Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς παρασύρονται οι γυναίκες σε σχέση με την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν.
-Γιατί η αύξηση βάρους αγχώνει λιγότερο τα άγαμα ζευγάρια


Έχεις σκεφτεί κάποιες φορές πως ο γάμος ή μια μακροχρόνια σχέση μπορεί να παχαίνει; Τρώνε περισσότερο και παχαίνουν περισσότερα τα ζευγάρια που συγκατοικούν; Είναι η ιδέα μας ή όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Η αλήθεια είναι ότι διάφορες έρευνες όλο και περισσότερο καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μια σταθερή κι ευτυχισμένη σχέση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος τους.

Πώς η συγκατοίκηση αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως μέσα σε μια σταθερή σχέση, συχνά οι άνθρωποι προσαρμόζονται ο ένας στις συνήθειες του άλλου, που ίσως να μην είναι και τόσο υγιεινές.

Οι γυναίκες συνήθως έχουν την τάση να καταναλώνουν τροφές πιο πλούσιες και λιπαρές όπως επίσης και γλυκά όταν βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις.

Επίσης, αναπτύσουν μια πιο διαστρεβλωμένη αντίληψη σχετικά με τις ποσότητες που καταναλώνουν. Καταλήγουν έτσι να τρώνε την ίδια ποσότητα με τον σύντροφό τους χωρίς να αντιλαμβάνονται πως οι ίδιες χρειάζονται λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τους άντρες.

Επίσης έχει παρατηρηθεί πως τα ζευγάρια έχουν την τάση να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο κι ενέργεια για την προετοιμασία των γευμάτων.

Όταν κανείς είναι μόνος του μπορεί να παρακάμψει κάποιο γεύμα, ή να φάει κάτι μικρό και στα πεταχτά. Στα ζευγάρια, αντίθετα, η ώρα των γευμάτων είναι σημαντική γιατί είναι και ο χρόνος που το ζευγάρι περνάει μαζί.

Συνήθως τα ζευγάρια που παχαίνουν ακολουθούν το ακόλουθο σχήμα: στην αρχή συνήθως πηγαίνουν σε εστιατόρια και μπαρ και βγαίνουν συχνά έξω. Όταν όμως η σχέση σταθεροποιείται και αποφασίζουν να μείνουν μαζί, έχουν την τάση να οργανώνουν μεγάλα τραπέζια με φίλους. Επίσης περνούν τα Σαββατοκύριακα στο σπίτι, βλέποντας κάποια ταινία και μασουλώντας ποπ κορν, πίτσα, παγωτό κ.α. απολαμβάνοντας την θαλπωρή του καναπέ τους.

Πώς επιδρά η αίσθηση χαλάρωσης στις σταθερές σχέσεις;

Όταν η σχέση πια σταθεροποιείται κι έχει περάσει η περίοδος του φλερτ, συνήθως και οι δύο σύντροφοι νιώθουν πιο ασφαλείς, πιο σίγουροι κι έχουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον. Αισθάνονται επίσης πως έχουν κάποιον να τους φροντίζει και να τους στηρίζει με αποτέλεσμα να νιώθουν πιο χαλαροί. Έτσι, καθώς το στρες μειώνεται, μειώνονται μαζί και οι ανασφάλειες για μια πιθανή αύξηση βάρους, η όρεξη αυξάνεται και το μέτρο και τα όρια στις γαστριμαργικές απολαύσεις αναστέλλονται.

Είναι απαραίτητο βέβαια να ξακαθαρίσουμε πως τα όσα έχουμε αναφέρει παραπάνω αποτελούν μια γενική τάση και πως υπάρχουν ζευγάρια που εξακολουθούν να φροντίζουν και τις διατροφικές συνήθειες και να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον για να διατηρήσουν μια ζωή πιο ισορροπημένη και υγιή.

Φυσικά συχνά κάποιος μπορεί να καταφύγει στο φαγητό, είτε γιατί θέλει να καλύψει κάποια ανάγκη του εκείνη την στιγμή, είτε γιατί βαριέται, είτε γιατί νιώθει μοναξιά ή έλλειψη αγάπης, είτε τρώει για ανακούφιση. Έτσι, η ανάγκη για φαγητό αντικαθιστά την ανάγκη για ασφάλεια και ψυχική φροντίδα.

Η τροφή με την σαγήνη της αλλά και την πικρή παρηγοριά που προσφέρει, γίνεται συχνά μέσα στις διάφορες στιγμές του συζυγικού βίου, μια παρηγοριά, ένας συνταξιδιώτης ή ένας εραστής που μας παρηγορεί και μας φροντίζει, ιδιαίτερα όταν ο σύντροφός είναι ανεπαρκής στο να το κάνει αυτό.

Διάβασε ακόμα:

Να Αγκαλιάσεις ή Να Μην Αγκαλιάσεις;

10 Ερωτήσεις Για Το Ghosting

Author(s)

  • Αιμιλία Αξιωτίδου

    Οικογενειακή-Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχοπαιδαγωγός

    H Αιμιλία Αξιωτίδου είναι Οικογενειακή – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχοπαιδαγωγός. Είναι απόφοιτη του Università degli Studi di Perugia, Facoltà di Magistero, Indirizzo Psico-socio-pedagogico, καθώς επίσης και από την Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Έχει εξειδικευτεί: Στη Συστημική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία, στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, στο οποίο είναι συνεργάτης. Είναι έγκριτο μέλος της European Association for Counseling και έγκριτο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής. Έχει ολοκληρώσει τον ετήσιο κύκλο εκπαίδευσης, “ Η Συμβουλευτική Ψυχολογία στην Πράξη” της Εταιρείας Μελέτης Δυναμικών Ομάδων και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας σε συνεργασία με την Ε.πΕ “Ψυχολογία - Τέχνη” Εταιρεία Αρωγής Ψυχικής Υγείας Κοινωνικής Στήριξης. Έχει συμμετάσχει ως εξωτερικός συνεργάτης στο τακτικό εξωτερικό ιατρείο Παχυσαρκίας- Μεταβολισμού της Α ́ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, το μοναδικό ελληνικό εγκεκριμένο κέντρο από το European Association for the Study of Obesity έως και σήμερα όπου και συντονίζουν ομάδες για παχύσαρκους. Συνεχίζει την εκπαίδευσή της στο μοντέλο Emotional Focus Therapy by Sue Johnson (ICEEFT) και παρακολουθεί πλήθος επιμορφώσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διοργανώνει διάφορα Workshops, αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά και συμμετέχει στην διοργάνωση ημερίδων και event σχετικών με τον χώρο της ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας.