Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί το multitasking θεωρείται αναγκαία δεξιότητα.
-Γιατί είναι σημαντικό να αναθέτεις.


Το multitasking ή αλλιώς πολυδιεργασία είναι ένας δημοφιλής όρος, που αναφέρεται συχνά στις μέρες μας και αφορά την ικανότητα κάποιου να διαχειρίζεται πολλαπλές διαφορετικές εργασίες ταυτόχρονα. Και πιο συγκεκριμένα, είναι η τέχνη της εστίασης σε εργασίες διαδοχικά, καθώς και η γρήγορη εναλλαγή αυτών.

Στην πραγματικότητα, multitasking κάνεις καθημερινά , όπως για παράδειγμα κάθε φορά που καταφέρνεις να τρως το φαγητό σου και ταυτόχρονα να βλέπεις τηλεόραση ή να στέλνεις μηνύματα από το κινητό σου.

Ωστόσο, αν κάποιος σου ζητήσει να μαγειρέψεις ένα νέο πιάτο και ταυτόχρονα να παρακολουθήσεις ένα εκπαιδευτικό βίντεο, θα δυσκολευτείς λίγο. Αυτό συμβαίνει, διότι η επεξεργασία νέων δεδομένων απαιτεί από τον εγκέφαλο μεγάλη ενέργεια. Κι όμως, μετά από πολλές επαναλήψεις, θα καταφέρεις να το κάνεις ασυνείδητα, με τρόπο φαινομενικά αυτόματο, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι ο καθένας από εμάς -και βεβαίως κι εσύ- μπορεί ν’ αναπτύξει τις δεξιότητές του για πολυεργασία.

Γιατί είναι απαραίτητο προσόν

Σήμερα πλέον, σε μια εποχή που τα social networks, τα smart phones και τα tablets έχουν εισβάλλει τόσο στη ζωή μας, το multitasking θεωρείται μια αναγκαία δεξιότητα. Ειδικά στον επιχειρηματικό κόσμο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε εργαζόμενο, διότι πολλοί επιχειρηματίες πιστεύουν – μερικές φορές λανθασμένα- ότι το multitasking είναι ο καλύτερος τρόπος, για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι η ανάγκη να μπορείς να διαχειρίζεσαι διαφορετικές υποχρεώσεις σχεδόν ταυτόχρονα θα προκύψει θέλοντας και μη, σε όποιο εργασιακό χώρο κι αν βρεθείς. Το καλό, όμως, όπως τονίσαμε και πιο πάνω είναι ότι, ακόμα κι αν σου λείπουν οι δεξιότητες της πολυεργασίας, μπορείς να τις αποκτήσεις ή να τις ενισχύσεις.

Σε μια εποχή που τα social networks, τα smart phones και τα tablets έχουν εισβάλλει τόσο στη ζωή μας, το multitasking θεωρείται μια αναγκαία δεξιότητα.

Τα κλειδιά για αποτελεσματικό multitasking

Με απλά λόγια, το κλειδί για επιτυχημένο multitasking είναι η εκμάθηση του τρόπου διατήρησης της νοητικής σου λειτουργίας σε υψηλό επίπεδο. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να προστατεύεις τον εαυτό σου από το burnout – δηλαδή την εξουθένωση – στην οποία μπορεί να σε οδηγήσει το multitasking. Οι παρακάτω συμβουλές σίγουρα θα σε βοηθήσουν:

  • Ξεκίνησε την εξάσκηση στο multitasking με απλές και οικείες εργασίες.
  • Δημιούργησε μια λίστα και ομαδοποίησε τις εργασίες σου.
  • Διαχειρίσου ταυτόχρονα εργασίες που είναι συμβατές μεταξύ τους.
  • Καθόρισε προτεραιότητες, ξεκινώντας από την πιο σημαντική εργασία.
  • Διαχειρίσου αποτελεσματικά τον χρόνο σου, αποφεύγοντας την αναβλητικότητα.
  • Κάνε ενδιάμεσα διαλείμματα. Δούλεψε με απόλυτη συγκέντρωση για 20-25 λεπτά και μετά κάνε ένα μικρό διάλειμμα.
  • Αφαίρεσε όσους περισπασμούς είναι δυνατόν από το περιβάλλον που δουλεύεις.
  • Δημιούργησε μια ρουτίνα. Με την επανάληψη η κάθε εργασία θα σου γίνει συνήθεια.
  • Απόφυγε το συγκεντρωτισμό. Επιδίωξε να μοιράζεις ευθύνες και δραστηριότητες και φυσικά να δέχεσαι τη βοήθεια των άλλων.

Μάθε περισσότερα στο site της Μοσχούλας Μπέστα www.mybestlife.gr

Διάβασε ακόμα:

Burnout. Νίκησέ Το Πριν Σε Νικήσει!

Μultitasking: Η Άλλη Πλευρά Του Νομίσματος