Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς μπορείς να κάνεις οικονομία δυνάμεων.
-Πώς να βάλεις όρια.


Πώς μπορεί κάποιος να έχει ψυχολογικό όφελος κάνοντας «οικονομία δυνάμεων»; Μήπως η σχέση κόστους-οφέλους θα έπρεπε να ισχύει και στις ανθρώπινες σχέσεις; Καταρχάς, η ορθολογική οικονομική συμπεριφορά είναι η συμπεριφορά κατά την οποία το κάθε υποκείμενο παίρνει τέτοιες αποφάσεις, ώστε να μεγιστοποιήσει την ικανοποίησή του με τους δεδομένους πόρους που κατέχει. Όσον αφορά την ανθρώπινη ψυχολογία, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι κάποιος για να νιώθει ικανοποίηση και πληρότητα στη ζωή του θα πρέπει να βάζει τα προσωπικά του όρια. 

Τι είναι τα όρια;

Τα προσωπικά μας όρια είναι αυτά που καθορίζουν τον προσωπικό μας χώρο, μας βοηθούν να διαφυλάξουμε την ακεραιότητά μας, να αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ζωής μας και να προστατευόμαστε από την χειραγώγηση, την εκμετάλλευση και την παραβίαση των άλλων δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο πιο ισορροπημένες σχέσεις. Παράλληλα, κάνουμε οικονομία δυνάμεων χτίζοντας τη σωματική και συναισθηματική μας υγεία και τις άμυνές μας απέναντι στο άγχος, την εξάρτηση, την κατάθλιψη και κάθε είδους ψυχοσωματική ασθένεια που θα μπορούσε να μας εξαντλήσει και να μας απομακρύνει από τα πραγματικές μας ανάγκες και επιθυμίες. 

Πώς μπορούμε να το πετύχουμε;

Πώς όμως θα μπορούσαμε να επιτύχουμε ανθρώπινες σχέσεις με το λιγότερο δυνατό κόστος και περισσότερο όφελος και για τις δύο πλευρές; Τα προσωπικά όρια είναι διαφορετικά για κάθε άτομο και ξεκινούν από τη σχέση που έχει ο καθένας με τον εαυτό του καθορίζοντας πόσο χώρο επιτρέπει στους άλλους. Έχοντας υψηλή αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό μπορείς να αποφασίσεις ποια είδη επικοινωνίας, συμπεριφοράς και συνδιαλλαγής είναι αποδεκτά για εσένα. Συνεπώς, κάνεις οικονομία δυνάμεων εάν:

-Διαχωρίζεις τις ανάγκες, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σου απ’ αυτές των άλλων. 

-Αναλαμβάνεις την ευθύνη για τα πράγματα που σε αφορούν.

-Τιμάς τις προσωπικές σου αξίες και πεποιθήσεις, ακόμη κι αν αυτό δεν αρέσει στους άλλους.

-Αποδέχεσαι τη διαφορετικότητα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνείς με τις αντιλήψεις και τις συνήθειες των άλλων. Κάτι τέτοιο σε βοηθάει να συνυπάρξεις αρμονικά χωρίς παραβιάσεις, αλλά με σεβασμό και αλληλοκατανόηση.

Τι είναι σε κάθε περίπτωση σημαντικό να θυμάσαι; Ότι τα υγιή όρια μας δυναμώνουν και μας ενθαρρύνουν να κάνουμε σωστές επιλογές με αποτέλεσμα να αποκτούμε δίπλα μας θετικούς και υποστηρικτικούς ανθρώπους.

Αρχική δημοσίευση στο www.sensory-explorer.com.

Διάβασε ακόμα:

Πρώην Σύντροφοι Και Συνάδελφοι Γίνεται;

Τα 11 Συχνότερα Εκφραστικά Λάθη Στον Καθημερινό Λόγο

Author(s)

  • Ελένη Παπαδάκη

    Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

    Η Ελένη Παπαδάκη είναι σύμβουλος σταδιοδρομίας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching & Mentoring Ελλάδος-HCCMA. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων. Μέσα από τις σπουδές της στο Life Coaching και τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας, στόχος της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τη δύναμη να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.