Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ποσοστό των Ελλήνων έχει ελπίδες για το μέλλον.
-Ποια είναι τα προβλήματα που εντοπίζουν οι Έλληνες.


Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις της Kappa Rerearch του 2019, η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια διαπίστωσε βελτιωμένο κλίμα στην ψυχολογία των Ελλήνων μετά την οικονομική κρίση.

Δέκα χρόνια περίπου μετά το τσουνάμι οικονομικής ανασφάλειας, και ενώ αρκετές προηγούμενες έρευνες είχαν καταγράψει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των Ελλήνων, μια σημαντική βελτίωση φαίνεται ότι δηλώνει το παρών.

Πόσοι ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο

Δύο στους τρεις Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα ξεπερνά ή έχει ήδη ξεπεράσει την κρίση. Έξι στους δέκα προσδοκούν υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Τα νούμερα αυτά επιβεβαιώνουν μια σαφή διάθεση αισιοδοξίας ενός λαού που τα τελευταία δέκα χρόνια βίωσε έντονες συνθήκες οικονομικής ανασφάλειας. Παρόλα αυτά, η αισιοδοξία που διαπιστώνεται προσδιορίζεται μέσα από μια συγκρατημένη εν γένει διάθεση. Πιο συγκεκριμένα, δύο στους τρεις Έλληνες μπορεί να πιστεύουν ότι η χώρα άφησε πίσω της τον κίνδυνο, όμως το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν έχουν ξεπεραστεί τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση. 

Έξι στους δέκα Έλληνες προσδοκούν υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο βασικός προσανατολισμός των προσδοκιών

Η αισιοδοξία μπορεί να έχει επιστρέψει σε έναν λαό που η μακρόχρονη ιστορία του επιβεβαιώνει ότι έχει μάθει να κολυμπάει στα δύσκολα, όμως το αίτημα για συγκεκριμένες αλλαγές εξακολουθεί να υπάρχει. Το 57% ζητά μείωση της γραφειοκρατίας, το 48% εκφράζει δυσαρέσκεια για το έργο της δικαιοσύνης, ενώ ένας στους τρεις επιθυμεί μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα. 

Ίσως πιο ώριμοι από ποτέ, οι Έλληνες, θα λέγαμε ότι κατά κάποιο τρόπο ονειρεύονται συγκρατημένα ένα καλύτερο αύριο. Γνωρίζοντας ακριβώς ποιες αλλαγές χρειάζονται για να αποτελέσει αυτό το καλύτερο αύριο επιτεύξιμο στόχο.

Διάβασε ακόμα:

Ευμάρεια και Ευτυχία: Τα Νέα Δεδομένα Για Τη Σχέση Τους

Πώς Προτιμούν Να Ενημερώνονται Οι Έλληνες (Όταν Ενημερώνονται)

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.