Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι μπορεί να φταίει για αυτόν τον επίμονο πονοκέφαλο.
-Γιατί το θαλασσινό νερό είναι ευεργετικό και ας μην πίνεται.


Το νερό είναι η πιο διαδεδομένη ανόργανη χημική ένωση στην επιφάνεια της Γης. Καλύπτει το 70,9% του πλανήτη μας και είναι απαραίτητο σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής. Αποτελεί όμως και δομικό στοιχείο στο σώμα μας. Σε κάθε του μορφή, από το νερό στο ποτήρι σου που πίνεις κάθε φορά που διψάς, μέχρι το νερό της λίμνης, του ποταμού ή της θάλασσας το οποίο απολαμβάνεις συνήθως κολυμπώντας, τα οφέλη που δίνει είναι πολλά.

Τα καλά του νερού στο σώμα σου

Περίπου τα δύο τρίτα του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο σχεδόν για κάθε λειτουργία του, αφού ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, αποτελεί δομικό συστατικό των κυττάρων, αποβάλλει τις τοξίνες, λειτουργεί σαν λιπαντικό για τις αρθρώσεις, συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, στην μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και βοηθάει στην πέψη, αλλά και τον ύπνο. Επιπλέον, το νερό είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος για αυτούς που ακολουθούν κάποια δίαιτα, καθώς δημιουργεί αίσθημα του κορεσμού και λειτουργεί ως υποκατάστατο για λιγότερο υγιεινά ποτά όπως σόδα ή ζαχαρούχοι χυμοί.

Επίσης, το νερό κάνει καλό και στο δέρμα αφού το βοηθάει να φαίνεται λαμπερό και νεανικό. Ένα αφυδατωμένο δέρμα έχει θαμπή όψη και οι ρυτίδες και οι πόροι φαίνονται πιο έντονα.

Τα καλά του νερού και στον εγκέφαλό σου

Το νερό, όμως, είναι απαραίτητο και για την καλύτερη φυσική δραστηριότητα και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ακόμα και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κούραση, αδυναμία των μυών, να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας και διάθεσης και να οδηγήσει σε εξασθένηση της μνήμης. Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό όταν εργάζεσαι να πίνεις νερό. Το ίδιο πρέπει να κάνεις κι όταν γυμνάζεσαι. Να πίνεις πολύ νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την άσκηση.

Θα πρέπει να τονιστεί επίσης ότι η αφυδάτωση, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ημικρανίες σε ορισμένα άτομα. Η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

Αυτό που συνήθως συνιστάται είναι δύο λίτρα τη μέρα. Η ποσότητα αυτή όμως μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το σωματικό βάρος, τη φυσική δραστηριότητα, κάποια ασθένεια, την υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η ποσότητα νερού που προσφέρουν σε μεγάλο ποσοστό και άλλα ροφήματα και τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Δεν είναι μόνο το γλυκό νερό ευεργετικό

Είναι και το θαλασσινό κι ας μην πίνεται. Μια βουτιά στη θάλασσα μπορεί να βελτιώσει την υγεία, αλλά και τη διάθεσή μας. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη «θαλασσοθεραπεία» για να περιγράψει τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού.

Το θαλασσινό νερό είναι γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και μικροοργανισμούς , γι’ αυτό και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας. Επίσης, μπορεί να καταπολεμήσει δερματικές παθήσεις όπως ακμή, ψωρίαση και έκζεμα καθώς και να βοηθήσει σε προβλήματα του αναπνευστικού όπως στο άσθμα.

Το κολύμπι σε θαλασσινό νερό αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και γενικά η γυμναστική μέσα στη θάλασσα μπορεί να ανακουφίσει τους πονεμένους μυς και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας. Επίσης, η αίσθηση της έλλειψης βαρύτητας μέσα στη θάλασσα όταν κολυμπάς εκτός από την εξαιρετική γυμναστική που διασφαλίζει έχει ηρεμιστική επίδραση στο νου.

Το νερό της φύσης ως αγχολυτικό

Γενικά, πάντως, η επαφή με το νερό ενισχύει την ευεξία. Ο ήχος των κυμάτων και του τρεχούμενου νερού δημιουργεί μια αίσθηση χαλάρωσης και μας χαρίζει ψυχική υγεία. Γι’ αυτό η θάλασσα, οι λίμνες, τα ποτάμια, οι καταρράκτες, ακόμα στο αστικό περιβάλλον τα σιντριβάνια ή άλλες κατασκευές με νερό έχουν αντίκτυπο στα συναισθήματα και βελτιώνουν τη διάθεση.

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή το νερό είναι πολύτιμο για την υγεία και την ευεξία μας, ας φροντίσουμε όχι μόνο να το έχουμε στη ζωή μας αλλά και να μην το μολύνουμε και να μην το σπαταλάμε.

Διάβασε ακόμα:

Οι Δύο Κακές Συνήθειες Που Βλάπτουν Περισσότερο Τις Γυναίκες

Τελικά Ισχύει Ο Κανόνας Του “8” Για Το Νερό;

Author(s)

  • Χριστίνα Σακελλαρίου

    Χημικός - Υπεύθυνη HR Cosmetia

    H Χριστίνα Σακελλαρίου είναι χημικός και απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιμόρφωση στην Κοσμετολογία. Έχει μεταπτυχιακό από το London School of Economics στις Διεθνείς Εργασιακές Σχέσεις και Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων. Είναι υπεύθυνη εργοστασίου, ανάπτυξης και παραγωγής καλλυντικών της οικογενειακής επιχείρησης, COSMETIA – ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΒΕΕ. Είναι επίσης εξωτερική συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το e-learning πρόγραμμα της Κοσμετολογίας.