Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι κάνει ο σαμποτέρ μέσα σου.
-Πώς να τον κάνεις σύμμαχο.


Θα του δώσεις διάφορα ονόματα, “σαμποτέρ”, “διαβολάκος”, “δεύτερος εαυτός”, “εσωτερική φωνή”. Είναι αυτός που πολλές φορές παίρνει αποφάσεις για σένα, αλλά στην ουσία χωρίς εσένα, κι όχι πάντα για το καλό σου. Είναι αυτός που μπορεί να στέκεται εμπόδιο σε κάθε σου βήμα. Αυτός που αντί να σε επαινεί, σε κρίνει και κατακρίνει. Αυτός που σου ρίχνει την αυτοπεποίθηση, που σε σταματάει, που δε σε αφήνει να πας μπροστά. Είναι αυτός ο “μικρός σαμποτέρ” μέσα σου.

Είναι αυτός που κάθε φορά που θέλεις να βγεις από τη “ζώνη άνεσης”, να κάνεις κάτι διαφορετικό, κάτι σπουδαίο και μεγαλεπίβολο, σου κόβει την ορμή λέγοντάς σου: “είσαι ανίκανος”, “θα σε κοροϊδέψουν”, “δεν θα τα καταφέρεις”, “δεν έχεις αρκετές ικανότητες”, “δεν αξίζεις”, “θα σε απορρίψουν”, “θα αποτύχεις”.

Σου θυμίζουν κάτι αυτές οι φράσεις; Αυτές οι αρνητικές σκέψεις; Σου τις λέει και σένα συχνά  ο “σαμποτέρ” μέσα σου; Σε σταματάει; Σε φοβίζει; Σε πάει πίσω; 

Καιρός να του βάλεις όρια. Ορίστε πώς: 

Βήμα 1ο: Εντόπισέ τον

Αναγνώρισε τον σαμποτέρ σου συνειδητοποιώντας ποιος είναι ο ρόλος του και συνειδητοποιώντας πώς και πού σε σταματάει. Παρατήρησε πότε εμφανίζεται. Σε ποιες περιπτώσεις; Τι λέει με τη μορφή εσωτερικής φωνής; Πόσο συχνά εμφανίζεται; Συνειδητοποίησε ποιον φόβο σου τονίζει και δούλεψε πάνω σε αυτό.

Βήμα 2ο: Αγνόησε τον

Έτσι απλά. Δοκίμασε να μην δίνεις σημασία σε αυτά που λέει. Κλείσε τα αυτιά, άνοιξε το μυαλό σου και τις προοπτικές σου.

Βήμα 3ο: Ρίξε φως στον πραγματικό σου εαυτό

Προσδιόρισε τις πραγματικές σου αξίες, βρες πώς πραγματικά θες να είσαι ώστε να μην συγκρούονται μέσα σου οι εσωτερικές φωνές. Αν βρεις τον αληθινό σου εαυτό και του ρίξεις φως θα συρρικνωθεί και δε θα έχει λόγο ύπαρξης ο άλλος, ο σαμποτέρ. 

Βήμα 4ο: Αν δεν μπορείς να τον διώξεις, κάν’ τον σύμμαχο

Αποδέξου δηλαδή την κριτική του με την προϋπόθεση ότι ίσως σε προφυλάσσει από κακοτοπιές και επιπολαιότητες. Δίδαξέ τον όμως να σου μιλάει καλύτερα. Πιο συμβουλευτικά κι όχι επικριτικά. 

Αν, παρά τα παραπάνω που σου προτείνονται, δεν καταφέρεις να περιορίσεις τη δράση του, διάβασε περισσότερα και ενημερώσου για το θέμα των περιοριστικών πεποιθήσεων και πώς το να απαλλαγείς από αυτές μπορεί να ανοίξει δρόμους για σένα. Η γνώση είναι όπλο. 

Διάβασε ακόμα:

7 Τρόποι Για Να Ενισχύσεις Την Ενέργειά Σου Κάθε Πρωί (Χωρίς Καφεΐνη!)

Θες Παιδί Αυτόνομο; Ξεκίνα Από Το Δωμάτιό Του!

Author(s)

  • Η Νανά Συγκούνα είναι πιστοποιημένη life, mindset and executive coach, πιστοποιημένη NLP practitioner και δικηγόρος. Σπούδασε life coaching και συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε με επιπλέον σπουδές στο life coaching στην Coaching Evolution International London Academy. Πιστοποιήθηκε από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global. Έχει εκπαιδευθεί στο executive coaching καθώς και στο mindfulness. Πραγματοποιεί ατομικές και group coaching συνεδρίες, συνεργάζεται με εταιρίες δουλεύοντας με τα στελέχη ολιστικά μέσα από μια well-being coaching προσέγγιση. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα coaching και έχει και το δικό της site https://www.nanasigouna.com/.