Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί ο χωρισμός “βοηθάει” τη σιλουέτα σου.
-Ποια είναι η μεγαλύτερη αποτυχία της ζωής σου.


Πόσοι από εμάς δεν έχουμε νιώσει εγκλωβισμένοι μέσα σε γάμους που δεν μας χαρίζουν καμία στιγμή ευτυχίας;

Την ίδια ώρα όμως που κάποιοι ανησυχούν για τα όποια στερεότυπα, τι θα πει ο περίγυρος και αν και κατά πόσο θα πληγωθούν τα παιδιά από έναν χωρισμό, θα πρέπει να καταλάβουν πρώτον ότι τα παιδιά μπορούν να είναι πιο ευτυχισμένα και χαρούμενα σε δύο σπίτια ισορροπημένα παρά σε ένα όπου ζουν και μεγαλώνουν μέσα σε ένα δυσάρεστο καταθλιπτικό ή γεμάτο εντάσεις κλίμα. Και δεύτερον ότι όταν είναι ευτυχισμένοι οι γονείς και ιδιαίτερα η μαμά, είναι ευτυχισμένα και τα παιδιά.

Εννοείται δεν σου συστήνω ποτέ να χωρίσεις αν πιστεύεις ότι πραγματικά ο γάμος σου, που περνά κρίση, μπορεί να σωθεί. Προσπάθησε με όλο σου το είναι να σώσεις τη σχέση με τον ή την σύντροφό σου. Αν όμως έχεις εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες, αν απλά συμβιώνεις σ’ ένα σπίτι με τον πατέρα ή την μητέρα των παιδιών σου, αν μιλάτε ο ένας στον άλλον με υποτιμητικά σχόλια, αν έχει χαθεί κάθε είδους επαφή και σεβασμός μεταξύ σας, είστε απλοί συγκάτοικοι και όχι σύντροφοι πια. Αν δεν χαμογελάς και έχεις αφήσει τον εαυτό σου εσωτερικά και εξωτερικά, αν έχεις ρίξει όλο το βάρος στα παιδιά και δεν ασχολείσαι με τίποτε άλλο, όλα αυτά αποτελούν σημάδια ότι ίσως είναι καλύτερο να χωρίσεις κι ότι δεν ζεις την ζωή που αξίζεις.

Προσωπικά μου πήρε πολλά χρόνια να το καταλάβω ότι δεύτερη ζωή δεν έχει, πριν αποφασίσω τελικά ότι είναι καλύτερα να χωρίσω.  Ένα χρόνο μετά το χωρισμό μου θα σου πω τις θετικές αλλαγές που βίωσα στη ζωή τη δική μου και των παιδιών μου.

Είμαι πιο χαρούμενη και ευτυχισμένη από ποτέ

Βγήκα από το χωρισμό με μεγαλύτερο χαμόγελο. Προφανώς το να ζεις σε ένα δυστυχισμένο γάμο, όσο και να προσπαθείς να προσποιηθείς, όσο ψεύτικα και αν γελάς ούτε τον εαυτό σου πείθεις ούτε τα πλασματάκια που σε αγαπούν και σε κοιτούν στα μάτια, τα παιδιά σου. Τραγουδάω συχνά, είμαι πιο ευδιάθετη, χαμογελαστή και λειτουργική. Κάθε μέρα είναι πιο όμορφη από την προηγούμενη.

Έγινα καλύτερη μαμά

Όχι ότι πριν ήμουν κακή μαμά, απλώς μετά τον χωρισμό μου έγινα ακόμα καλύτερη μαμά. Ξέρεις πολύ καλά ότι αν η σχέση με τον σύζυγο σου είναι ανυπόφορα δύσκολη, αναπόφευκτα κάποιες φορές την πληρώνουν τα παιδιά χωρίς να φταίνε καθόλου. Πολύ συχνά συμβαίνει εξάλλου μετά από ένα τσακωμό του ζευγαριού που δεν αφορά καθόλου τα παιδιά, πάνω στα νεύρα τους οι γονείς να ξεσπούν σ’ αυτά. Η δική σου προσωπική δυστυχία άθελά σου οδηγεί σε κακή διάθεση προς αυτά και μειωμένη όρεξη να ασχοληθείς μαζί τους. Επίσης, επειδή κάποιες ώρες την εβδομάδα τα παίρνει ο μπαμπάς και κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο σου λείπουν, όταν γυρνάνε έχεις ακόμα περισσότερη όρεξη να ασχοληθείς μαζί τους.

Βελτίωσα την εμφάνιση μου

Όταν δεν είσαι ευτυχισμένη μέσα στο γάμο σου, σε συνδυασμό με το βαρύ πρόγραμμα της εργαζόμενης μαμάς, αφήνεις τον εαυτό σου και τις περισσότερες φορές λόγω της κακής ψυχολογίας το ρίχνεις στο φαγητό. Ακριβώς αυτό είχε συμβεί και σε μένα και δεν είχε να κάνει με την συνηθισμένη δικαιολογία ότι γέννησα δυο παιδιά. Θέλοντας να αναπληρώσω τα κενά στη ζωή μου έτρωγα χωρίς να πεινάω. Κι αυτό γιατί τα συναισθηματικά κενά δεν μπορούσαν να καλυφθούν με τίποτα. Κι έτσι κάπως προστέθηκαν στη σιλουέτα μου πολλά παραπανίσια κιλά. Πλέον πιο ευτυχισμένη και πιο αδύνατη από ποτέ λάμπω εξωτερικά και εσωτερικά και το εισπράττω καθημερινά από τα θετικά σχόλια γνωστών και φίλων αλλά και από τα ίδια μου τα παιδιά. Να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι για μένα εργαζόμενες είναι όλες οι μαμάδες, είτε αυτές που δουλεύουν εκτός σπιτιού, είτε αυτές που έχουν αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών τους.

Έχω περισσότερη έμπνευση στη δουλειά μου

Λίγους μήνες πριν χωρίσω ένιωθα ότι έφτανα σε επαγγελματικό τέλμα. Λόγω της ψυχικής μου ατονίας δεν μπορούσα να γράψω και δεν είχα καθόλου έμπνευση. Όλα αυτά για μια δουλειά που αν μη τι άλλο στηρίζεται και στα προσωπικά μου κείμενα. Όταν, όμως, δεν είσαι καλά «μέσα» σου χάνεις και την δημιουργικότητά σου. Πλέον δουλεύω με περισσότερη όρεξη από ποτέ και διανύω την πιο δημιουργική περίοδο της ζωής μου.

Ξαναβρήκα τις φίλες και τους φίλους μου

Όταν βρίσκεσαι σε ένα γάμο που οι φίλοι και οι παρέες που είχε πριν παντρευτείς δεν ταιριάζουν με τον σύζυγό σου αναπόφευκτα οι φίλοι θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Αυτό σε συνδυασμό με το μεγάλωμα των παιδιών και τις ευθύνες, οδηγούν μοιραία στην απώλεια ή απομάκρυνση από τους προ γάμου φίλους. Αντί για αυτούς που γνωρίζεις ότι ταιριάζεις συναναστρέφεσαι με τους γονείς των συμμαθητών των παιδιών σου, τους κουμπάρους και ίσως κάποιους φίλους που προτιμά ο σύζυγός σου. Πλέον είναι μια καλή αφορμή να ξαναβρεθείς μαζί τους, να θυμηθείτε τα παλιά και να χαράξετε νέες αναμνήσεις.

Μήπως είναι καιρός να μετακινηθείς;

Αν όλα όσα τα θετικά που αναφέρω πιο πάνω λείπουν από τη ζωή σου και θεωρείς ότι για αυτό ευθύνεται ο γάμος σου, είναι καιρός για αποφάσεις και δράσεις. Να θυμάσαι ότι μεγαλύτερη αποτυχία της ζωής σου και μετέπειτα στη ζωή των παιδιών σου είναι να παραμείνεις σ’ ένα δυστυχισμένο γάμο δίνοντας στα παιδιά σου όλα τα λάθος μαθήματα για την αγάπη και τις σχέσεις. Γι’ αυτό πάρε την απόφαση να μετακινηθείς. Δεν είσαι δέντρο που έχεις ριζώσει. Μπορείς να ανθίσεις μακριά και έξω από έναν προβληματικό γάμο.

Διάβασε ακόμα:

Τα 5 Καλά Της Μοναξιάς

Γιατί Είναι Προτιμότερο Να Περιμένεις Πριν Προχωρήσεις Σε Νέα Σχέση

Author(s)

  • Έφη Αργυροπούλου

    Συγγραφέας-Blogger

    Η Έφη Αργυροπούλου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.