Από τη στιγμή που θα γίνεις μαμά, ένα είναι σίγουρο: δε θα είσαι ποτέ ξανά το ίδιο πρόσωπο που ήσουν πριν αποκτήσεις παιδί. Κάθε ίχνος επιπολαιότητας, ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς ή επιβαρυντικές συνήθειες απλά δε σε αφορούν, καθώς ξεκινάει η μεταμόρφωσή σου σε ένα πιο ώριμο και υπεύθυνο άτομο. Σε ένα πρόσωπο που μαθαίνει να φροντίζει αποτελεσματικά τα παιδιά του, την οικογένειά του, γιατί όχι και τον ίδιο τον εαυτό του. Η μητρότητα, είναι αλήθεια, μπορεί να φέρει πολλά δώρα στη ζωή μιας γυναίκας, πέρα από ένα ή περισσότερα παιδιά στην αγκαλιά της.

Η φύση συχνά εξασφαλίζει καλύτερη υγεία στις μέλλουσες μητέρες για ένα πολύ απλό λόγο: τα παιδιά της την έχουν ανάγκη, για να τα φροντίζει επί σειρά ετών. Τι άλλο, όμως, έχει διαπιστωθεί; Ότι οι μητέρες φαίνεται να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες σχετικά με την υγεία τους, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει ακόμα παιδιά. Ο λόγος είναι απλός και προφανής: θέλουν να είναι υγιείς και να ζήσουν πολλά χρόνια, για να φροντίσουν καλύτερα και περισσότερο τα παιδιά τους! 

Η μητρότητα σύμφωνα με έρευνες μπορεί να φέρει πολλά δώρα στη ζωή μιας γυναίκας.

Ιδού, λοιπόν, μερικές από τις θετικές αλλαγές και τα οφέλη που διαπιστώνονται στις γυναίκες που έχουν γίνει μαμάδες.

Ακολουθούν πιο υγιεινή διατροφή

Οι περισσότερες μαμάδες παραδέχονται ότι μετά την απόκτηση παιδιών προσπαθούν να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, κυρίως για χάρη των παιδιών τους, αλλά και για να έχουν και οι ίδιες καλύτερη υγεία. Συχνά, λοιπόν, καταναλώνουν περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και κάνουν στροφή προς το σπτικό φαγητό. Το γεγονός ότι αποτελούν πρότυπο προς μίμηση για τα παιδιά τους είναι ένας ακόμα λόγος που ωθεί τις μαμάδες σε ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.

Είναι πιο πιθανό να κόψουν το τσιγάρο

Η επιθυμία για διακοπή του καπνίσματος είναι πιο έντονη στις μητέρες από ό,τι στις γυναίκες χωρίς παιδιά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα στο BC Center of Excellence For Women’s Health, πάνω από τις μισές γυναίκες που μένουν έγκυες ή προσπαθούν να συλλάβουν κόβουν το τσιγάρο ή μειώνουν το κάπνισμα. Μόνο το 25% των γυναικών που κόβει το τσιγάρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ξεκινά πάλι να καπνίζει αμέσως μετά τη γέννα, ενώ το 70% με 90% κόβει την κακή συνήθεια για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά.

Δεν αμελούν τα check up

Έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά είναι συνήθως πιο συνεπείς στα ραντεβού για τους καθιερωμένους ιατρικούς ελέγχους, όπως μαστογραφία και test pap και πηγαίνουν πιο γρήγορα στο γιατρό, όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, από τις γυναίκες χωρίς παιδιά, που έχουν την τάση να αναβάλλουν ή να παραμελούν τον προληπτικό έλεγχο υγείας. H συνέπεια στα καθιερωμένα check up είναι σημαντική, επειδή διασφαλίζει έγκαιρη διάγνωση πιθανών προβλημάτων υγείας, η οποία με τη σειρά της εξασφαλίζει καλύτερη πρόγνωση.

Έχουν καλύτερη υγεία

Καλύτερη ρύθμιση της περιόδου, ύφεση συμπτωμάτων ενδομητρίωσης, μικρότερη πιθανότητα για καρκίνο των ωοθηκών και του μαστού είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει η τεκνοποίηση στην υγεία της γυναίκας. Κάτι άλλο ενδιαφέρον; Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο Annals of Behavioural Medicine, παρά τις υποχρεώσεις και την ανησυχία που συνεπάγεται η ανατροφή παιδιών, έχει διαπιστωθεί ότι η ικανοποίηση που προσφέρει η απόκτηση ενός παιδιού μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση, κρατώντας τα επίπεδά της χαμηλά. Η επίδραση των παιδιών, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι παρόμοια με τα οφέλη που επιφέρει η άσκηση ή η μείωση της κατανάλωσης αλατιού και είναι μεγαλύτερη για τις μαμάδες απ’ ό,τι για τους μπαμπάδες.

Ζουν περισσότερο

Οι γυναίκες που γεννούν μετά την ηλικία των 40 έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να φθάσουν τα 100 χρόνια ζωής. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, η μακροβιότητα των γυναικών που αποκτούν σε μεγάλη ηλικία παιδιά πιθανόν να σχετίζεται με το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία μητέρες φροντίζουν να προσέχουν περισσότερο την υγεία τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερα χρόνια ζωής δίπλα στα παιδιά τους. Παρόμοιες έρευνες, πάντως, που έγιναν στο πανεπιστήμιο της Utah και στο Quebec δείχνουν ότι πιθανόν τα γονίδια που επιτρέπουν στις γυναίκες να συνεχίζουν να τεκνοποιούν – σε σχετικά μεγάλη ηλικία – σχετίζονται με τη μακροβιότητά τους.

Διάβασε ακόμα:

Μητρότητα: Το Καλύτερο Μεταπτυχιακό

Είσαι Μαμά; Είσαι Πιο Έξυπνη! 

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.