Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς η άσκηση βελτιώνει την προσωπική και επαγγελματική σου ζωή.
-Ποια μικρά βήματα θα σε βοηθήσουν να ασκείσαι περισσότερο.


Πηγαίνεις πολύ νωρίς στο γραφείο και μένεις κολλημένος στην καρέκλα σου μέχρι την ώρα που φεύγεις. Μήπως σου θυμίζει κάτι αυτό; Δεν κινείσαι σχεδόν καθόλου όλη την ημέρα και φυσικά δεν έχεις χρόνο να γυμναστείς όταν επιστρέφεις σπίτι. Ακόμα όμως και αν είχες, είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείς στον πειρασμό του καναπέ σου και της αγαπημένης σου σειράς. Ζούμε δυστυχώς στην εποχή όπου η καθιστική ζωή αποτελεί τη νέα μόδα. Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερα από 800.000 άτομα, ο μέσος ενήλικας περνάει το 50-70% του χρόνου του…στην καρέκλα του. Όπως καταλαβαίνεις αυτό δεν είναι καθόλου καλό ούτε για το μυαλό, αλλά ούτε για το σώμα σου. Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι: αν θέλεις να αποδίδεις στο μέγιστο, θα πρέπει να αθλείσαι.

Ίσως για εσένα η καθημερινή άσκηση ή ακόμα και η κίνηση, αποτελούν μεγάλη πρόκληση. Μόλις όμως κάνεις μερικές μικρές αλλαγές, θα διαπιστώσεις πόσο εύκολο είναι και πόσο μεγαλύτερη ενέργεια μπορείς να νιώθεις κατά την διάρκεια της ημέρας. 

Μάθε πώς η άσκηση βελτιώνει την προσωπική και επαγγελματική σου ζωή 

Ας ξεκινήσουμε με το προφανές: η άσκηση κάνει πολύ καλό στο σώμα σου. Δεκάδες έρευνες αποδεικνύουν ότι η καθιστική ζωή βλάπτει ποικιλοτρόπως την υγεία σου, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, υψηλής πίεσης, εγκεφαλικού, ακόμα και της θνησιμότητας.

Αν λοιπόν αθλείσαι και ιδιαίτερα αν ξεκινάς από μηδενική βάση, είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για την σωματική σου ευεξία. Σύμφωνα με έρευνα του 2008, άτομα που ξεκίνησαν 20 λεπτά χαλαρής άσκησης – όπως για παράδειγμα περπάτημα –  τρεις φορές την εβδομάδα για ένα διάστημα 6 εβδομάδων, αύξησαν τα επίπεδα ενέργειάς τους κατά 20%, ενώ παράλληλα μείωσαν την κούρασή τους κατά 65%, σε σχέση με τους συμμετέχοντες που δεν γυμνάζονταν. Η συστηματική άσκηση βελτιώνει και την ποιότητα του ύπνου, κάτι που συμβάλλει επίσης στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας.

Όταν λέμε όμως να αρχίσεις να γυμνάζεσαι δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση ότι θα πρέπει να πηγαίνεις στο γυμναστήριο επτά ημέρες την εβδομάδα ή ότι θα πρέπει να παραμένεις αρκετές ώρες εκεί κάθε φορά. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American College of Sports Medicine’s Health and Fitness Journal αποδεικνύει ότι μία έντονη άσκηση διάρκειας 7 λεπτών – ναι καλά διάβασες – έχει τα ίδια οφέλη με ένα μεγαλύτερο σε διάρκεια πρόγραμμα. Επίσης, 8-9 χιλιόμετρα τρέξιμο την εβδομάδα μειώνει την πίεση, την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, καθώς και τους δείκτες της χοληστερίνης. Αν η λέξη “γυμναστική” αποτελεί μία ακόμη προσθήκη στη λίστα με τις ατέλειωτες υποχρεώσεις σου και σου μοιάζει δύσκολο και ακατόρθωτο, είναι καιρός να αλλάξεις τρόπο σκέψης σου: δες την σαν κάτι πολύ απλό και αντί για τη λέξη γυμναστική, χρησιμοποίησε τη λέξη “κίνηση”.

Μπορείς να αλλάξεις τις καθημερινές σου μετακινήσεις και να τις κάνεις πιο υγιεινές. Αυτό θα τονώσει και το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Σύμφωνα με έρευνα του 2017 που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, άτομα που πηγαίνουν στην δουλειά τους χρησιμοποιώντας ποδήλατο, μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας και της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 45 και 46% αντίστοιχα. Παρόμοια έρευνα αποδεικνύει ότι άτομα που κάνουν αερόβια άσκηση πέντε ημέρες την εβδομάδα έχουν 43% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στο αναπνευστικό τους σύστημα, σε σχέση με όσους είναι λιγότερο δραστήριοι.

Αν είσαι κολλημένος στην καρέκλα σου όλη την ημέρα, ακόμα και μικρές κινήσεις μπορούν να σε βοηθήσουν. Σύμφωνα με έρευνα, αν σηκώνεσαι κάθε μία ώρα και κάνεις λίγα βήματα, μειώνεις κατά 33% την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών, σε σχέση με εκείνους που δεν σηκώνονται από την καρέκλα τους.

Τι γίνεται όμως με την παραγωγικότητα; Σε ότι αφορά στην απόδοσή σου, η άσκηση αποτελεί το καλύτερο εργαλείο που θα πρέπει να εκμεταλλευτείς σωστά, καθώς σε βοηθάει να βελτιώσεις την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, να αυξήσεις την αποδοτικότητά σου και την ικανότητα διαχείρισης χρόνου. Τα οφέλη της όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς η συστηματική άσκηση σε κάνει πιο ανθεκτικό απέναντι στο άγχος και το στρες. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Applied Physiology.

Δεν χρειάζεσαι πολύ χρόνο για να κάνεις αυτές τις αλλαγές. Έρευνα υποστηρίζει ότι ακόμα ένα μόνο μάθημα έντονης άσκησης αυξάνει την ροή του αίματος στο μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό, τη συγκέντρωση, τους στόχους και την διαχείριση του χρόνου. Σύμφωνα με έκθεση του 2010 που δημοσιεύθηκε στο Acta Psychologica, 20 λεπτά άσκησης την ημέρα, βοηθούν τον εγκέφαλό σου στην διαδικασία επεξεργασίας πληροφοριών και βελτιώνουν την μνήμη σου.

Θεωρείς σημαντική την ψυχική και συναισθηματική σου ευεξία; Ποιος δεν την θεωρεί άλλωστε; Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει και αυτήν. Έρευνα του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Cognition and Emotion αποδεικνύει ότι 30 μόλις λεπτά ήπιας άσκησης βοήθησαν τους συμμετέχοντες της έρευνας να μειώσουν το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα που τους προκαλούσε. Αντίστοιχη έρευνα, αποδεικνύει ότι η συστηματική άσκηση ενδέχεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται σε κάποια θεραπεία και πως 90 λεπτά περπάτημα στην φύση αρκούν για να μειώσουν την δραστηριότητα στο μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις αρνητικές σκέψεις. Αν πάλι προτιμάς την yoga ή το κολύμπι από το περπάτημα, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι και οι δύο αυτές μορφές άσκησης βελτιώνουν την διάθεσή σου.

Και φτάσαμε στον τελευταίο λόγο για τον οποίο πρέπει να κάνεις την άσκηση μέρος της ζωής σου: γιατί οδηγεί σε μία αλυσιδωτή αντίδραση θετικών αποτελεσμάτων. Έρευνα του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences υποστηρίζει  ότι η καθημερινή άσκηση συμβάλλει σε καθετί θετικό που συμβαίνει καθημερινά.  

Είναι όλα αυτά αρκετά για να σε πείσουν ότι ήρθε η ώρα να κάνεις μικρές αλλαγές στην ζωή σου;

Τα Μικροβήματα που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να εντάξεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου.

Μικροβήματα για να ασκείσαι περισσότερο

  1. Πρόσθεσε στην καθημερινότητά σου 15 λεπτά περπάτημα

Κάνε ένα walking meeting, προτίμησε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, ή αν χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κατέβα μία στάση πριν τον προορισμό σου. Έρευνα δείχνει ότι ακόμα και η χαμηλή σε ένταση άσκηση, όπως για παράδειγμα 3 φορές περπάτημα την εβδομάδα, αυξάνει μακροπρόθεσμα τα επίπεδα ενέργειάς σου και μειώνει σταδιακά την κούρασή σου. 

  1. Άλλαζε την στάση του σώματός σου στο γραφείο

Σήκω από την καρέκλα σου, συνέχισε την δουλειά σου όρθιος και κάθισε ξανά. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπάθησε να σηκώνεσαι τουλάχιστον ανά μία ώρα. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις θέματα υγείας, όπως για παράδειγμα την αργή κυκλοφορία του αίματος και το πρήξιμο στους αστραγάλους, που προκαλούνται όταν παραμένεις πολλές ώρες καθιστός.

  1. Κάνε γυμναστική με έναν φίλο σου για σε παρακινεί και να σε κάνει να μην χάνεις τον στόχο σου. 

Έρευνες δείχνουν ότι όταν γυμνάζεσαι με παρέα, όχι μόνο αυξάνεις την συχνότητα της άσκησης, αλλά έχεις και συναισθηματική υποστήριξη, η οποία συμβάλλει θετικά στην υγεία σου.

Διάβασε ακόμα:

Γυμνάσου με παρέα γιατί είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι κάνει καλό!

5 Τρόποι γυμναστικής που ξεχωρίζουν σύμφωνα με το Harvard

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.