Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πού οφείλεται η αναβλητικότητα.
-Πόσο χρήσιμες είναι οι προθεσμίες.


Τις περισσότερες φορές όλα ξεκινάνε με τη λέξη “ένα”: να απαντήσω σε ένα email, να δω ένα επεισόδιο, να μπω ένα λεπτό στο Facebook και τελειώνουν κάπως έτσι: “αυτή ήταν η τελευταία φορά που έχασα τον χρόνο μου”. Αρχίζεις μία δουλειά, είσαι πολύ ενθουσιασμένος και συγκεντρωμένος. Μετά όμως σκέφτεσαι να κάνεις ένα διάλειμμα για να διαβάσεις ειδήσεις, να πάρεις κάποιον τηλέφωνο ή να απαντήσεις σε ένα email. Αποτέλεσμα; Διαρκώς καθυστερείς.

Το παράδοξο με την αναβλητικότητα είναι ότι ξέρεις πολύ καλά ότι βλάπτει την αποδοτικότητά σου. Παρόλα αυτά συνεχίζεις να είσαι αναβλητικός, με αποτέλεσμα να βιώνεις περισσότερο άγχος και στρες. Δεν έχει σημασία για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Το θέμα είναι τι σου προκαλεί αυτή η συνήθεια. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Psychological Society journal, η αναβλητικότητα προκαλεί χαμηλή αυτοπεποίθηση, άγχος, στρες, ακόμα και κατάθλιψη.

Τι κρύβεται πίσω από την αναβλητικότητα

Η αναβλητικότητα δείχνει ότι η ικανότητα αυτοελέγχου σου είναι ανεπαρκής. Το ίδιο και η ικανότητα οργάνωσης. Παλεύεις να κάνεις όλα όσα πρέπει στο χρόνο που πρέπει, χωρίς αποτέλεσμα, γιατί πάντα υπάρχει κάτι που σου αποσπά την προσοχή, όπως ένα email, ένα τηλεφώνημα, ένα έκτακτο meeting. Και το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: τελικά δεν κάνεις τίποτα.

Νίκησέ την!

Συχνά υπερεκτιμάς την ικανότητα οργάνωσης και αυτοελέγχου και νομίζεις ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα μέσα στο χρόνο που πρέπει. Όμως καταλήγεις να πέφτεις έξω ακόμα και για τα πιο μικρά και ασήμαντα πράγματα που πρέπει να κάνεις. Τι χρειάζεσαι λοιπόν;

Ένα σύστημα που θα σε βοηθήσει να οργανωθείς:

– Βάλε τα δικά σου deadlines.

– Βρες κάποιον που θα σε βοηθήσει να παραμείνεις πιστός στις προθεσμίες.

– Αθλήσου 30 λεπτά την ημέρα.

– Κατανάλωνε υγιεινές τροφές.

– Περιόρισε τους περισπασμούς.

– Διατήρησε το κίνητρό σου.

Και αν αναρωτιέσαι γιατί, μάθε πώς…

Τα deadlines σε κάνουν να συγκεντρώνεσαι σε ό,τι πρέπει να κάνεις, η λογοδοσία οδηγεί στην υπευθυνότητα, η άσκηση και η διατροφή σου χαρίζουν την ενέργεια που χρειάζεσαι, ενώ η ανυπαρξία περισπασμών μειώνουν τους πειρασμούς. Τίποτα όμως δεν θα λειτουργήσει αν δεν έχεις ένα εσωτερικό κίνητρο. Γι’ αυτό σκέψου τον λόγο που κάνεις ό,τι κάνεις. Αν δεν τον ξέρεις, κάθε δουλειά μικρή ή μεγάλη γίνεται ανυπόφορη. Γι’ αυτό σκέψου το γιατί και ακολούθησε ένα οργανωμένο σύστημα που σίγουρα θα σε βοηθήσει να νικήσεις την αναβλητικότητα και να γίνεις σίγουρα πιο αποδοτικός. 

 

Διάβασε ακόμα:

Πώς 5 Δευτερόλεπτα Μπορούν Να Εξαλείψουν Την Αναβλητικότητα

Μία Εβδομάδα Έχει 168 Ώρες. Μάθε Να Τις Αξιοποιείς Αποτελεσματικά