Στο επόμενο λεπτό θα μάθεις:

– Πόσα χρόνια πιο νέος είναι ο εγκέφαλος της γυναίκας από του άντρα.
– Γιατί οι γυναίκες έχουν πιο νεανική διάθεση από τους άνδρες καθώς μεγαλώνουν.


Τι γνωρίζουμε σίγουρα; Ότι τα αγόρια ωριμάζουν κάπως αργότερα από τα κορίτσια την περίοδο της εφηβείας. Πράγματι αυτό ισχύει, αφού είναι επιβεβαιωμένο, ότι ακόμα και τα πρώτα σημάδια της ήβης εμφανίζονται περίπου 3 χρόνια μετά στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια. Πώς ακριβώς όμως συνεχίζεται αυτή η διαδικασία ωρίμανσης; Τι γίνεται αργότερα; Μετά την ενηλικίωση; Συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορές όσον αφορά στην ωρίμανση των δύο φύλων;

Την απάντηση σε αυτό έρχεται να δώσει νέα έρευνα που διεξήχθη από το Washington University School of Medicine. Η εν λόγω έρευνα ανακάλυψε ότι ο εγκέφαλος των γυναικών στις απεικονιστικές εξετάσεις δείχνει νεότερος κατά τρία χρόνια από τον εγκέφαλο των ανδρών ίδιας ηλικίας. Αυτό μπορεί να αποτελεί τον λόγο που οι γυναίκες διατηρούν μεγαλύτερη οξυδέρκεια με το πέρασμα των χρόνων και συχνά επιδεικνύουν μια πιο νεανική διάθεση.

Τι “τρέχει” διαφορετικά στο μυαλό των γυναικών;

Οι επικεφαλής της έρευνας μελέτησαν τον τρόπο που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος τη ζάχαρη σε δείγμα 250 ατόμων και των δύο φύλων ηλικίας από 20 έως 80 ετών μέσα από τη διαδικασία του μεταβολισμού της γλυκόζης. Η διαφορά ήταν εμφανής για τα δύο φύλα, καθώς μέσα από εξειδικευμένες εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι σε όλες τις ηλικίες οι γυναίκες σημείωναν καλύτερα σκορ στα γνωστικά τεστ από τους άνδρες ίδια ηλικίας. Ιδιαίτερα στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, διαπιστώθηκε ότι η αναμενόμενη φθορά του χρόνου με βάση τις γνωστικές απαντήσεις τους δεν ήταν στο ίδιο στάδιο με των αντρών αντίστοιχης ηλικίας, επιβεβαιώνοντας ότι ο εγκέφαλός τους ήταν κατά έναν περίεργο τρόπο πιο νέος.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο NeurosienceNews.com, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω μελέτη όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και τις διαδικασίες γήρανσης με βάση τις αιώνιες διαφορές των φύλων. 

Διάβασε ακόμα:

Το Ρόδι Προστατεύει Τον Εγκέφαλο

5 Λάθος Ερωτήσεις Για Τον Πονοκέφαλο

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.