Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σημαίνει αργός μεταβολισμός.
-Πώς συνδέεται το φαινόμενο “πλατό” με την άσκηση.


Πολύ συχνά άτομα που ελέγχουν το σωματικό τους βάρος έρχονται αντιμέτωπα με το «κόλλημα» της ζυγαριάς. Δηλαδή ενώ τηρούν με ακρίβεια το πρόγραμμα διατροφής τους η ζυγαριά δεν φαίνεται να πέφτει. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο, χρειάζεται σε πρώτη φάση να το κατανοήσουμε. Χρειάζεται δηλαδή να δούμε ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει να «κολλάει» η ζυγαριά:

1.Ο οργανισμός «κολλάει» όταν έχει κουραστεί. Συνήθως, αυτό συμβαίνει όταν έχει προηγηθεί απώλεια κάποιων κιλών.

2.Ο οργανισμός γνωρίζει ποια είναι τα κιλά τα οποία είναι γονιδιακά ορισμένος να συντηρεί. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εάν εμείς θέτουμε υπερβολικούς και δύσκολους στόχους απώλειας, ο οργανισμός μας αυτό δεν θα το επιτρέψει και θα προσπαθήσει με αυτό τον τρόπο να μας κάνει να σταματήσουμε.

3.Ο μεταβολισμός μας είναι «αργός». Πολλοί άνθρωποι, είτε λόγω καθιστικού τρόπου ζωής, είτε λόγω μιας προϋπάρχουσας ασθένειας, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, εμφανίζουν «αργό» μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει ότι οργανισμός τους σε ηρεμία «καίει» λιγότερες θερμίδες από αυτές που κατά μέσο όρο θα έπρεπε να καίει με βάση κάποιες εξισώσεις.

4.Κατακράτηση υγρών. Πολλοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών, από την κατανάλωση αλμυρών φαγητών έως κάποια ορμονική διαταραχή. Σε κάθε περίπτωση αυτό μπορεί να δημιουργήσει πλασματικά αποτελέσματα στο ζύγισμα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

5.Αρρύθμιστο έντερο. Η καθημερινή εντερική λειτουργία είναι απαραίτητη όχι μόνο για τον έλεγχο του βάρους αλλά και για την συνολική μας υγεία. Συνεπώς, θα πρέπει να ελέγχεται η καθημερινή λειτουργία του εντέρου και να αντιμετωπίζονται τυχόν εντερικά προβλήματα.

6.Ορμονικές διαταραχές. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο υποθυρεοειδισμός μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους. Η αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων πολλές φορές χρήζει ιατρικής παρακολούθησης και λήψης ορμονών.

7.Διακοπή ή έναρξη της άσκησης. Στην πρώτη περίπτωση λόγω μείωσης των καύσεων ενώ στη δεύτερη περίπτωση λόγω κατακράτησης υγρών που συμβαίνει όταν ξεκινάμε να ασκούμαστε.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το φαινόμενο «πλατό», δηλαδή το «κόλλημα» της ζυγαριάς μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη συμβουλευτική από κάποιον ειδικό. Χρειάζεται να δείξουμε υπομονή και επιμονή τη δύσκολη αυτή περίοδο, που ενώ προσπαθούμε σκληρά τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να μας αποζημιώνουν. Ας έχουμε στο νου μας όμως ότι το πρόβλημα σίγουρα λύνεται και την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα θα δούμε πάλι την ζυγαριά να πέφτει. Άλλωστε, το καλοκαίρι χάνουμε πιο εύκολα βάρος!

Διάβασε ακόμα:

5 Έξυπνα Νούμερα Για Να Κόψεις Το Κάπνισμα

Πάλι Τρώς Στα Κρυφά;

Author(s)

  • Μαριέττα Μαρκούση

    Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Μαριέττα Μαρκούση είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc, απόφοιτος του τμήματος Κλινικής Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο τμήμα Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας-Διατροφής με ειδίκευση στη διατροφή και άσκηση. Από το 2010 έως σήμερα διατηρεί γραφείο στην περιοχή της Αθήνας, ενώ από τον Απρίλιο του 2013 διατηρεί μια νέα διαιτολογική μονάδα στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον προσδιορίζεται σε θέματα διατροφικής παρέμβασης σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα βάσει των αρχών της μεσογειακής διατροφής, το οποίο αποτέλεσε τον τίτλο της πτυχιακής της διατριβής, καθώς και στα επίπεδα υδάτωσης στην βελτίωση της ποδηλατικής απόδοσης που αποτέλεσε τον τίτλο της μεταπτυχιακής της διατριβής.