Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να καθορίσεις τι θέλεις να πετύχεις.
-Γιατί πρέπει να σκεφτείς ποιες δεξιότητες θα χρειαστείς.


Όλοι μας έχουμε όνειρα, όλοι μας έχουμε στόχους, όλοι μας θέλουμε κάτι πραγματικά μέσα από την καρδιά μας, μέσα από την ψυχή μας. Έτσι λοιπόν, ενώ πραγματικά η καρδιά μας θέλει κάτι πάρα πολύ, διψάει για να το πετύχει και ζει γι’ αυτό, την ίδια στιγμή έρχεται ο νους και λέει «δεν γίνεται, δεν μπορώ».

Οι άνθρωποι τα παρατούν τόσο εύκολα που πολλές φορές το σκάνε με τις μύτες για να μην κάνουν θόρυβο. Δεν μπορούν λένε συνέχεια, καθηλωμένοι σε μια καρέκλα, βλέποντας την ζωή τους να περνάει χωρίς να κάνουν τίποτα. Το να πετυχαίνεις τους στόχους σου δεν είναι μόνο θέμα πειθαρχίας και επιμονής. Έχει άμεση σχέση με το πώς παρακινείς τον εαυτό σου και κατά πόσο μένεις εστιασμένος στο στόχο σου.

Οι πεποιθήσεις μας είναι αυτές που μας τονώνουν ψυχικά, αυτές που μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίσουμε να βαδίζουμε μπροστά και να μετασχηματίσουμε, αυτό που φαντάζει ανέφικτο, σε εφικτό. Τι είναι όμως η επιμονή;

Η επιμονή είναι ένα καλλιεργημένο, ευγενικό πείσμα. Η επιμονή είναι να ξυπνάς το πρωί και να λες πάμε να κατακτήσουμε τη μέρα, να δίνεις ό,τι έχεις από ψυχική, συναισθηματική και σωματική δύναμη για να κατακτήσεις τους στόχους σου. Μια δύναμη που νικά αδιαμφισβήτητα τα πάντα. Μια δύναμη που η επιτυχία είναι η μόνη της επιλογή. 

Ο καθένας μας είναι ξεχωριστός για τον δικό του ιδιαίτερο λόγο. Ο ανταγωνισμός δεν θα έπρεπε να υφίσταται μεταξύ ανθρώπων, αλλά μεταξύ του περσινού και σημερινού εαυτού μας. Πόσο έχουμε αλλάξει σε έναν χρόνο; «Θα περάσω αυτό το μάθημα και θα πάρω πτυχίο» είπαμε, «θα χάσω αυτά τα παραπάνω κιλά» είπαμε, «θα σταματήσω να ανέχομαι τόσα από τους άλλους» είπαμε, «θα μάθω να λέω όχι» είπαμε, «θα διαβάσω αυτό το βιβλίο» είπαμε, πόσα «θα» είπαμε πια και πόσα πραγματοποιήσαμε; Πόσες δικαιολογίες είπαμε στον εαυτό μας για να μην νιώθει τύψεις που τα παρατάει; 

Πώς λοιπόν θα μπορέσουμε να πάμε από το «δεν μπορώ» στο «μπορώ»; Πώς θα μπορέσουμε να σταματήσουμε να λέμε δικαιολογίες στον εαυτό μας; Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να καθορίσουμε με σαφήνεια αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και να αναζητήσουμε το γιατί το θέλουμε. Σε κάθε άλλη περίπτωση, όλα θα φαίνονται αβέβαια και αόριστα, κάνοντάς το έτσι αδύνατο να προχωρήσουμε παρακάτω.

Έπειτα, συλλέγοντας πληροφορίες, θα πρέπει να βρούμε ποιες δεξιότητες θα χρειαστούμε, και εφόσον δεν τις έχουμε να φροντίσουμε να τις αποκτήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό να μην παρεκκλίνουμε, θα πρέπει να επιμείνουμε δηλαδή στο στόχο μας, έως ότου τα καταφέρουμε, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις. 

Και τέλος, ας μην ξεχνάμε πως η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσει κάποιος κάτι είναι τώρα, διότι η πολύ σκέψη δεν είναι πάντα και καλή σκέψη.

Αρχική δημοσίευση από τον Μιχάλη Κωστόπουλο στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Όσα Πρέπει Να Γράψεις Στο Χαρτί Για Να Πετύχεις Τους Στόχους Του ’20

Έχεις Όνειρα ή Στόχους; Μάθε Τη Διαφορά Και Βελτίωσε Άμεσα Τη Ζωή Σου

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.