Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι σου κάνει καλό να προσφέρεις, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς. Κάθε βδομάδα, το Thrive Global παρουσιάζει δράσεις που ξεχωρίζουν και χρειάζονται τη βοήθειά σου.

Παιδί, δύναμη, υπομονή. 3 δυνατές λέξεις που σχηματίζουν τα αρχικά του παι.δ.υ. Του σωματείου που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2013 με στόχο την προσπάθεια στήριξης νοσούντων και νοσηλευομένων παιδιών και των οικογενειών τους, με δράσεις που αποσκοπούν όχι μόνο στην οικονομική βοήθεια αλλά και στην ψυχολογική στήριξη, την κοινωνική συμμετοχή και επανένταξη, τη διασκέδαση και την καλλιτεχνική και πολιτιστική δραστηριοποίηση.

Πώς όμως ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας του παι.δ.υ; Η εμπνεύστριά του Μαρία Μηλαΐτη εξηγεί: “Τον Οκτώβριο του 2012 ο εξάχρονος γιος μου παρασύρθηκε από αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να διακομισθεί στο νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού. Ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος για όλη την οικογένεια. Τους δύο πρώτους μήνες η ζωή του παιδιού βρισκόταν σε κίνδυνο. Πολλές φορές μέσα στο νοσοκομείο προσπαθούσαμε να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα «γιατί ;» «Γιατί στον Κωστή;» « Γιατί σε εμάς ;» Μετά από τρίμηνη νοσηλεία, με τη βοήθεια του Θεού, του ιατρού και των νοσηλευτών γυρίσαμε σπίτι μας κρατώντας στα χέρια μας τη ζωή μας ξανά. Το παιδί μας ήταν εντελώς καλά. Η καρδιά και το μυαλό μας όμως ήταν ακόμα στο νοσοκομείο. Εκεί που αφήσαμε τα άλλα παιδιά, τους νέους φίλους για τους οποίους ακόμα αγωνιούσαμε. Η χαρά μας ήταν μισή. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το σωματείο παι.δ.υ. για να δώσουμε απάντηση στο «γιατί;» που μας βασάνιζε. Έτσι βρήκαμε έναν καλό λόγο για τον οποίο ζήσαμε αυτές τις δύσκολες στιγμές”.

Παιδί – Δύναμη- Υπομονή. Το παιδί είναι το κέντρο μας. Η Δύναμη είναι η μοναδική λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει ένα παιδί που νοσηλεύεται και να περιγράψει τους γονείς που στέκονται δίπλα του και η υπομονή είναι η μεγαλύτερη αρετή που πρέπει να έχουμε όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες.

Το Σωματείο παι.δ.υ στηρίζει οικογένειες νοσούντων και νοσηλευομένων παιδιών και μονάδες νοσοκομείων παίδων. Προσφέρει αμαξίδια και βοηθητικά μηχανήματα σε παιδιά που έχουν ανάγκη, αναλαμβάνει το κόστος των φυσικοθεραπειών σε παιδιά με κινητικά προβλήματα που οι οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δύναμη να καλύψουν και ενισχύουν οικονομικά οικογένειες παιδιών που νοσηλεύονται στο εξωτερικό. Αναφορικά με τα νοσοκομεία παίδων και ιδρύματα στα οποία νοσηλεύονται παιδιά, το σωματείο παι.δ.υ καλύπτει τρέχουσες ανάγκες – από την αγορά ιατροφαρμακευτικού υλικού, μέχρι και την αγορά εξειδικευμένων ιατρικών μηχανημάτων νέας τεχνολογίας.

Το έργο του όμως δεν σταματάει εδώ. Γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η ψυχολογική στήριξη των μικρών ασθενών, διοργανώνει εκδηλώσεις και ειδικά διαμορφωμένες παραστάσεις στις μονάδες παίδων των νοσοκομείων της χώρας και σε κέντρα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει Τράπεζα Αίματος, η οποία στηρίζεται από ενεργούς αιμοδότες και έχει τεράστια ανταπόκριση από τα μέλη και τους φίλους του Σωματείου παι.δ.υ.

Η ονομασία παι.δ.υ. προέκυψε από τις λέξεις Παιδί – Δύναμη- Υπομονή. Τρεις σημαντικές λέξεις με το δικό της βάρος η κάθε μία. Το παιδί είναι το κέντρο μας. Η δύναμη είναι η μοναδική λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει ένα παιδί που νοσηλεύεται και να περιγράψει τους γονείς που στέκονται δίπλα του και η υπομονή είναι η μεγαλύτερη αρετή που πρέπει να έχουμε όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες” εξηγεί η Μαρία Μηλαΐτη και συμπληρώνει πως το μεγαλύτερο στοίχημα του σωματείου είναι να είναι να μπορεί να στηρίζει κάθε οικογένεια που του χτυπάει την πόρτα.

Στα άμεσα σχέδια του παι.δ.υ είναι η προμήθεια μίας θερμοκοιτίδας για το τμήμα νεογνών του Νοσοκομείου Κρήτης και η αγορά ενός ειδικού μηχανήματος για το τμήμα της Α΄Χειρουργικής του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού».

Μάθε πώς μπορείς να βοηθήσεις εδώ

Διάβασε ακόμα:

Η “Φλόγα” Θα Καίει Όσο Υπάρχουν Παιδιά Που Το Έχουν Ανάγκη

Πατέρας Αντώνιος: «Η Αγάπη Τρόπους Μηχανεύεται Και Δεν Έχει Σύνορα Και Όρους»

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.