Το αφεντικό σου δεν αναγνωρίζει την αξία σου. Η θέση που έχεις δεν αναδεικνύει τα προσόντα σου. Θα προτιμούσες να κάνεις ένα άλλο επάγγελμα, αλλά δεν ξέρεις ποιο είναι αυτό. Θα ήθελες να πληρώνεσαι καλύτερα. Ή οι ιδέες σου να ενθουσιάζουν τους συνεργάτες σου (αν ποτέ βρεις το θάρρος να τις διατυπώσεις). Οι λόγοι που μπορεί να σε ωθήσουν στην πόρτα ενός εξειδικευμένου συμβούλου, προκειμένου να λάβεις σωστές συμβουλές για ώθηση στην καριέρα σου είναι πολλοί. Όπως εξηγεί η Βίκυ Τσουλουχοπούλου Λίγγρη, Σύμβουλος Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού, στα 15 χρόνια που ασχολείται με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό έχει δουλέψει με πάνω από 1500 άτομα. Φυσικά δεν έρχονται όλοι με το ίδιο αίτημα. Όμως τουλάχιστον οι μισοί ενδιαφέρονται για την επαγγελματική τους εξέλιξη. To πιο ενδιαφέρον, όμως, σε όσα συζητήσαμε ήταν η αποκάλυψη για το ποιος πραγματικά φταίει για το όποιο τέλμα βρίσκεται στον επαγγελματικό του τομέα. Συνέχισε να διαβάζεις και θα ανακαλύψεις ότι ο ένοχος είναι υπεράνω υποψίας.

Από ποιους επαγγελματικούς χώρους συνήθως προέρχονται όσοι σας επισκέπτονται για να τους καθοδηγήσετε στα επαγγελματικά τους;

Τα άτομα αυτά προέρχονταν από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Δηλαδή, από τον καλλιτεχνικό κόσμο, τον επιχειρηματικό, τον υπαλληλικό, τον κόσμο της μόδας, της μαγειρικής, τον κόσμο των bloggers. Έχω δουλέψει ακόμα και με φοιτητές και μαθητές λυκείου, που επίσης τους απασχολεί έντονα ποια θα είναι η επαγγελματική τους πορεία.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα αιτήματα, για τα οποία σας επισκέπτονται άτομα που έχουν σαν κύριο στόχο την επαγγελματική τους εξέλιξη;

Εύρεση εργασίας, αύξηση εισοδήματος, προαγωγή, επέκταση δραστηριοτήτων, επέκταση στο εξωτερικό.

Το αφεντικό μου δεν αναγνωρίζει την αξία μου. Ή δεν καταλαβαίνει τις δυνατότητές μου”. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο παράπονο των εργαζομένων. Σίγουρα το έχετε ακούσει. Τι έχετε να πείτε πάνω σ’ αυτό;

Πεποιθήσεις τέτοιου είδους μπορεί να μας ακινητοποιήσουν και να εμποδίσουν την επαγγελματική μας εξέλιξη, καθώς βάζουμε τον εαυτό μας στο ρόλο του θύματος στο εργασιακό πεδίο. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να αποδίδουμε τις ευθύνες σε κάποιον άλλο. Είναι απαραίτητο όμως να αναλάβουμε πριν από όλα το δικό μας ποσοστό ευθύνης για το αποτέλεσμα που μας δυσαρεστεί. Αυτό προϋποθέτει ότι έχουμε αποφασίσει να εξετάσουμε τι μπορεί να κάνουμε λάθος για να το διορθώσουμε. Όχι μόνο σε πρακτικό επίπεδο, αλλά και συμπεριφορικό. Γιατί όπως λέμε και στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό ή NLP για συντομία, δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Αυτόν τον τρόπο όμως δεν τον έχουμε διδαχτεί. Χρειάζεται να το διδαχτούμε, γιατί είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο ευχάριστη και πιο επιτυχημένη. Σε όλους τους τομείς.

Έχουμε μάθει να φροντίζουμε την εικόνα μας, αλλά όχι τον αληθινό μας εαυτό. Μας ενδιαφέρει πιο πολύ τι θα πουν οι άλλοι κι όχι να είμαστε ευτυχισμένοι και δημιουργικοί.

Λέτε πως δεν φταίνε οι άλλοι. Άρα φταίμε εμείς; Κι αν ισχύει αυτό, ποιο είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε και παραμένουμε στάσιμοι επαγγελματικά;

Δεν φταίει κανείς. Ούτε οι άλλοι ούτε εμείς. Απλά αναπαράγουμε αυτοματοποιημένες συμπεριφορές, χωρίς να εξετάζουμε αν αυτές οι συμπεριφορές εξυπηρετούν τον στόχο μας ή αν ανταποκρίνονται στο δικό μας αξιακό σύστημα.

Ποια είναι η πρώτη και βασική κίνηση για να κατακτήσουμε ταχύτερη εξέλιξη στην καριέρα μας;

Να μάθουμε τον εαυτό μας. Τον τόσο υποτιμημένο και συχνά ταλαιπωρημένο εαυτό μας. Η αυτογνωσία είναι το κλειδί σε αυτή την περίπτωση. Έχουμε μάθει να φροντίζουμε την εικόνα μας, αλλά όχι τον αληθινό μας εαυτό. Μας ενδιαφέρει πιο πολύ τι θα πουν οι άλλοι κι όχι να είμαστε ευτυχισμένοι και δημιουργικοί.

Υπάρχει εύκολος τρόπος για να μάθει κάποιος να προβάλλει καλύτερα την επαγγελματική του αξία; Υπάρχει κάποια μαγική συνταγή;

Σίγουρα δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Υπάρχει όμως συγκεκριμένη μέθοδος. Το BEST YEAR YET (ΒΥΥ) ή στα ελληνικά Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΑΣ ΧΡΟΝΙΑ είναι μια μέθοδος που μπορεί να αλλάξει τη σχέση μας με τον εαυτό μας, με τη δουλειά μας και την αυτοπεποίθησή μας. Δημιουργήθηκε, όπως και το NLP, στην Αμερική και έχει επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος η επίτευξη αποτελεσμάτων εύκολα και γρήγορα, είτε δουλεύει κάποιος ανεξάρτητα είτε σε ομάδα. Δημιουργικότητα, παραγωγικότητα, αποδοτικότητα, αλλαγή προοπτικής, αλλαγή αντιμετώπισης του εαυτού μας και των άλλων είναι κάποιες από τις ποιότητες που μπορεί να αποκτήσει κάποιος μέσα από το ΒΥΥ. Στην ιστοσελίδα μου amaltheia.eu μπορεί κάποιος να δει αναλυτικά τι είναι το NLP και το BYY, καθώς και σχόλια από ανθρώπους που έχουν καταθέσει την εμπειρία τους και τα αποτελέσματα που έφεραν στη ζωή τους. Η αξία της κάθε μεθόδου, εξάλλου, κρίνεται από το αποτέλεσμα.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να δώσει κάποιος ώθηση στην επαγγελματική του πορεία;

Όπως είπα το πρώτο βήμα είναι να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του. Ένα δεύτερο βήμα είναι να έχει σαφή και ξεκάθαρο στόχο, αλλά και προγραμματισμό γύρω από αυτόν. Το επόμενο βήμα είναι να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει ή προσεγγίζει τα πράγματα. Εδώ ο ρόλος ενός συμβούλου Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμος, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα στα οποία θα τον καθοδηγήσει για μια πιο γρήγορη επαγγελματική εξέλιξη.

Δεν πιστεύετε, επομένως, ότι η επαγγελματική πρόοδος είναι θέμα τύχης;

Και βέβαια όχι. Τύχη στο σύμπαν δεν υπάρχει. Υπάρχει ο νόμος του αίτιου και του αποτελέσματος. Ό,τι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, το αποδίδουμε στην τύχη. Είναι πασιφανές ότι η ζωή και η επιτυχία μας είναι στα χέρια μας.

 

Η Βίκυ Τσουλουχοπούλου Λίγγρη σπούδασe Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Δημόσιες Σχέσεις στο Αμερικάνικο Κολέγιο Αθηνών και έκανε ένα χρόνο Βασικές Αρχές Ψυχολογίας στο Open University της Αγγλίας. Με το NLP ασχολείται από το 2005. Διδάσκει σε ομάδες αλλά και μεμονωμένα σε ιδιώτες. Έχει εργαστεί σε δικές της επιχειρήσεις καθώς και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και σε οργανισμούς (BBC) και ιδρύματα (Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου). Οι ομάδες της φιλοξενούνται στον χώρο Αμάλθεια που και είναι ένα κέντρο αναζήτησης, δράσης, ανταλλαγής ιδεών και προώθησης της ειρηνικής συνύπαρξης, εξέλιξης και αγάπης.

Διάβασε ακόμα:

H Κορυφαία Life Coach Σου Λέει Πώς Να Αυξήσεις Την Αποδοτικότητά Σου!  

Αυτό-Ύπνωση. Η Εμπειρία Που Σε Βοηθάει Να Πετύχεις Τους Στόχους Σου Με Τη Δύναμη Του Μυαλού Σου 

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.