Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η ζωή δεν σου οφείλει κάτι.
-Ποια είναι η πιο σημαντική στιγμή της ζωής σου.


Όλα για κάποιο λόγο γίνονται. Είναι μια έκφραση που χρησιμοποιούμε πολλοί από εμάς όταν δεν μπορούμε να εξηγήσουμε κάτι που μας έχει συμβεί. Κάτι το οποίο μας έχει επηρεάσει συνήθως αρνητικά και έχουμε ανάγκη να βρούμε την αιτία πίσω από την «ατυχία» μας.

Η ανάγκη να βρεις νόημα

Οι άνθρωποι ανέκαθεν είχαν την ανάγκη να εξηγούν και να κατανοούν τις καταστάσεις γύρω τους και έτσι συνήθιζαν να θεοποιούν ό,τι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν. Ο ήλιος, ο άνεμος, η θάλασσα, όλα έχουν αποτελέσει αντικείμενο λατρείας σε πολλούς πολιτισμούς λόγω της σημαντικής επίδρασης στη ζωή των ανθρώπων και της ανάγκης για εύρεση νοήματος.

Μας αρέσει να πλάθουμε ιστορίες ώστε να εξηγούμε τα φαινόμενα, ανεξάρτητα με το αν οι ιστορίες αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Φτάνει να δίνουν μια εξήγηση.

Για παράδειγμα, μια φυλή Ινδιάνων για να εξηγήσει το φαινόμενο του Βόρειου Σέλαος πίστευε ότι ήταν τα πνεύματα των νεκρών συγγενών και φίλων που προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους κάτω στη γη. Σήμερα ξέρουμε ότι το Βόρειο Σέλας είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων με την ατμόσφαιρα της γης. Στο τότε όμως ήταν μια ικανοποιητική εξήγηση για τη φυλή αυτή.

Πίσω στη δική μας ζωή…

Έτσι κάπως μπορεί κι εσύ χρησιμοποιείς τη φράση «όλα για κάποιο λόγο γίνονται» ώστε να καταφέρεις να βρεις νόημα σε μια στιγμή πόνου ή δυσκολίας. Ποιος είναι όμως ο πραγματικός λόγος που γίνονται κάποια γεγονότα;

Η απάντηση σε μια τόσο γενική ερώτηση δεν είναι δυνατόν να δοθεί επακριβώς και πιθανώς να μην μπορείς να εξηγήσεις όλες τις καταστάσεις που σου συμβαίνουν. Πολλά πράγματα εξάλλου δεν είναι στο χέρι σου. Ταυτόχρονα, ίσως να υπάρχει μια εξήγηση η οποία να καλύπτει τις περισσότερες καταστάσεις. Ο λόγος, λοιπόν, για τον οποίο σου συμβαίνουν αυτά που σου συμβαίνουν στη ζωή, μπορεί να είναι ένας: “Εσύ”.

Όσο συνεχίζεις να είσαι ο ίδιος άνθρωπος που είσαι, θα συνεχίζεις να ελκύεις τις ίδιες καταστάσεις. Ή ακόμα καλύτερα: όσο συνεχίζεις να είσαι ο ίδιος άνθρωπος που είσαι, θα προκαλείς τις ίδιες καταστάσεις.

Όλα για κάποιο λόγο γίνονται και στις σχέσεις

Φυσικά όλα τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση των σχέσεων. Ειδικά στον τομέα των σχέσεων, στον τομέα που μας αγγίζει περισσότερο από όλους τους άλλους, ο λόγος που τα μοτίβα των σχέσεων μας τείνουν να επαναλαμβάνονται είναι το γεγονός ότι ο καθένας μας γνωρίζει ένα συγκεκριμένο τρόπο να σχετίζεται. Εσύ νιώθεις πως έχεις “χημεία” με κάποιους και όχι με κάποιους άλλους, αλλά είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο αυτό που ονομάζεται “χημεία”. Αυτό το μοτίβο του σχετίζεσθαι μπορεί να το επαναλαμβάνεις μέχρι να το αντιληφθείς. Αν ποτέ το αντιληφθείς δηλαδή…

Η φράση που κάνει τη διαφορά

Κάποιοι άνθρωποι λένε: «Η ζωή θα σου τα φέρνει έτσι μέχρι να πάρεις το μάθημα το οποίο έχεις να πάρεις». Και αυτό είναι αλήθεια. Εν μέρει. Ζεις τις ίδιες καταστάσεις όχι επειδή υπάρχει μια πρόθεση από τη ζωή για να σε διδάξει κάτι. Η επαναληψιμότητα αυτή είναι το ευθύ αποτέλεσμα του δικού σου ψυχισμού.

Αν ρίξεις ένα γυάλινο ποτήρι στο πάτωμα θα σπάσει. Όχι για να πάρεις κάποιο μάθημα. Θα σπάσει επειδή το έριξες.

Εσύ είσαι στο κέντρο της ζωή σου και όχι κάποιος ο οποίος θέλει να γίνει ο δάσκαλός σου. Όσο παραμένεις ίδιος, αναγκαστικά θα βιώνεις τις ίδιες καταστάσεις. Γιατί εσύ τις προκαλείς.

Ο μόνος τρόπος για να πάρεις το μάθημά σου είναι να εξετάσεις το τι σου συμβαίνει και γιατί και να το αναλύσεις. Να σκεφτείς πάνω σε αυτό και να αναλογιστείς τις ευθύνες σου. Αλλιώς Γιάννης θα πας και Γιάννης θα έρθεις.

Ποια είναι η πιο σημαντική συνειδητοποίηση

Δεν είναι εύκολο, βέβαια, να το χωνέψεις αυτό. Είναι σαφώς λιγότερο επώδυνο αν κάποιος άλλος ευθύνεται για τις κακοτυχίες που σε βρίσκουν. Έτσι όπως οι περισσότεροι άνθρωποι έτσι κι εσύ μπορεί να είσαι πολύ πρόθυμος να εναποθέσεις την ευθύνη σου σε κάτι έξω από εσένα, καθώς είναι πολύ φυσιολογικό να πονάει η συνειδητοποίηση πως εσύ είσαι στο κέντρο του σύμπαντός σου. Η συνειδητοποίηση ότι εσύ προκαλείς την πλειονότητα των καταστάσεων της ζωής σου είναι μια αναμφισβήτητα σημαντική στιγμή.

Η ευθύνη σου αυτή όμως συνεπάγεται και δύναμη. Το να συνειδητοποιήσεις δηλαδή ότι εσύ έχεις τη δύναμη να αλλάξεις όσα σου συμβαίνουν. Ότι είναι στο χέρι σου. Φτάνει να θελήσεις να επεξεργαστείς τις πράξεις και τον ψυχισμό σου ώστε να εξελιχθείς. Φτάνει να έχεις τη θέληση να γνωρίσεις και να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου.

Όλα για κάποιο λόγο γίνονται. Όλα για κάποιο λόγο σου συμβαίνουν. Εσύ είσαι αυτός ο λόγος. Εσύ μπορεί να γίνεις ο μεγαλύτερος δάσκαλος του εαυτού σου. Φτάνει να σου το επιτρέψεις.

Διάβασε ακόμα:

Οι Λέξεις Που Μαγνητίζουν Θετικές Εξελίξεις

Ο Πρώτος Σου Διαλογισμός Σε 11 Βήματα

Author(s)

  • Δημήτρης Φλαμούρης

    Coach Θετικής Ψυχολογίας, Συγγραφέας

    Ο Δημήτρης Φλαμούρης είναι Coach Θετικής Ψυχολογίας και συγγραφέας. Σπούδασε μαθηματικά και απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο στα χρηματοοικονομικά μαθηματικά. Εργάστηκε για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια σε διεθνείς επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο και στην Ελλάδα. Έχει επίσης διδάξει επί σειρά ετών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε μια αποφασιστική στροφή καριέρας απέκτησε πτυχίο ψυχολογίας από το University of East London με ειδίκευση στη Θετική Ψυχολογία. Πλέον είναι καθηγητής στο Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο και στο Κοινωνικό Πανεπιστήμιο, διοργανώνει προσωπικά σεμινάρια πάνω σε θέματα άγχους, σχέσεων, αυτογνωσίας και Θετικής Ψυχολογίας, καθώς και εταιρικά σεμινάρια. Είναι συχνά καλεσμένος ομιλητής από πολλούς φορείς για θέματα ψυχολογίας. Έχει γράψει τα best seller "Ψυχο-λογικές Σχέσεις", όπου συνδυάζει τη μαθηματική με την ψυχολογική του ιδιότητα και "Ψυχο-λογικά Μυστικά". Παράλληλα, ασχολείται με το κρασί και έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 75 χώρες, συλλέγοντας εμπειρίες από ολόκληρο τον πλανήτη.