μία ενιαία δυνατή φωνή!

Διάβασε ακόμα:

Βάσω Καραμάνου: «Οι ασθενείς είναι το κίνητρο για να καινοτομούμε διαρκώς, με σκοπό να αλλάζουμε προς το καλύτερο τις ζωές τους.»

Γιώργος Παρτσακουλάκης: «Η νέα πραγματικότητα μάς παραδίδει μία σειρά από μαθήματα που μπορούν να μάς κάνουν σοφότερους»