Μόλις ξεκίνησες στη νέα σου εργασία και ήδη σκέφτεσαι τι μπορείς να κάνεις έτσι ώστε να είσαι πιο αποδοτικός, πιο ικανοποιημένος (εσύ και οι ανώτεροί σου) και φυσικά πώς ο ρόλος σου θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο. Και επειδή το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου το περνάς στη δουλειά, ο τρόπος που θα επιλέξεις να περάσεις τις ώρες αυτές είναι πολύ σημαντικός.

Με το σωστό προγραμματισμό της επαγγελματικής σου ζωής, όχι μόνο θα είσαι πιο αποδοτικός και πιο ικανοποιημένος, αλλά θα μπορέσεις να καλλιεργήσεις τις σχέσεις με τους συναδέλφους σου και μαζί να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορέσετε να ευημερήσετε.

Πώς θα γίνει αυτό; Η Μαρία Παπάζογλου, Certified Career Coach & Executive Coach Corporate Trainer και NLP Master Practitioner, σου αποκαλύπτει τα μυστικά που θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις από την πρώτη κιόλας ημέρα!

1.Δημιούργησε ένα αρχείο με “Νόημα”

Αυτό θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε όλο το ταξίδι της επαγγελματικής σου ζωής. Στο αρχείο θα αποθηκεύεις τα σημαντικότερα «μαθήματα» που παίρνεις. Διδάγματα και εμπειρίες που βιώνεις και σε κάνουν σοφότερο και πιο έτοιμο να αντιμετωπίσεις μελλοντικές καταστάσεις. Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να περάσει ένα χρονικό διάστημα για να καταλάβεις την αξία τους, πάντα όμως θα αποτελούν τον καλύτερο δάσκαλο και το ισχυρότερο κίνητρο για την περαιτέρω εξέλιξή σου.

2.Φτιάξε μία λίστα πριν την 1η σου ημέρα στη νέα θέση

Στην σταδιοδρομία μας δεν θα είναι πάντα όλες οι μέρες καλές. Φτιάξε μία λίστα με τους λόγους που σε έκαναν να δεχτείς αυτή τη θέση. Έτσι, θα θυμάσαι όλα τα καλά στοιχεία που σου προσφέρει ο εργασιακός σου ρόλος και ο εργοδότης σου. Ανατρέχοντας σε αυτή τη λίστα, θα παίρνεις το κίνητρο που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό.

Πολύ συχνά οι άνθρωποι δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την τωρινή τους εργασία και θέλουν να αλλάξουν. Μέσα όμως από κατάλληλες ερωτήσεις που μπορεί να τους κάνει ένας career coach, συνειδητοποιούν πως τελικά η θέση που κατέχουν, διαθέτει πολλά από τα θετικά στοιχεία που εκείνοι αναζητούν. Έχουν όμως σταματήσει να τα αναγνωρίσουν και να τα εκτιμούν. Έτσι πολλές φορές θέλουν να μπουν στη διαδικασία να διεκδικήσουν μια θέση σε άλλη εταιρία ενώ θα μπορούσαν να διορθώσουν πράγματα στην τωρινή τους θέση και να βγουν κερδισμένοι.

3.Φρόντισε τη συμπεριφορά σου

Το άγχος μας κάνει κάποιες στιγμές να ξεχνάμε τα αυτονόητα και είναι αυτό ακριβώς που καθορίζει τη συμπεριφορά μας με τρόπο που μπορεί είτε να μας ευνοήσει είτε να μας βλάψει. Ένα βασικό λοιπόν μέλημα είναι να παραμείνουμε ήρεμοι. Η θετική ενέργεια και η καλοπροαίρετη διάθεση για συνεργασία είναι μεταδοτική στους περισσότερους τουλάχιστον ανθρώπους. Έχε πάντα στο μυαλό σου το πώς θα είσαι χρήσιμος, λέγε ευχαριστώ και μην ξεχνάς τη βλεμματική επαφή. Και το χαμόγελο!

4.Συμπεριφέρσου σε όλους με σεβασμό

Το κάθε άτομο στην εταιρεία έχει το ρόλο του. Ίσως να νομίζεις ότι ο CEO της εταιρείας αξίζει περισσότερο σεβασμό σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ο σεβασμός όμως δεν έχει να κάνει με τη θέση στην ιεραρχία, θα πρέπει συνεπώς να σεβόμαστε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους και συνεργάτες. Ο σεβασμός προς όλους δείχνει την παιδεία σου και την ποιότητά σου και μόνο ωφελημένος θα βγεις από αυτό.

5.Να είσαι πάντα «μαθητής»

Ακόμα και αν νομίζεις ότι ξέρεις τη δουλειά, μην σταματάς να ρωτάς και να μαθαίνεις καινούργια πράγματα. Ο καθένας έχει μία διαφορετική οπτική και σίγουρα οι διαφορετικές οπτικές θα δώσουν και σε εσένα περισσότερες επιλογές. Μάθε να είσαι καλός ακροατής και να αφήνεις τον συνομιλητή σου να εκφραστεί. Άριστη πρακτική είναι να κρατάς σημειώσεις με τον παραδοσιακό τρόπο και όχι στις ηλεκτρονικές συσκευές σου. Όσο παράξενο και αν σου φαίνεται, κρατώντας σημειώσεις στο χαρτί δείχνεις ότι παρακολουθείς τον συνομιλητή σου περισσότερο.

6.Άφησε πίσω το παρελθόν

Επειδή οι συνάδελφοί σου δεν έχουν συνεργαστεί ξανά μαζί σου, δεν ξέρουν πώς είσαι. Γι΄αυτό μάθε από τα λάθη σου στις προηγούμενες συνεργασίες, άφησέ τα πίσω σου και γίνε το άτομο που θέλεις να είσαι: η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

7.Φτιάξε το πλάνο των 100 ημερών

Κάποια στιγμή μέσα στην πρώτη εβδομάδα, φτιάξε ένα πλάνο με συγκεκριμένους στόχους. Τι έχεις σκεφτεί για όλα όσα προσδοκούν από εσένα; Ποιες προτάσεις σκοπεύεις να κάνεις; Πού πιστεύεις ότι η συνεισφορά σου μπορεί να έχει αντίκτυπο; Σε αυτό το πλάνο συμπεριέλαβε και 2-3 άτομα με τα οποία θέλεις να συνεργαστείτε ακόμα στενότερα.  

8.Συνεργάσου άψογα και με όλους

Πώς συνηθίζεις να εργάζεσαι; Είσαι από εκείνους που απεχθάνονται τα meetings και προτιμούν πιο ανεξάρτητη συνεργασία; Προτιμάς να εργάζεσαι μόνος σου ή σε ομάδα; Σκέψου ποιο θα είναι το βέλτιστο για το ρόλο σου και τις προσδοκίες που έχουν από εσένα και θυμήσου πως οι καλές εργασιακές σχέσεις είναι κλειδί για την επιτυχία σου.

Μία καινούργια συνεργασία είναι μία θαυμάσια ευκαιρία για να μάθεις περισσότερα για τον εαυτό σου και να ξεχωρίσεις, είναι μια νέα ευκαιρία για εξέλιξη. Συνέχισε να εξελίσσεσαι, να μαθαίνεις, να συλλέγεις εμπειρίες.

Καλή επιτυχία!

Διάβασε ακόμα:

Νέα δουλειά: Πώς θα βάλεις την ευεξία σου σε προτεραιότητα

Πώς ζητάς άδεια σε μία νέα δουλειά;

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.