Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να βοηθήσεις τους εργαζομένους σου να βρουν το νόημα της δουλειάς τους.
-Ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου.


Το burnout έχει γίνει ένας τόσο γνώριμος όρος που πλέον συνηθίζουν να τον χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι όταν αναφέρονται σε μια δύσκολη μέρα στο γραφείο. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα;

Πρόκειται για μία κατάσταση που πηγάζει από χρόνιο συναισθηματικό στρες στη δουλειά. Ερευνητές και επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει το burnout ως μία κατάσταση εξουθένωσης, αναποτελεσματικότητας, κυνισμού και μειωμένου αισθήματος προσωπικής ικανοποίησης.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν μία αρνητική συσχέτιση μεταξύ burnout και αφοσίωσης στη δουλειά, καθώς δεν επηρεάζει μόνο το άτομο, αλλά θέτει σε κίνδυνο την καινοτομία, την αξιολόγηση του ρίσκου και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Για την ακρίβεια, τα συμπτώματά του είναι μεταδοτικά και μπορεί γρήγορα να “μολύνουν” ολόκληρο το γραφείο. Οι εργαζόμενοί όμως είναι ένα από τα πολυτιμότερα κεφάλαια για μια εταιρία, καθώς διασφαλίζουν σημαντικό μέρος της επιτυχίας της.

Πώς μπορείς λοιπόν να βοηθήσεις την ομάδα σου να καταπολεμήσει το burnout και να αυξήσει την αποδοτικότητά της; Αρχικά, το σημαντικότερο είναι να κατανοήσεις την πηγή του burnout και να ταυτοποιήσεις τις βασικές αιτίες πριν το καταπολεμήσεις.

Διάβασε μερικές από τις σημαντικότερες αιτίες και στη συνέχεια θέσε στον εαυτό σου τις ανάλογες ερωτήσεις:

1.Υπερβολικός φόρτος εργασίας: Είσαι σίγουρος ότι δεν επιβαρύνεις υπερβολικά τους εργαζομένους σου;

2.Αδικίες και ανισότητες: Έχεις διαπιστώσει ανισότητες ή ευνοιοκρατία ως προς το φόρτο εργασίας ή το μισθό;

3.Αντικρουόμενες αξίες: Μήπως κάποια αρμοδιότητα ή μέθοδος συγκρούεται με τις προσωπικές αξίες των υπαλλήλων σου;

4.Υπέρμετρος έλεγχος: Έχει το προσωπικό σου αυτονομία στη δουλειά του;

5.Έλλειψη αναγνώρισης: Ανταμείβεις τους υπαλλήλους σου;

6.Αφοσίωση: Είναι το πνεύμα ομαδικότητας ζωντανό στην εταιρεία σου;

Το σημαντικότερο είναι να κατανοήσεις την πηγή του burnout και να ταυτοποιήσεις τις βασικές αιτίες πριν το καταπολεμήσεις.

Αν, λοιπόν, έχεις να αντιμετωπίσεις κάποια ή όλα τα παραπάνω ζητήματα, στόχος σου πρέπει να είναι να μετατρέψεις τους εργαζομένους σου σε ομάδα ευεξίας, βελτιώνοντας την αποδοτικότητά τους. Μάθε πώς μπορείς να το πετύχεις αυτό:

Ενθάρρυνε τους υπαλλήλους σου να ακούν τα συναισθήματά τους

Τα συναισθήματα μπορούν να σε εξαντλήσουν όταν προσπαθείς να αντισταθείς ή να τα καταπολεμήσεις. Αν ενθαρρύνεις τους εργαζομένους σου να αντιδρούν διαφορετικά στα συναισθήματά τους και να μην τα καταπιέζουν, θα τους βοηθήσεις να μειώσουν την εξουθένωση.

Εστίασε στην ισορροπία εργασιακής και προσωπικής ζωής

ΟΙ υπάλληλοί σου περνούν τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα στην εργασία, κάτι που μπορεί να επηρεάσει πολύ την οικογενειακή και κοινωνική ζωή τους. Οπότε, για να ενισχύσεις την αφοσίωσή τους, πρέπει να τους βοηθήσεις να διαχειριστούν τις επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις τους. Διάβασε μερικές ιδέες:

-Ενθάρρυνε τους εργαζομένους σου να κάνουν διακοπές.

-Κάνε ευέλικτο το εργασιακό τους πρόγραμμα.

-Δώσε τους την ευκαιρία να εργαστούν από το σπίτι όταν ανακύπτει η ανάγκη.

-Δώσε στους υπαλλήλους σου τη δυνατότητα να προσκαλέσουν τους φίλους και την οικογένειά τους στο χώρο εργασίας τους για να τους δείξουν τη δουλειά τους.

-Πρόσφερέ τους δωρεάν συνδρομές στο γυμναστήριο, μαθήματα yoga ή pilates, για να προωθήσεις έναν υγιή και ισορροπημένο τρόπο ζωής.

-Ποτέ μην επιβραβεύεις τους υπαλλήλους σου, γιατί έμειναν μέχρι αργά στη δουλειά.

Πρόσφερε ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης

Αργά ή γρήγορα, όλες οι δουλειές καταλήγουν στάσιμες. Για να κρατήσεις τους εργαζομένους σου πιστούς στην εταιρία, πρέπει να τους κινητοποιήσεις με δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης. Υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί τρόποι να το καταφέρεις αυτό, όπως για παράδειγμα trainings σχετικά με το αντικείμενο εργασίας τους, σεμινάρια και προγράμματα mentoring. Τελειοποιώντας τις ικανότητες και τις γνώσεις τους, θα είναι πιο ικανοί να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα.

Εκτίμησε την προσπάθειά τους

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να δείξεις σε έναν εργαζόμενο πόσο εκτιμάς τη σκληρή δουλειά του είναι η ανταμοιβή. Παρ’ όλο που οι περισσότεροι εργαζόμενοι προσδοκούν χρηματικά κίνητρα, υπάρχουν πολυάριθμες πιο δημιουργικές λύσεις που μπορείς να σκεφτείς. Για παράδειγμα, μελέτησε και μάθε περισσότερα πράγματα για τις συνήθειες των εργαζομένων σου, τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι τους. Κάνε τους έκπληξη και βγείτε όλοι μαζί για φαγητό, αγόρασέ τους ένα βιβλίο που τους αρέσει ή πρόσφερέ τους κουπόνια για ένα καινούριο εστιατόριο που ήθελαν να επισκεφτούν. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα εκφράσεις ευγνωμοσύνη για την προσπάθειά τους, αλλά θα τους αποδείξεις ότι εκτιμάς τα ατομικά τους χαρακτηριστικά.

Δώσε νόημα στο χώρο εργασίας

Οι άνθρωποι που δε βρίσκουν νόημα στη δουλειά τους είναι πιο επιρρεπείς στο burnout. Γι’ αυτό συζήτησε με τους εργαζομένους σου τα δυνατά και αδύναμα σημεία της εταιρίας και κυρίως ζήτα τη γνώμη τους. Αυτό όχι μόνο θα σε βοηθήσει να πάρεις πιο πρακτικές αποφάσεις, αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύσει το κίνητρό τους.

Βοήθησε τους υπαλλήλους σου να βρουν το “Γιατί” στη δουλειά τους

Βοηθώντας τους εργαζομένους σου να αναγνωρίσουν τον σκοπό τους στη δουλειά, θα ενισχύσεις την αφοσίωσή τους. Αναγνωρίζοντας τον σκοπό τους, θα εστιάσουν στον αντίκτυπο που θέλουν να έχουν και θα λάβουν ενεργό και αποτελεσματική δράση.

Διάβασε ακόμα:

Burnout. Νίκησέ Το Πριν Σε Νικήσει!

Πώς Θα Προλάβεις Την Επαγγελματική Εξουθένωση