Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να μην τσακωθείς με το παιδί σου.
-Πώς να διατηρήσετε την κοινωνική επαφή.


Να θυμάσαι ότι τα παιδιά είναι όντα της συνήθειας και της δράσης- με το σχολείο κλειστό -και παρά τον αρχικό τους ενθουσιασμό- θα διαπιστώσεις ότι θα έχουν περισσότερο εκνευρισμό, θα γυρνάνε στο σπίτι γκρινιάζοντας, λέγοντας «δεν έχω τι να κάνω», θα τσακώνονται περισσότερο με τα αδέρφια τους και θα σε πιέζουν να βγουν έξω «αφού δεν έχω σχολείο». Πώς μπορείς να χειριστείς τον εκνευρισμό τους όμως;

-Μην τσακωθείς. Άκουσε προσεκτικά τι έχει να σου πει το παιδί, δείξε ενσυναίσθηση, ότι καταλαβαίνεις πώς νιώθει, δώσε του χώρο και χρόνο να εκφραστεί χωρίς να το λογοκρίνεις ή να το διακόπτεις. Παράλληλα θύμισε του ότι δεν το τιμωρείς ζητώντας του να μείνει μέσα και ότι ο λόγος που έκλεισαν τα σχολεία σχετίζεται με τη δημόσια υγεία και την απόφαση των ειδικών να μείνουμε όλοι μέσα όσο γίνεται, προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός.

-Ζήτησε από το παιδί σου να σκεφτεί διάφορα πράγματα που μπορεί να κάνει μένοντας μέσα. Δεν χρειάζεται πάντα εσύ να έχεις να του προτείνεις κάτι ιδιαίτερα όταν βλέπεις ότι είναι αρνητικό απέναντι σε ό,τι του προτείνεις. 

-Ενθάρρυνε τις θετικές επιλογές και τις πρωτοβουλίες του. Ενίσχυσε τις αποφάσεις του και κινήσεις του που δείχνουν ότι κατανοεί την κατάσταση.

-Ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι ή να κάνεις κάποια αναβάθμιση ή να κινηθείς προς την κατεύθυνση του να «χρυσώσεις το χάπι» και να προσφέρεις στο παιδί κάτι που θα το βοηθήσει να κάτσει στο σπίτι με χαρά!

Διατηρήστε την κοινωνική επαφή με ασφαλή τρόπο

Να θυμάσαι ότι για τα παιδιά μεγάλο μέρος της ψυχικής τους ηρεμίας και ευεξίας εξαρτάται από τις κοινωνικές τους σχέσεις και την επικοινωνία με τους φίλους τους. Γι’ αυτό μην απομονώνεστε και μην τα απομονώνετε. Είναι σημαντικό να διατηρείτε η επαφή με τον έξω κόσμο. 

-Αναγνώρισε ότι τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά το παιδί σου έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να επικοινωνήσει με τους φίλους του. Αυτό είναι εύκολο για τους έφηβους, που είναι καλά δικτυωμένοι στα διάφορα μέσα. Μην πάρεις από το παιδί το κινητό και σκέψου αν θέλεις να του επιτρέψεις να έχει περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους φίλους του. Αυτός είναι και ένας καλός τρόπος να το αποτρέψεις από το να βγει.

Για τα μικρότερα παιδιά που δεν έχουν κινητό και πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνεννοήσου με άλλους γονείς και δημιουργήστε ένα group chat όπου θα μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά με το τηλέφωνο ή άλλο μέσο του γονιού για να μιλήσουν ή χαιρετίσουν τους φίλους τους. Ή στείλτε ένα σύντομο βίντεο στο κινητό της μαμάς του φίλου ή φίλης του παιδιού σας.

-Ενθαρρύνετε το μικρό παιδί να επικοινωνήσει με βιντεοκλήση με τη γιαγιά ή τον παππού ή συγγενικά πρόσωπα που μένουν μακριά. Ζητήστε του να γράψει μια κάρτα, ένα γράμμα ή να κάνει μια ζωγραφιά και να τους τη στείλετε ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά.

-Εξήγησε πόσο σημαντικό είναι να αποφύγετε τους κλειστούς χώρους γιατί έτσι μεταδίδεται εύκολα ο κορονοϊός και εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα.

-Ενθαρρύνετε το παιδί να βγει και να περπατήσει έξω ή να παίξει σε ένα ανοιχτό γήπεδο ή να τρέξει.

Δημιουργείστε ευκαιρίες για να ενισχύσετε τους οικογενειακούς δεσμούς

Εκτός από την προσπάθεια να διατηρήσετε τις επαφές με τον “έξω κόσμο” είναι σημαντικό να διατηρήσετε και τους οικογενειακούς δεσμούς όχι μόνο μέσα από τη ρουτίνα και τις δρατηριότητες εντός σπιτιού αλλά και έξω από αυτό τηρώντας φυσικά πάντα τα σωστά μέτρα προστασίας. Γι’ αυτό:

  • Βγείτε για περπάτημα οικογενειακώς σε καθημερινή βάση. 
  • Προγραμματίστε σύντομες εκδρομές στη θάλασσα ή το βουνό. Να θυμάστε ότι η επαφή με τη φύση ηρεμεί μικρούς μεγάλους.
  • Αξιοποιείστε τον ελεύθερο χρόνο σαν οικογένεια, κάντε πράγματα για να περάσετε όμορφα και ανακαλύψτε ξανά ο ένας τον άλλον ενισχύοντας τους οικογενειακούς δεσμούς σας. 

Διάβασε ακόμα:

Μαμά Τίγρης. Μήπως Είσαι Και Εσύ;

7 Κινήσεις Για Ένα Πιο “Έξυπνο” Παιδικό Δωμάτιο

Author(s)

  • Δρ Λίζα Βάρβογλη

    Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Εργάζεται με ενήλικες, παιδιά εφήβους και τις οικογένειές τους στην Αμερική και την Ελλάδα καλύπτοντας ευρύ φάσμα δυσκολιών. Συνεργάζεται με το νοσοκομείο Children’s Hospital του Harvard. Eίναι συγγραφέας πολλών παιδικών βιβλίων μεταξύ των οποίων και το βραβευμένο με το βραβείο Public “Το Μυστήριο του Σοκολατένιου Αυγού” και “Καταπληκτική Μαμά”. To τελευταίο της βιβλίο απευθύνεται σε ενήλικες κι έχει τίτλο “Συναισθηματικά Βαμπίρ” και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις mamaya.