Η παρούσα κατάσταση των πολλαπλών κρίσεων έχει δημιουργήσει αυτό που η Erica Pandey έχει περιγράψει ως “η γενιά των ετοιμοπόλεμων CEOs”, όπου οι επιχειρηματικοί ηγέτες δεν τεστάρονται μόνο από την πανδημία, αλλά και από ένα κύμα κοινωνικής αναταραχής. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταφέρουν οι CEOs να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση, σύμφωνα με την Pandey, είναι να συνειδητοποιήσουν ότι η κουλτούρα είναι το πιο ισχυρό χαρτί μιας εταιρείας. Και η εταιρική κουλτούρα τεστάρεται περισσότερο από ποτέ. Όπως αναφέρει ο αναλυτής HR Josh Bersin,  “Η ευεξία των εργαζομένων σύρθηκε από τις γωνία των προνομιών και έσκασε πάνω στο γραφείο του CEO.” Και αυτό συμβαίνει γιατί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν εξαντληθεί. Σύμφωνα με μία έρευνα από το Spring Health, 76% των Αμερικανών εργαζομένων υποφέρουν από burnout.

Αν παρατηρήσεις τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι CEOs, η συνθήκη του πολέμου δεν μοιάζει τόσο παρατραβηγμένη. Οι κρίσεις βάζουν τα ηγετικά στελέχη-ή την απουσία τους- σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και ναι, όπως έχουμε δει στη Thrive στις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε τον τελευταίο χρόνο, η ευεξία των εργαζομένων έχει καταφέρει να κυριαρχεί στις επιχειρηματικές συζητήσεις. Αλλά έχουμε, επίσης, δει ότι η ευεξία των εργαζομένων πρέπει να ξεκινά από την κορυφή. 

Πάρα πολλοί ηγέτες πιστεύουν ακόμα την εσφαλμένη άποψη ότι οι επείγουσες ή χαοτικές συνθήκες απαιτούν από αυτούς να βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση και να ανταποκρίνονται στους φρενήρεις ρυθμούς. Για την ακρίβεια, το αντίθετο ισχύει. Ο καλύτερος τρόπος μια εταιρεία να προχωρήσει μπροστά είναι να κοιτάξει το εσωτερικό της. Γιατί αυτό που χρειαζόμαστε από τους ηγέτες σε χαοτικές περιόδους είναι κρίση, όχι μόνο αντοχή. Και μόνο κοιτώντας προς τα μέσα, μπορούν οι ηγέτες να συλλάβουν τις καινοτόμες και δημιουργικες ιδέες που απαιτούν οι καιροί. Εμπιστευτείτε τους πραγματικούς ηγέτες του πολέμου. 

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος είναι γνωστός ως Στωικός φιλόσοφος και συγγραφέας των Διαλογισμών. Αλλά επίσης πέρασε 19 χρόνια στο θρόνο σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν του πολέμου, και 14 από αυτά αντιμετωπίζοντας μια θανατηφόρα πανούκλα. Και ανταποκρίθηκε στην πρόκληση αναζητώντας δύναμη στο μάτι του κυκλώνα. Αυτό ήταν το μάθημά του για την ηγεσία σε καιρό πολέμου: “Οι άνθρωποι αναζητούν καταφύγια για τον εαυτό τους, στη χώρα, κοντά στην ακτή, ή στους λόφους. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να βρει κάποιος ηρεμία και ειρήνη από το ίδιο του το μυαλό…Επομένως, δίνε συνεχώς στον εαυτό σου αυτό το καταφύγιο και ανανεώσου.” 

Η σύνδεση μεταξύ ευεξίας και αποδοτικότητας υπογραμμίζεται στο ανανεωμένο εγχειρίδιο που εξέδωσε ο Αμερικανικός στρατός τον Οκτώβριο, η πρώτη του ανανέωση σε 8 χρόνια. Πλέον γνωστό ως το εγχειρίδιο “FM 7-22 Holistic Health and Fitness”, η ανανεωμένη έκδοση περιλαμβάνει τις κατηγορίες του ύπνου, του διαλογισμού, της βοήθειας προς τους άλλους και την “πνευματική ετοιμότητα”, που ορίζεται ως “ η ανάπτυξη των προσωπικών χαρακτηριστικών που χρειάζεται για να αντέξει ένα άτομο σε περίοδο στρες, δυσκολιών και τραγωδίας. Αυτά τα χαρακτηριστικά προέρχονται από θρησκευτικές, φιλοσοφικές ή ανθρώπινες αξίες και αποτελούν τα θεμέλια του χαρακτήρα, της στάσης, της λήψης αποφάσεων και της αξιοπρέπειας.” 

Η αιτία για “ετοιμότητα ύπνου”, συμβουλεύει το εγχειρίδιο, υπερβαίνει τις σωματικές επιδράσεις της έλλειψης ύπνου: “Ο εγκέφαλος χρειάζεται ύπνο για να διατηρήσει τη φυσιολογική του λειτουργία. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για να διατηρηθεί όχι μόνο η εγρήγορση, αλλά και οι γνωστικές λειτουργίες υψηλού επιπέδου, όπως η κρίση, η λήψη αποφάσεων και η επίγνωση της κατάστασης.” Το ανανεωμένο εγχειρίδιο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της προσπάθειας που γίνεται στην κουλτούρα μας να ξεφορτωθούμε το μύθο ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσουμε μια κρίση είναι να αυξήσουμε την εγρήγορσή μας, αντί να ηρεμήσουμε. 

Ο ναύαρχος Jim Stavridis, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, απέρριψε αυτή τη θεωρία σε ένα άρθρο στο Thrive με τίτλο “Ο ύπνος είναι όπλο”. Όπως ανέφερε: “Αυτού του είδους η πολιτισμική προσέγγιση στο στρατό-των ηγετών ως υπερηρώων που δεν χρειάζονται ξεκούραση-είναι λανθασμένη και οι ηγέτες μας πρέπει να αναγνωρίζουν ότι για να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις-ηθικές και στρατηγικές-πρέπει να αντιμετωπίζουν τον ύπνο ως ένα όπλο που ενδυναμώνει και βελτιώνει την απόδοσή τους, τόσο καλά όσο και η πιο εξελιγμένη τεχνολογία. Οι ξεκούραστοι διοικητές είναι οι καλύτεροι διοικητές.” 

0 Dr. Ali Rezai, Διευθυντής του Ινστιτούτου Rockefeller Neuroscience Institute στο West Virginia University School of Medicine, και μέλος του επιστημονικού διοικητικού συμβουλίου της Thrive Global, συμφωνεί. “’Στο Ινστιτούτο Rockefeller Neuroscience, ένα σημείο κλειδί της έρευνας με κορυφαία μέλη του στρατού και αθλητές είναι η βελτίωση της απόδοσης και η αποκατάσταση μέσω της εξισορρόπησης του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.” 

Και δεν είναι μόνο ο ύπνος. Η αναπνοή είναι επίσης μια υπερδύναμη από αναγνωρίζεται από τον Αμερικανικό στρατό. Στο Ναυτικό, οι SEALS εξασκούν εδώ και πάρα πολύ καιρό μια μέθοδο μείωσης του στρες, που ονομάζεται box breathing. Λειτουργεί ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, κάτι που μπορεί να μειώσει το στρες μας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να εισπνέουμε σε 4 χρόνους, να κρατάμε την αναπνοή μας για άλλους 4 και να εκπνέουμε σε 4. “Οι καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί πολεμιστές εξασκούν την ελεγχόμενη αναπνοή, ειδικά κατά τη διάρκεια της μάχης,” ανέφερε ο πρώην διοικητής του Ναυτικού Mark Divine. “Όχι μόνο αισθάνεσαι πιο ήρεμος, αλλά μειώνονται και οι σκέψεις που κάνεις.”

Επειδή σε μια κρίση, δεν μετράει η ποσότητα των αποφάσεών μας, αλλά η ποιότητα. Το Box breathing ενέπνευσε το εργαλείο Thrive Reset στο Thrive ZP app, που σου επιτρέπει να μειώσεις τα επίπεδα του στρες σε μόλις 60 δευτερόλεπτα, δημιουργώντας έναν προσωπικό οδηγό Reset με εικόνες, quotes και ήχο που σε χαλαρώνουν, ενώ μια καθοδηγούμενη φούσκα αναπνοής σε βοηθά να εισπνέεις και να εκπνέεις ενσυνείδητα και γρήγορα να νιώθεις λιγότερο άγχος.

Ναι, η περίοδος είναι δύσκολη για τους CEOs. Η θεμελιώδης σχέση μεταξύ των εργαζομένων και των εταιρειών αναδιαμορφώνεται. Οι εργαζόμενοι περιμένουν περισσότερα από τις εταιρείες στις οποίες δουλεύουν και το κοινό προσδοκά περισσότερα από τις εταιρείες και τις μάρκες που στηρίζει. Όπως γράφει η Pandey, οι ηγέτες πρέπει να αναγνωρίσουν το χάος και δεν πρέπει να σιωπήσουν. Το πώς μια εταιρεία συνδέεται με τους εργαζομένους της, τις αξίες της και το κοινό δεν έχουν υπάρξει ποτέ πιο σημαντικά. Η εναρμόνιση όλων αυτών σημαίνει ότι οι ηγέτες πρέπει πρώτα να συνδεθούν με τον εαυτό τους.

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

Σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση στο χώρο εργασίας

Οδηγός για managers: Η ειλικρίνεια χτίζει εργασιακή ανθεκτικότητα

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.