Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πόσο πιο νωρίς ξεκινά η εμμηνόπαυση στις καπνίστριες

– Τι πρέπει να σκεφτεί μια καπνίστρια που δεν έχει αποκτήσει παιδιά


Ένα έως δύο χρόνια πιο νωρίς μπαίνουν στην εμμηνόπαυση οι καπνίστριες. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Hong Kong  επιβεβαιώνει ότι οι καπνίστριες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση έναν τουλάχιστον χρόνο πιο νωρίς, ενώ έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Tobacco Control  επιβεβαιώνει ότι μπορεί η είσοδος στην εμμηνόπαυση να γίνει ακόμα και δύο χρόνια νωρίτερα, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που έχουν ξεκινήσει να καπνίζουν από τα νεανικά τους χρόνια και είναι βαριές καπνίστριες. 

Επιπλέον, 6 διαφορετικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Menopause και διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, Τουρκία, Πολωνία και Ιράκ επιβεβαιώνουν ότι, ενώ στις μη καπνίστριες ο μέσος όρος ηλικίας εισόδου στην εμμηνόπαυση είναι από από τα 46 έως τα 51, για τις καπνίστριες είναι από τα 43 έως 50. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επιβεβαιώνεται ο κανόνας του “πιο νωρίς”.

Και ποιο είναι το πρόβλημα;

Ένα δύο χρόνια πιο νωρίς στην εμμηνόπαυση δεν είναι τόσο σημαντικό, ίσως σκεφτείς αν είσαι γυναίκα και καπνίστρια. Κι όμως είναι. Μία σειρά οργανικών προβλημάτων ξεκινούν με την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Κι αυτά δεν περιλαμβάνουν μόνο την ξηρότητα κόλπου, την αύξηση βάρους και τις εξάψεις, όπως ίσως νομίζεις. Ο κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης, αύξηση της χοληστερίνης και η επιτάχυνση της οστεοπόρωσης είναι μερικά από τα σημαντικά προβλήματα που εμφανίζονται στην εμμηνόπαυση, πλήττοντας την υγεία της γυναίκας. Πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρόνο που κερδίζει μια γυναίκα, καθυστερώντας να μπει σε αυτή την ορμονική φάση της ζωής της, αποτελεί για εκείνη σημαντικό όφελος.

Το σχόλιο του ειδικού

Τι έχει, όμως, να μας πει ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος Μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, για τα αποτελέσματα των ερευνών;

“Τα δεινά του καπνίσματος είναι γνωστά και τα αποτελέσματα των ερευνών έρχονται απλά να τα ενισχύσουν. Κάθε γυναίκα που καπνίζει σίγουρα χρειάζεται να θορυβηθεί. Δεν είναι μόνο τα οργανικά προβλήματα τα οποία φέρνει η εμμηνόπαυση. Είναι και το θέμα της γονιμότητας που την πλήττει. Δεδομένου ότι έχει αυξηθεί το όριο ηλικίας των γυναικών σε σχέση με τη μητρότητα, είναι συνηθισμένο για εμάς να βλέπουμε γυναίκες στη δεκαετία των 40 να μην έχουν τεκνοποιήσει, όμως παρόλα αυτά να θέλουν να γίνουν μητέρες. Το να μπουν πιο σύντομα στην εμμηνόπαυση μειώνει την πιθανότητα να αποκτήσουν το βιολογικό τους παιδί με δικά τους ωάρια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν δεν έχουν προνοήσει να καταψύξουν τα ωάριά τους σε νεότερη ηλικία.

Επιπλέον, θα πρέπει να τονίσω ότι στην έρευνα που προαναφέρεται, το 43% των γυναικών που κάπνιζαν ήταν πιο πιθανό να μπουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση, δηλαδή πριν την ηλικία των σαράντα. Κι αυτό είναι ένα ακόμα σοβαρό θέμα που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι γυναίκες που καπνίζουν, ιδιαίτερα αν δεν έχουν γίνει μητέρες, θέτοντας ως προτεραιότητα μεταξύ άλλων και τη διακοπή καπνίσματος”.

Διάβασε ακόμα:

Είσαι Μαμά; Είσαι Πιο Έξυπνη!

Μητρότητα: Το Καλύτερο Μεταπτυχιακό

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.