Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς το κινητό σου σε βοηθά να βάλεις όρια στη.. χρήση του.
– Ότι δεν είσαι ο μόνος που σπαταλάς μια ώρα τη μέρα στα social media.


Το έχεις σκεφτεί ποτέ; Πόσες ώρες περνάς με το κινητό σου στο χέρι κατά τη διάρκεια της ημέρας; Όχι μόνο για να απαντήσεις στις τηλεφωνικές σου κλήσεις. Άλλα και για να σερφάρεις μέσα από αυτό στο internet, να κάνεις τη διάδρασή σου μέσω των social media ή ακόμα και για να πραγματοποιήσεις τις online αγορές σου.

Κι επειδή είναι πολύ πιθανό να μην έχεις ξεκάθαρη απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις, παρότι δεν είναι δύσκολο να υπολογίσεις τα ακριβή νούμερα (δες εδώ πως αν έχεις iPhone και εδώ αν έχεις android συσκευή), θα σου πρότεινα να ενημερωθείς σχετικά με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας. Η FocusBari, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ερευνών, έρχεται, μέσω της έρευνας Focus On Tech Life, να σου δώσει απαντήσεις. Η έρευνα διεξήχθη στην Ελλάδα, σε άτομα ηλικίας από 13-74 ετών και μεταξύ άλλων εξέτασε τη χρήση κινητού, τις συνήθειες χρήσης του internet και των social media.

Ποια είναι η σχέση του Έλληνα με το κινητό;

Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Οι Έλληνες αγαπούν τα smartphone αφού, σύμφωνα με την έρευνα, 4 στους 5 έχουν τέτοιου είδους συσκευή κινητού τηλεφώνου. Επομένως, το κινητό τηλέφωνο σίγουρα δεν αποτελεί αποκλειστικά και μόνο ένα μέσο για τηλεφωνική επικοινωνία. Αποτελεί ένα πολυχρηστικό μέσο για τον Έλληνα. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι τo 77% συνδέεται στο internet μέσω κινητού τηλεφώνου με οποιαδήποτε συχνότητα. Σχεδόν 1 στους 2 χρήστες συνδέεται στο διαδίκτυο από το κινητό του έως μία ώρα την ημέρα. Τέλος, 3 στους 4 χρησιμοποιούν τακτικά, applications από το κινητό τους, με δημοφιλέστερα αυτά της επικοινωνίας.

Πόση ώρα αφιερώνουν στα social media οι Έλληνες;

Σχεδόν το 60% του ελληνικού κοινού δηλώνει ότι τα social media αποτελούν βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Πιο συγκεκριμένα, αυτό δηλώνει το 56% των ανδρών και το 59% των γυναικών.  Ένας στους δύο χρήστες αφιερώνει έως μία ώρα την ημέρα στα social media, ενώ ένας στους τέσσερις χρήστες αφιερώνει πάνω από μία ώρα. Η διάρκεια, φυσικά, της χρήσης αλλάζει ανάλογα με την ηλικία, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι στις νεαρές ηλικίες (18 έως 24 ετών) η ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα ξεπερνά τα 60 λεπτά την ημέρα.

Πόσο αγαπούν το internet οι Έλληνες;

Πολύ! Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα της έρευνας που επιβεβαιώνει με νούμερα ότι 9 στους 10 Έλληνες επισκέπτεται το διαδίκτυο με οποιαδήποτε συχνότητα καθημερινά. Γενικά, ο μέσος όρος χρόνος σύνδεσης στο internet φτάνει τις 3,5 ώρες την ημέρα, στο σύνολο των χρηστών όλων των ηλικιών. Στις νεότερες όμως ηλικίες (18-34 ετών) ξεπερνά τις 4 ώρες, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες αποτυπώνεται στις 2 περίπου ώρες. Ιδιαιτέρως αυξανόμενο καταγράφεται μέσα στην τελευταία διετία το ποσοστό της ηλικιακής ομάδας 65-74 που χρησιμοποιεί το internet. Κι αυτό είναι σίγουρα κάτι που προκαλεί έκπληξη.

Ποιοι προτιμούν τις online αγορές

Στη χώρα που ο φιλικός καιρός επιτρέπει τη βόλτα στα μαγαζιά τις περισσότερες εποχές του χρόνου, το online shopping φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος. Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο εξάμηνο σχεδόν 3 στους 5 χρήστες έχει κάνει τουλάχιστον μία online αγορά. Παρόλ΄ αυτά σε ό,τι αφορά στις online αγορές η ηλικία φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο. Η τάση είναι φυσικά πιο έντονη στις νεότερες ηλικίες, καθώς επιβεβαιώνεται ότι το 73% των χρηστών ηλικίας 25-34 ετών δηλώνει ότι έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία αγορά από κάποιο e-shop τους τελευταίους 6 μήνες. Αντίθετα, 3 στους 5 χρήστες ηλικίας 45 και άνω δεν έχει κάνει καμία αγορά μέσω του διαδικτύου. 

Άλλαξε τη σχέση σου με την τεχνολογία

Η τεχνολογία είναι εργαλείο και είναι στο χέρι σου να το χρησιμοποιείς σωστά. Επομένως τι μπορείς να κάνεις για να φτιάξεις τη σχέση σου μαζί της; Τα μικρά βήματα που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις:

1.Απενεργοποίησε τις ηλεκτρονικές σου συσκευές τουλάχιστον μισή ώρα πριν πας για ύπνο. 

2.Προσπάθησε να μετατρέψεις τις ψηφιακές σχέσεις σε ουσιαστικές επαφές. Αφιέρωσε ουσιαστικό χρόνο στους δικούς σου ανθρώπους και ξέχνα το phubbing

3.Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις και κρύψε το κινητό σου όταν είσαι στο γραφείο. Έτσι θα μπορείς να παραμένεις πιο συγκεντρωμένος και πιο αποδοτικός. 

Διάβασε ακόμα:

Εσύ, Η Σχέση Σου Και Τα Social

Ψηφιακή Καταπόνηση: Μήπως Σε Αφορά;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.