Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να ανακαλύψεις αυτό που σου χαρίζει ισορροπία.
-Γιατί αξίζει να είσαι παρών.


Πριν μερικά χρόνια, είχα μια επιφοίτηση στο σπίτι. Ήταν ένα υπέροχο πρωινό και ήθελα να πάω τα 3 μου παιδιά στην παιδική χαρά. Ανυπομονούσαν για τη βόλτα, αλλά ρώτησαν αν θα μπορούσε να τους πάει η καινούρια τους νταντά…γιατί γνώριζαν ότι θα περνούσα όλο το χρόνο στο κινητό μου.

Εκείνη τη στιγμή ταρακουνήθηκα. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε έναν κόσμο, όπου η τεχνολογία μας επιτρέπει να δουλεύουμε σχεδόν από οπουδήποτε. Δεν είμαστε πλέον κολλημένοι σε ένα γραφείο, περιορισμένοι, περιμένοντας ένα σταθερό τηλέφωνο να χτυπήσει. Η αλήθεια είναι ότι η επικοινωνία και η σύνδεση δεν ήταν ποτέ ευκολότερες, κάτι που μας βοηθά να διαχειριστούμε το πρόγραμμά μας, που κατακλύζεται από επείγουσες προθεσμίες, σημαντικά meetings και φυσικά ατελείωτα email. Αλλά αυτό συνοδεύεται από ένα μειονέκτημα: μας απασχολεί σε στιγμές που θα έπρεπε να είμαστε παρόντες. 

Η οικογένειά μου είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο για μένα. Και με έβαλαν στη διαδικασία να σκεφτώ τι σημαίνει να έχεις ισορροπία σε έναν κόσμο υψηλής ταχύτητας: ποιες είναι οι απαιτήσεις της δουλειάς και της ζωής σε μία εποχή που είμαστε διαρκώς διαθέσιμοι. 

Όταν πρωτοξεκίνησα την καριέρα μου, όλοι πίστευαν ότι η εξίσωση της επιτυχίας ήταν “περισσότερες ώρες=καλύτερα αποτελέσματα”. Το μυστικό για την καλύτερη απόδοση ήταν: περισσότερες βραδινές ώρες εργασίας στο γραφείο, περισσότερος χρόνος μακριά από το σπίτι και την οικογένεια για την επίτευξη των στόχων. Κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο. 

Αλλά η σύγχρονη επιστήμη του αθλητισμού μας έχει αποκαλύψει στοιχεία, τα οποία έχουν εξαιρετική εφαρμογή και στην αναζήτηση της ισορροπίας. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει αθλητές από διάφορους χώρους να προτιμούν την διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης. Εναλλάσσοντας τις περιόδους έντονης άσκησης με σύντομα διαλείμματα και μετά με περιόδους έντονης αποκατάστασης και ξεκούρασης, μπορείς να βελτιώσεις σημαντικά την αντοχή σου σε πιο σύντομο χρόνο (και με λιγότερους τραυματισμούς). 

Αν εφαρμόσουμε μερικές από αυτές τις συμβουλές στη ζωή μας, αυτό θα σημαίνει ότι πρέπει να εναλλάσσουμε περιόδους έντονης δουλειάς με περιόδους αφιερωμένες στην ξεκούραση και την αποκατάσταση. Συχνά, βρισκόμαστε στο γραφείο εξαντλημένοι από τη δουλειά, στην οποία πρέπει να αποδώσουμε. Αυτές οι στιγμές είναι αναπόφευκτες. Αλλά η υψηλή απόδοση είναι βιώσιμη, αν είσαι εξίσου αφοσιωμένος και στην ξεκούρασή σου. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να κατανοήσεις σε βάθος τι διατηρεί την ισορροπία σου και να αφοσιωθείς σε αυτό. 

Για μένα, είναι οι έντονες εμπειρίες στη φύση, όπως είναι το τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο. Επίσης, παίρνω ενέργεια από τον διαλογισμό, τον εθελοντισμό και κυρίως από το να είμαι παρών με την οικογένειά μου. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά εύκολο να παραμείνεις συγκεντρωμένος όταν κάνεις σκι, γιατί απαιτεί τη συγκέντρωση στην επιτυχία και την αποφυγή τραυματισμών. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αποφασίσεις να είσαι πλήρως παρών, όταν περνάς χρόνο με τα παιδιά σου ή τους φίλους σου ή όταν κάνεις διαλογισμό. Ό,τι κι αν είναι αυτό που σου χαρίζει ισορροπία, το κλειδί είναι να αφοσιωθείς σε αυτό 100%.  

Η υψηλή απόδοση είναι βιώσιμη, αν είσαι εξίσου αφοσιωμένος και στην ξεκούρασή σου.

Συνειδητοποιώ ότι για μένα είναι πιο εύκολο συγκριτικά με άλλους και η κατάσταση του καθενός είναι διαφορετική. Μια καλή συμβουλή είναι να χρησιμοποιείς τα μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα σου, όπως τα διαλείμματα στη διαλειμματική άσκηση. Ένα λεπτό διαλογισμού στο γραφείο. Μια βόλτα έξω πριν το επόμενο meeting. Μια στιγμή ευγνωμοσύνης για τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύεις. 

Ξεκίνα συνειδητοποιώντας τι σου δίνει ισορροπία. Στη συνέχεια, μίλα ανοιχτά για αυτό με το αφεντικό σου, τους συναδέλφους σου, την οικογένειά σου-μην το κρύβεις. Κάνε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσεις τις επιλογές σου. 

Όταν σκέφτομαι εκείνη τη στιγμή στην παιδική χαρά, συνειδητοποιώ ότι δεν υπήρχε λόγος να δημιουργήσω χρόνο για την οικογένεια, αν δεν ήμουν πραγματικά παρών. Οπότε, έφτιαξα ένα νέο απλό κανόνα και μίλησα για αυτόν στα παιδιά μου αμέσως: όταν βρίσκομαι μαζί τους, δεν επιτρέπεται να ασχολούμαι με το κινητό μου. Και πιστέψτε με, το θυμούνται κάθε φορά. 

Συχνά δεν μπορούμε να περιορίσουμε την πίεση από τη δουλειά και την καθημερινότητα. Το κλειδί είναι να καταλάβουμε ότι από ένα σημείο και μετά, το περισσότερο δεν σημαίνει και καλύτερο. Η εξισορρόπηση υψηλής έντασης και αποκατάστασης μπορεί να είναι ο καλύτερος συνδυασμός και μόνο αν αφοσιωθείς και στα δύο, σωματικά και πνευματικά, και προστατεύσεις όσα σου δίνουν ισορροπία. 

Ό,τι κι αν είναι αυτό που σου χαρίζει ισορροπία, το κλειδί είναι να αφοσιωθείς σε αυτό 100%.  

Διάβασε ακόμα:

Χαρά Τζιουβάρα: «Κάποια Στιγμή Στην Πορεία Της Ζωής Μας Πρέπει Να Αναζητήσουμε Την Ενσυναίσθηση»

Ρωμανός Γεροδήμος: “Η Ουσιαστική Επικοινωνία Με Τους Άλλους Ανθρώπους Είναι Το Νόημα Της Ζωής”

Author(s)

  • Philipp Schindler

    Chief Business Officer

    Google

    O Philipp Schindler άρχισε να εργάζεται στη Google το 2005 και έχει τη θέση του SVP & Chief Business Officer. Επιβλέπει όλες τις τοπικές και παγκόσμιες πωλήσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες για τη Google και το YouTube, τις διεθνείς διαδικασίες εξυπηρέτησης πελατών για τη Google και τις ομάδες των partnerships. Προηγουμένως ήταν υπεύθυνος για τις παγκόσμιες πωλήσεις και τις διαδικασίες της Google, με έδρα το Mountain View. Ακόμη πιο πριν, ήταν υπεύθυνος για τη Google στη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη με έδρα το Λονδίνο. Ο Philipp είναι κάτοχος του πτυχίου Diplom Kaufmann με διάκριση, από το European Business School (EBS) στην περιοχή Oestrich-Winkel, Germany. Έχει κερδίσει αρκετές διακρίσεις στο χώρο: Wall Street Journal’s Top 25 European Technology Leaders (2011), ένας από τους top 10 ηγέτες της Γερμανίας κάτω των 40 ετών από το Capital Magazine (2009), και η προσωπικότητα των media με την μεγαλύτερη επιρροή στη Γερμανία, κατόπιν ψηφοφορίας από το μεγαλύτερο διαφημιστικό περιοδικό στη Γερμανία, το W&V (2006). Ζει στην Καλιφόρνια με τη σύζυγό του και τα 3 τους παιδιά.