Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί οι λέξεις κλειδιά είναι σημαντικές για το βιογραφικό σου.
-Πώς να γράψεις για τις προηγούμενες θέσεις σου.


Για κάθε αίτηση εργασίας που στέλνεις πρέπει να ελέγχεις ξανά το βιογραφικό σου. Είτε φτιάχνεις για πρώτη φορά το βιογραφικό σου, είτε ανανεώνεις ένα παλιό, η δημιουργία του βιογραφικού θέλει χρόνο, δεξιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια. Δεν είναι κάτι που γράφεις γρήγορα χωρίς δεύτερη ανάγνωση.

Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές ενός βιογραφικού είναι το πόσο γρήγορα τραβάει το μάτι του υπεύθυνου των προσλήψεων. Για να τα καταφέρεις, χρειάζεσαι λέξεις κλειδιά, αλλά όχι υπερβολικά πολλές. Οι λέξεις κλειδιά πρέπει να είναι στρατηγικά τοποθετημένες στο βιογραφικό σου για να μην κουράζουν τον αναγνώστη και μοιάζουν προσποιητές. 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να προσθέσεις λέξεις κλειδιά στο βιογραφικό σου με δεξιοτεχνία. 

Πού να προσθέσεις λέξεις κλειδιά

Όλα εξαρτώνται από τη θέση και σύμφωνα με τους ειδικούς, το πάνω μέρος του βιογραφικού σου πρέπει να παρέχει μια εικόνα της επαγγελματικής σου εμπειρίας και να εξηγεί γιατί είσαι ο καλύτερος υποψήφιος. Αφού οι υπεύθυνοι των προσλήψεων τυπικά ελέγχουν ένα βιογραφικό ξεκινώντας από την κορυφή και συνεχίζουν προς τα κάτω, το πάνω μέρος είναι το κατάλληλο μέρος για τις λέξεις κλειδιά. 

Οι καλύτερες λέξεις κλειδιά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις 

Αν αναρωτιέσαι ποιες λέξεις κλειδιά πρέπει να χρησιμοποιήσεις στο βιογραφικό σου, αφιέρωσε λίγο χρόνο και διάβασε την περιγραφή της θέσης και κατάγραψε όλες τις λέξεις που ξεχωρίζουν για σένα. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούνται στην περιγραφή της θέσης είναι οι ίδιες λέξεις κλειδιά που πρέπει να προσθέσεις στο βιογραφικό σου και είναι οι πρώτες λέξεις που ένας υπεύθυνος προσλήψεων θα παρατηρήσει στο βιογραφικό σου. 

Για παράδειγμα, αν κάνεις αίτηση για μια ανώτερη θέση πωλήσεων, ο υπεύθυνος προσλήψεων θα αναζητά τα χρόνια εμπειρίας που απαιτεί η θέση, τις στοχευμένες δεξιότητες που ταιριάζουν στην περιγραφή της θέσης και τις άλλες σχετικές επαγγελματικές λέξεις, όπως ανάπτυξη επιχείρησης, διαχείριση ομάδας. Επίσης, μην ξεχνάς ότι οι λέξεις κλειδιά μπορεί να σε μπερδέψουν, γιατί πρέπει να διαλέξεις λέξεις που σχετίζονται με τους στόχους σου και τη θέση για την οποία κάνεις αίτηση.

Επίσης, καλό θα ήταν να διακρίνεις ποιες δεξιότητες τονίζει η περιγραφεί της θέσης, ώστε να τις συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου. Η περιγραφή της θέσης είναι στην πραγματικότητα ο καλύτερός σου φίλος, όταν επιλέγεις λέξεις κλειδιά. Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν οι υποψήφιοι είναι να χρησιμοποιούν περιττά επίθετα που δεν βγάζουν απαραίτητα νόημα. Εστίασε στα αποτελέσματα που είχες στις προηγούμενες θέσεις σου και τη σημαντική σου συνεισφορά. 

Για παράδειγμα, όταν βάζεις bullet points κάτω από τις προηγούμενες θέσεις σου, απόφυγε να ξεκινάς με τη φράση “υπεύθυνος για”. Αντ’ αυτού, χρησιμοποίησε ένα ισχυρό ρήμα, για να “πουλήσεις” τις ικανότητές σου και να δημιουργήσεις ένα νικητήριο βιογραφικό. 

Τα ρήματα που δηλώνουν ενέργεια σε βοηθούν να περιγράψεις ό,τι έχεις κατορθώσει και πώς συνέβαλες σε μια εταιρεία. Χρησιμοποίησε ρήματα που ξεκάθαρα τα αποτελέσματα σου. Συνέβαλες στην αύξηση των εσόδων, στη μείωση του κόστους, στη βελτίωση της ικανοποίησης των πελατών ή στην ενίσχυση της δημοφιλίας του brand; Ξεκίνα τα bullets με λέξεις που περιγράφουν το αποτέλεσμα που πέτυχες και είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσεις τον HR Manager.

Μην χρησιμοποιείς απλώς το λεξικό για να μετατρέψεις τις λέξεις σε λέξεις κλειδιά. Mε λίγο περισσότερο χρόνο πάνω από την περιγραφή της θέσης και κάποιες μετατροπές στις προτάσεις, θα δημιουργήσεις το ιδανικό βιογραφικό πριν καν το καταλάβεις!

Διάβασε ακόμα:

Γιατί χάνουμε τον ενθουσιασμό στη δουλειά μας

Τα 5 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αγαπούν τη δουλειά τους

Author(s)

  • Glassdoor

    Ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας

    Το Glassdoor είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας.