Κάποιες φορές οι πιο ωραίες απαντήσεις προκύπτουν από τις πιο απλές ερωτήσεις. Ακόμα και όταν έχεις την δυνατότητα να ρωτήσεις μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα άτομα του κόσμου και της Ελλάδας για τη ζωή τους. Το ερωτηματολόγιο του Thrive Global ρίχνει μία ματιά στις ζωές επιτυχημένων ανθρώπων που αξίζει να γνωρίσεις.

 

Thrive Global: Τι πιστεύετε ότι αναζητά ο εργαζόμενος του σήμερα; Είναι το οικονομικό το ισχυρότερό του κίνητρο;

Νικήτας Κωνσταντέλλος: Οι σημερινοί εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νεότεροι, επιθυμούν και επιδιώκουν να καλύπτουν πολλαπλές ανάγκες από τη δουλειά τους. Οι οικονομικές απολαβές είναι σημαντικό, αλλά όχι το σημαντικότερο. Ψηλά στην ιεραρχία τους είναι το ευχάριστο αντικείμενο εργασίας, η δυνατότητα να μαθαίνουν συνεχώς και να εξελίσσονται, το καλό κλίμα και οι άριστες εργασιακές σχέσεις. Τελευταία κερδίζει πολύ έδαφος και η επιδίωξη να περνούν καλά όσο βρίσκονται στον εργασιακό χώρο, το οποίο πρέπει να εντάσσεται και να μην είναι διαφορετικό από το ευρύτερο ευ ζην.

TG: Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι αντλούν ικανοποίηση και περνούν καλά στην δουλειά τους;

ΝΚ: Η ευχαρίστηση στην εργασία μπορεί να επιτευχθεί σε δύο επίπεδα: Στο πρώτο επίπεδο ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να αντλεί ικανοποίηση από την ίδια την δουλειά του (αντικείμενο, εμπλουτισμός αρμοδιοτήτων, εκπαίδευση, καθοδήγηση από το management, ομαδική εργασία, υλικές και ηθικές ανταμοιβές, εξέλιξη, προοπτικές καριέρας κ.α). Στο δεύτερο επίπεδο ο εργαζόμενος πρέπει να είναι ευχαριστημένος και να περνά καλά λόγω του καλού κλίματος, των ανθρώπινων σχέσεων και της συμμετοχής του σε πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που παίρνει η εταιρεία και καλύπτουν τα προσωπικά του ενδιαφέροντα. Η δε εξασφάλιση της ευχαρίστησης και στα δύο επίπεδα, είναι ευθύνη τόσο της Διοίκησης (δημιουργία κατάλληλης κουλτούρας, σύγχρονες πρακτικές Διοίκησης Ανθρώπων, κ.α.) όσο και του κάθε εργαζόμενου (θετική νοοτροπία, υψηλή απόδοση, συμμετοχή).

TG: Ποια είναι η συμβουλή σας στους επικεφαλής μίας εταιρίας;

ΝΚ: Ο CEO πρέπει να έχει Όραμα και να εμπνέει τους ανθρώπους του να χτίσουν μια εταιρεία πρότυπο, που αφενός να είναι υγιής, βιώσιμη, να αναπτύσσεται συνεχώς και να παράγει ικανοποιητικά κέρδη ώστε όλοι οι stakeholders να είναι ευχαριστημένοι, αλλά και για να έχει τη δυνατότητα να επενδύει περισσότερα για την ικανοποίηση των εργαζομένων της και αφετέρου να έχει μια υποστηρικτική και ανθρώπινη κουλτούρα που μεταξύ άλλων θα προάγει:

– Την ηθική, την ακεραιότητα, το σεβασμό, τον ευγενή σκοπό με νόημα για όλους, τον πολιτισμό και την προσφορά στην κοινωνία.

– Τις ανθρώπινες σχέσεις, την ψυχική, σωματική και συναισθηματική υγεία των εργαζομένων.

– Την ευχαρίστηση, την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την ενασχόληση των ανθρώπων της με τα hobbies τους.

– Μια εταιρεία που οι εργαζόμενοι αισθάνονται υπερήφανοι που εργάζονται σε αυτή και έρχονται κάθε μέρα με χαρά για να δουλέψουν παραγωγικά, αλλά και για να περάσουν καλά.

TG: Έχετε κάποιο μότο που ακολουθείτε στη ζωή σας και σας δίνει δύναμη;

ΝΚ: «Δούλεψε σκληρά και απόλαυσε την χαρά της Δημιουργίας και της Διάκρισης», καθώς και «Έχω πολλά ακόμα να μάθω, να κάνω και να προσφέρω».

TG: Τι κάνετε πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός;

ΝΚ: Θετική σκέψη και τόνωση της αυτοπεποίθησης της ομάδας (να το θεωρούμε σαν την ευκαιρία να κάνουμε τη διαφορά), ξεκούραση και πολύ καλή προετοιμασία.

TG: Πώς τα πάτε με τον ύπνο και πώς αυτό επηρεάζει την δραστηριότητά σας;

ΝΚ: Κοιμάμαι εύκολα, γύρω στις 7 ώρες τις εργάσιμες μέρες, ενώ τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές, προσθέτω και μια ώρα μεσημεριανού ύπνου. Το ότι κοιμάμαι επαρκώς βοηθά στο να έχω καλή διάθεση και ευεξία.

TG: Τι σας δίνει ενέργεια για να ανταπεξέλθετε στο βαρύ πρόγραμμά σας;

ΝΚ: Οι υψηλοί στόχοι, η παρακίνηση για επιτυχία και η αγάπη γι’ αυτά που κάνω με γεμίζουν με την απαραίτητη ενέργεια.

TG: Πόσο δύσκολο είναι να βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή; Και τι κάνετε για αυτό;

ΝΚ: Δύσκολο μεν αλλά εφικτό. Καταρχάς, δεν το βλέπω σαν δύο ξεχωριστά πράγματα. Προσπαθώ συνεπώς να καλύπτω προσωπικές ανάγκες σε συνδυασμό με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις. Ο λιγότερος διαθέσιμος χρόνος, υπερκαλύπτεται με τον πολύ καλύτερο ποιοτικά χρόνο.

TG: Τι σημαίνει για σας ευεξία και ποιος είναι ο Thrive στόχος σας;

ΝΚ: Πιστεύω ότι η ευεξία είναι ένας συνδυασμός, αφενός καλής διάθεσης, που προέρχεται από τη στάση ζωής του καθενός, αλλά και από το εάν είσαι ευχαριστημένος από τη ζωή σου και από τη δουλειά σου και αφετέρου να είσαι σε φόρμα, που εξαρτάται από τον αν κάνεις υγιεινή ζωή και εάν γυμνάζεσαι συστηματικά. Ευτυχώς, εγώ θεωρώ ότι τα έχω και τα δύο σε πολύ καλό βαθμό και συνεπώς απολαμβάνω την κάθε μέρα μου, προσπαθώντας να πετύχω σε όλα αυτά που αγαπώ πολύ. Ο Thrive στόχος μου είναι να βοηθήσω όλους τους ανθρώπους που αγαπώ, οικογένεια, φίλους και συναδέλφους, να διακρίνονται σε ό,τι κάνουν στην ζωή τους, να περνούν καλά και να ευημερούν.

Διάβασε ακόμα:

Αρτέμης Μυρόπουλος: “Ο Εργαζόμενος Δεν Φεύγει Από Τις Εταιρείες, Φεύγει Από Κακούς Προϊσταμένους”

Μιχάλης Σπανός: “Δεν Πρέπει Να Μένεις Πολύ Στην Αποτυχία. Μάθε Ό,τι Μπορείς Και Προχώρα Παρακάτω”

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.