Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί ως ηγέτης αξίζει να εστιάσεις στους ανθρώπους.
-Ποια μαθήματα μας έδωσε ο COVID-19.


Η τηλεργασία μου έδωσε πολύ χρόνο για ανασκόπηση. Ολόκληρος ο κόσμος αναστατώθηκε από τον COVID-19. Το γεγονός μόνο ότι ένας μικροσκοπικός ιός παίρνει τόσες αθώες ζωές, ενώ παράλληλα “κατεδαφίζει” τις πιο ισχυρές οικονομίες είναι τρομακτικό. Είμαι άνθρωπος που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο εκ φύσεως και πρέπει να πιστέψω πως ότι μπορούμε να διδαχτούμε πράγματα από τον COVID και να βγούμε πιο δυνατοί, ως άτομα, κοινότητες και ως κοινωνία. Αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο μετά από μία άγρυπνη νύχτα, που αναρωτιόμουν τι μπορούμε να μάθουμε από αυτήν την εμπειρία. Έφτιαξα μια λίστα, που είμαι σίγουρη ότι δεν είναι πλήρης, η οποία όμως περιλαμβάνει μερικές προσωπικές παρατηρήσεις από αυτήν την περίοδο και ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον: 

Το να ακολουθείς τον σκοπό σου είναι το κοινό στοιχείο που είδα σε αυτούς που μάχονται στην πρώτη γραμμή. Πάντα καταλάβαινα αυτό το κάλεσμα στους εργαζομένους στο χώρο της υγείας, αλλά το να βλέπω όλον τον κόσμο να προσπαθεί να προσφέρει φαγητό, ρουχισμό, καθαρούς δρόμους μου προκάλεσε θαυμασμό και έμπνευση. Για πολλούς, ο COVID μπορεί να παράσχει το χρόνο για να επαναξιολογήσουμε την κατάσταση και να εστιάσει ο καθένας στο σκοπό του. 

Ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια για πολλούς εργαζόμενους γονείς είναι περιορισμένος στα βράδια και τα σαββατοκύριακα, ειδικά για αυτούς που ταξιδεύουν, όπως εγώ. Οι οικογενειακές δραστηριότητες στην καραντίνα, όπως τα επιτραπέζια, τα παζλ, οι ταινίες και οι μεγάλες βόλτες συμβαίνουν καθημερινά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε πιο δυνατοί ως οικογένεια. 

Ως επιχειρηματικός ηγέτης, έφτασα στο σημείο να εκτιμήσω τη διαφορά μεταξύ της κουλτούρας του αποτελέσματος και της κουλτούρας που εστιάζει στους ανθρώπους και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Ίσως δεν μπορείς να κάνεις επιχειρηματικές κινήσεις, αλλά μπορείς να δημιουργήσεις σχέσεις και να προσθέσεις αξία στους πελάτες σου. Τι υπέροχη ευκαιρία για τους επιχειρηματικούς ηγέτες να φροντίσουν τους ηγέτες τους, να εστιάσουν στην κουλτούρα και να βγουν πιο δυνατοί. Για πολλούς οργανισμούς, ο COVID έχει προσφέρει την ευκαιρία να αξιολογήσουν τι ξοδεύουν. Κάποιες επιχειρήσεις ίσως ανακαλύψουν ότι η τηλεργασία δεν είναι μόνο λιγότερο ακριβή και πιο αποδοτική, αλλά οδηγεί και σε ευτυχισμένους εργαζομένους. 

Η υγεία είναι περίπλοκη. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ακούσαμε πολλές ιστορίες για εργαζομένους της υγείας στην πρώτη γραμμή. Αυτό που δεν ακούμε συχνά είναι τα οικονομικά στοιχεία τους συστήματος υγείας και πώς η περίθαλψη παρέχεται. Για παράδειγμα, πετύχαμε σε μερικούς μήνες με την τηλεϊατρική όσα δεν είχαμε πετύχει τα τελευταία 20 χρόνια. Η τηλεϊατρική ήρθε για να μείνει και θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε καινοτόμους τρόπους να προσφέρουμε ιατρικές υπηρεσίες. 

Η υγεινή έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της μάχης κατά του ιού. Η κοινωνική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο και η απολύμανση των χεριών έχουν γίνει καθημερινές συνήθειες. Ελπίζω αυτές οι συνήθειες να διατηρηθούν. Μπορείς να φανταστείς πόσοι θάνατοι από τη γρίπη θα μπορούσαν να αποτραπούν ετησίως αν προσέχαμε τόσο πολύ την υγιεινή μας;

Το περιβάλλον δεν είναι δημοφιλές θέμα συζήτησης. Σε πολλά μέρη του κόσμου, ο αέρας είναι καθαρός για πρώτη φορά. Τι μπορούμε να κάνουμε μετά τον COVID για να τον διατηρήσουμε; 

Η προσωπική και η επαγγελματική ανάπτυξη συμβάδιζαν για μένα αυτήν την περίοδο. Εκτιμώ περισσότερο από ποτέ τη δύναμη της ταπεινότητας, της διαφάνειας και της αυθεντικότητας στον τρόπο που επικοινωνώ ως επιχειρηματικός ηγέτης, σύζυγος, μητέρα, κόρη, αδερφή και φίλη. Πόσο περισσότερο νόημα μπορούμε να προσθέσουμε στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή αν επικοινωνήσουμε με αυτές τις αξίες; 

Πολλοί από εμάς ξαναμάθαμε το νόημα της ανθεκτικότητας και μοιραστήκαμε τη δύναμή μας με τα παιδιά μας, τους συναδέλφους και την κοινότητα. Η ηρεμία είναι μεταδοτική. 

Αγάπη, ενσυναίσθηση και ευγνωμοσύνη. Χρειαζόμαστε περισσότερο από αυτά πάντα. 

Δε θα ήταν κρίμα αν το μόνο που αποκομίζαμε από τον COVID ήταν η στενοχώρια και η οικονομική κατάρρευση; Η ανθρωπότητα μπορεί να βγει από τον COVID πιο δυνατή και καλύτερη. Έχουμε την ευκαιρία να σκεφτούμε ότι δεν χάθηκαν τόσες ζωές μάταια, αλλά ότι μάθαμε νέους τρόπους να βελτιώσουμε και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, τους άλλους και τον πλανήτη. 

Διάβασε ακόμα:

Μια άσκηση grounding για να ρυθμίσεις το άγχος σου

Ενδυνάμωση μέρα με τη μέρα

Author(s)

  • Arti Masturzo

    Διοικητικό στέλεχος Υγείας

    Η Arti Masturzo είναι διοικητικό στέλεχος Υγείας.