Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί, αν αναπνέεις από το στόμα, είναι πιθανό να ξεχνάς περισσότερο.
– Πώς λύνεται το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που σε εμποδίζει να αναπνέεις από τη μύτη.


Πιθανόν δεν το υποψιάζεσαι, αλλά ο ρόλος της αναπνοής στην απομνημόνευση των πληροφοριών που δέχεται καθημερινά ο εγκέφαλος είναι περισσότερο σημαντικός απ΄ ό,τι φαντάζεσαι.

Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, η αναπνοή επηρεάζει τον τρόπο αποθήκευσης και σταθεροποίησης της μνήμης. Ο ρυθμός της μάλιστα ενισχύει την κρίση και τη μνήμη. Όλα αυτά, όμως, εξαρτώνται από τον τρόπο εισπνοής και από το αν η λειτουργία της αναπνοής γίνεται μέσω της μύτης ή του στόματος, εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.

Γιατί θυμάσαι καλύτερα, αν αναπνέεις από τη μύτη

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Neuroscience, Σουηδοί ερευνητές εξέτασαν με νέες μεθοδολογίες τη σχέση μεταξύ όσφρησης και μνήμης. Η μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες στο Karolinska Institutet στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, κατέδειξε ότι η αναπνοή μέσω της μύτης, αντί του στόματος, βελτιώνει την οσφρητική μνήμη. Η ερευνητική ομάδα έδειξε για πρώτη φορά ότι κάποιος θυμάται καλύτερα αυτό που μυρίζει όταν αναπνέει από τη μύτη. Επίσης, επιστήμονες του Northwestern Medicine έχουν ανακαλύψει, για πρώτη φορά, ότι ο ρυθμός αναπνοής δημιουργεί ηλεκτρική δραστηριότητα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, που ενισχύει τη συναισθηματική κρίση και την ανάκληση της μνήμης, αρκεί η αναπνοή να γίνεται από τη μύτη. Χαρακτηριστικό εύρημα της εν λόγω μελέτης ήταν ότι οι συμμετέχοντες σε αυτήν ήταν πιο πιθανό να θυμούνται ένα αντικείμενο αν την ώρα που το κοιτούσαν ανέπνεαν από τη μύτη. Η επίδραση αυτή έπαυε όμως όταν η αναπνοή γινόταν από το στόμα.

Και τι γίνεται με αυτούς που δεν αναπνέουν από τη μύτη;

Πράγματι, ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να αναπνεύσουν από τη μύτη, λόγω λειτουργικών προβλημάτων, όπως π.χ. σκολίωση ρινικού διαφράγματος, σημειώνει ο Δρ. Μοιρέας. Ένα παρεκκλίνον ρινικό διάφραγμα είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες αναπνευστικής αδυναμίας από τη μύτη. Αυτό συμβαίνει όταν το τοίχωμα που χωρίζει το αριστερό από το δεξί ρουθούνι είναι στραβό με οποιονδήποτε τρόπο και διαταράσσεται η ομαλή ροή του αέρα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δημιουργείται κατά την ανάπτυξη του ατόμου ή που προκαλείται από τραυματισμό ή προηγούμενη κακή επέμβαση ρινοπλαστικής ή διαφράγματος.

Το ότι κάποιος έχει στραβό ρινικό διάφραγμα δεν σημαίνει, όμως, ότι χρειάζεται να μείνει και με αυτό, βιώνοντας όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται στην ποιότητα της ζωής του. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζει ότι η διόρθωση ενός στραβού ρινικού διαφράγματος γίνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση, μετά από την οποία αυξάνεται δραστικά η ποσότητα του αέρα που περνά από τη μύτη, εφόσον βέβαια εφαρμοστεί το σωστό χειρουργικό σχέδιο και η επέμβαση γίνει από έμπειρο χειρουργό. Αναπνέοντας πια από τη μύτη ο ασθενής χαίρει των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η ρινική αναπνοή, γεύεται και ακούει καλύτερα, αρρωσταίνει λιγότερο, έχει ποιοτικότερο ύπνο και γενικά, καλύτερη ποιότητα ζωής, ενώ οι αλλεργικοί προστατεύονται από την είσοδο αλλεργιογόνων στον οργανισμό», εξηγεί ο Δρ. Γεώργιος Μοιρέας. Και φυσικά είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψει, μεταξύ άλλων, ότι έχει πλέον και μια καλύτερη και αποδοτικότερη μνήμη.

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρεις για τη ρινοπλαστική

Ότι η πραγματοποίηση μιας λειτουργικής ρινοπλαστικής, για τη διόρθωση του ανατομικού προβλήματος που εμποδίζει την αναπνοή από τη μύτη, συχνά αποτελεί και αφορμή για διόρθωση άλλων προβλημάτων, όπως το σχήμα, η γωνία ή το μέγεθος της μύτης, που πιθανώς να προκαλούν δυσφορία ή αμηχανία σε κάποιους. Άλλωστε, η αισθητική ρινοπλαστική πραγματοποιείται πλέον με υπερσύγχρονα εργαλεία που σμιλεύουν προσεκτικά τα οστά, χωρίς να κακοποιούνται οι μαλακοί ιστοί, οπότε ο ασθενής δεν υποφέρει από μετεγχειρητικό πόνο και μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι παλαιότερα.

Διάβασε ακόμα:

5 Τρόποι Για Να Μην Ξεχνάς Τίποτα

Άμεσα Τονωτικά Της Μνήμης Για Ξεχασιάρηδες

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.