Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να είσαι ακριβής σχετικά με τους στόχους σου.
-Γιατί θα σε βοηθήσει να καταγράφεις την πρόοδο σου.


Το γεγονός ότι έρχεται ένας νέος χρόνος και μια νέα δεκαετία, δεν πρόκειται από μόνο του να φέρει τις αλλαγές που θέλεις στη ζωή σου. Πόσες φορές ενόψει του νέου χρόνου παίρνεις ένα σωρό καινούργιες αποφάσεις για τη νέα χρονιά, αλλά, επειδή δεν κάνεις καμία εσωτερική αλλαγή, πολύ σύντομα τις εγκαταλείπεις; Για παράδειγμα μπορείς να πεις για τη νέα χρονιά “Θα κόψω το κάπνισμα” και άλλα πολλά αντίστοιχα παραδείγματα, χωρίς να έχεις αποφασίσει πρώτα τις εσωτερικές αλλαγές που χρειάζεσαι να κάνεις σε νοητικό επίπεδο.

H διεθνής εταιρεία στατιστικών Statista το 2017, για παράδειγμα, κατέγραψε στην Αμερικάνικη αγορά τα εξής ότι ένα 43% επιθυμούσε την απώλεια βάρους. Το ποσοστό που τα κατάφερε να χάσει βάρος όμως τελικά ήταν το ¼ του συνολικού αριθμού των συμμετεχόντων.

Στο μαγικό ταξίδι της αλλαγής, η επίτευξη του στόχου είναι λιγότερο σημαντική. Το “ποιος γίνεσαι” σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής σου είναι αυτό που μετράει περισσότερο. Για να πορευτείς λοιπόν με επιτυχία το δρόμο της θετικής εξέλιξης:

Άλλαξε τις σκέψεις σου

Ο μόνος τρόπος για να γίνουν οι επιθυμίες σου πραγματικότητα είναι να θελήσεις να στραφείς εσωτερικά στον εαυτό σου για να τις πραγματοποιήσεις. Οι εσωτερικές αλλαγές γίνονται μόνο όταν αλλάξεις τις σκέψεις σου. Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Οι τρόποι που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν:

Προσδιόρισε την αλλαγή που θέλεις με ακρίβεια και θετικότητα

Τι θετικό θέλεις να κάνεις για τον εαυτό σου τη νέα χρονιά που δεν το έκανες την προηγούμενη; Προσδιόρισέ το με σαφήνεια και σημείωσε τα οφέλη που θα κερδίσεις από αυτήν την αλλαγή. Επίσης, αυτό το οποίο επιθυμείς να αλλάξεις, προσδιόρισε το με θετικό τρόπο. Παραδείγματος χάριν αντί να πεις “Δεν θα ξανάκαπνίσω τη νέα χρονιά ” μπορείς να το θέσεις ως εξής: “ H επιθυμία για κάπνισμα μου φεύγει κάθε μέρα και με κάθε τρόπο και είμαι ελεύθερος”, ή “Δεν θα είμαι μόνη μου τη νέα χρονιά”, μπορείς να το θέσεις ως εξής: “H νέα χρονιά κάθε ημέρα και με κάθε τρόπο, μου φέρνει τον ιδανικό μου σύντροφο”.

Απελευθερώσου από τα παλιά πρότυπα

Ποιες είναι οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις ή οι συνήθειες που χρειάζεται να διαφοροποιήσεις για να έρθει η επιθυμητή αλλαγή σου; Πώς θα χρειαστεί να εξελιχτείς για να αλλάξεις προς τη νέα κατεύθυνση που θέλεις; Σημείωσε όλους τους τρόπους και όλα τα βήματα δράσης για να απελευθερωθείς από τα παλιά σου πρότυπα που σε κρατάνε πίσω.

Ζήτα καθοδήγηση με όλη σου την πίστη

Όταν αποφασίσεις να αλλάξεις, όλες οι πληροφορίες  που χρειάζεσαι θα έρθουν μπροστά σου. Είναι εντυπωσιακό πως οι συνθήκες θα αρχίσουν να διαμορφώνονται έτσι, ώστε να νιώθεις ότι υποστηρίζεσαι περισσότερο από την στιγμή που αποφασίζεις να αλλάξεις μέσα από ένα σεμινάριο, έναν δάσκαλο ή προπονητή, ένα βιβλίο, μια τυχαία παρατήρηση που ξαφνικά έγινε σε μια πολύ σημαντική για σένα στιγμή.

Γράψε και εφάρμοσε τα βήματα για την αλλαγή

Πολλές φορές ακούω κάποιον να λέει ότι όλα αυτά τα γνωρίζω και η απάντησή μου είναι, τα θέτεις όμως σε εφαρμογή; Τι σε σταματάει από το να τα εφαρμόσεις; Tο να γνωρίζεις θεωρητικά κάποια πράγματα μέχρι να τα εφαρμόσεις είναι διαφορετικό. Επικεντρώσου σε όλα αυτά που θα κερδίσεις με την αλλαγή και μην αφήσεις τίποτα να σε σταματήσει αυτήν τη φορά.

Σημείωσε την πρόοδό σου

Από τη στιγμή που θα αποφασίσεις να κάνεις μια αλλαγή που θέλεις στη ζωή σου, χρειάζεται να περάσει μια μεταβατική περίοδος ανάμεσα στο παλιό και στο καινούργιο. Εκεί θα χρειαστείς, αποφασιστικότητα, δέσμευση, πειθαρχία και υπομονή μέχρι να έρθει η αλλαγή. Όμως αν παρατηρείς την αλλαγή και την σημειώνεις στο ημερολόγιο σου, μπορείς να ανατρέχεις και να αξιολογείς την πρόοδό σου, όπως επίσης να παίρνεις κουράγιο από την εξέλιξή σου.

Διάβασε ακόμα:

7 Τρόποι Για Να Βρεις Τη Χαρά Στην Καθημερινότητά Σου

Πες Έναν Καλό Λόγο. Μπορείς

Author(s)

  • Μήνα Ταλιάκη

    Relationship Coach

    Η Μήνα Ταλιάκη είναι πιστοποιημένη Coach (PCC) από το International Coaching Federation. Ασχολείται με μεγάλη επιτυχία αποκλειστικά με την πρακτική του Life & Business Coaching, κάνοντας one-to-one συνεδρίες και ομαδικά σεμινάρια. Έχει πραγματοποιήσει 3.000 ώρες συνεδριών σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο και έχει επηρεάσει θετικά τις ζωές και τις καριέρες εκατοντάδων ανθρώπων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.