Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς το κάπνισμα βλάπτει τη γονιμότητα της γυναίκας.
– Γιατί οι γυναίκες μεθούν πιο γρήγορα από τους άντρες.


Φυσικά και γνωρίζεις ότι το κάπνισμα είναι ίσως η πιο βλαβερή συνήθεια για την υγεία σου. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ, όταν δεν τηρείται το μέτρο στην κατανάλωσή του. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι αυτές οι δύο κακές συνήθειες μπορεί να αποδειχθούν πιο επιβαρυντικές ανάλογα με το αν είσαι άνδρας ή γυναίκα. Τελευταία, εξάλλου, οι έρευνες φαίνεται ότι μελετούν πιο επισταμένα τις διαφορές στις επιπτώσεις που επιφέρουν οι δύο αυτές βλαβερές συνήθειες στα δύο φύλα. Ας δούμε λοιπόν, όσα αποκαλύπτουν.

Το κάπνισμα βλάπτει περισσότερο τις γυναίκες

Αυτό επιβεβαιώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Lancet και υποστηρίζει ότι το κάπνισμα βλάπτει την καρδιά των γυναικών σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στους άνδρες. Επίσης, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του πνεύμονα από ότι οι άντρες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Memorial-Kattering Cancer Center στη Νέα Υόρκη. Το κάπνισμα, επιπλέον, βλάπτει και τη γονιμότητα των γυναικών, σύμφωνα με το Mayo Clinic, καθώς προκαλεί γήρανση των ωαρίων, καθιστώντας τα μη ποιοτικά για γονιμοποίηση, ενώ επισπεύδει την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Είτε όμως είσαι άνδρας είτε γυναίκα, πάρε την απόφαση να κόψεις το τσιγάρο τώρα, αφού η επιβάρυνση στην υγεία σου από αυτή την κακή συνήθεια είναι δεδομένη. Σου υπενθυμίζουμε ότι έχεις πολύ πιο αυξημένες πιθανότητες να το κόψεις αν απευθυνθείς σε ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος (υπάρχουν πλέον στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία).

Το αλκοόλ έχει πιο έντονη επίδραση στις γυναίκες

Αυτό που κυρίως έχουν επισημάνει οι έρευνες των τελευταίων χρόνων μεταξύ των οποίων και έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο International Journal of Cancer είναι ότι η κατανάλωση αλκοόλ στις γυναίκες αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Σύμφωνα με το Αmerican Institute for Cancer Research το ρίσκο για καρκίνο μαστού αυξάνει κατά 12% ακόμα και στις γυναίκες που πίνουν ένα έως δύο ποτά ημερησίως και 25% σε αυτές που πίνουν τρία.   

Ο καθηγητής Denis Viljoen, επικεφαλής του Foundation for Alcohol Related Research, εξηγεί ότι οι επιπτώσεις του αλκοόλ είναι πιο έντονες στις γυναίκες επειδή το σώμα τους περιέχει περισσότερο νερό, οπότε μεταβολίζει το αλκοόλ με διαφορετικό τρόπο. Επίσης, έχουν πιο χαμηλή μάζα και πιο χαμηλό βάρος από τους άντρες, με αποτέλεσμα η επίδραση του αλκοόλ να είναι πιο έντονη, ακόμα κι όταν καταναλώνουν την ίδια ποσότητα με τους άνδρες. Με λίγα λόγια μεθούν πιο εύκολα.

Όποιο, όμως, κι αν είναι το φύλο σου, καλό είναι να αποφεύγεις την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε επιβαρυντική για την υγεία σου συνήθεια, που δύσκολα μπορείς να κόψεις. 

Διάβασε ακόμα:

H Καλύτερη Στιγμή Για 9 Συνήθειες Υγείας 

Βάρος Και Γονιμότητα: Ποια Είναι Η Μεταξύ Τους Σχέση;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.