Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να δίνεις προτεραιότητα σε εσένα.
-Πώς να ξεφύγεις από τη ρουτίνα.


Νιώθεις πολλές φορές ότι είσαι στάσιμός; Ότι όλα είναι προβλέψιμα; Τα ίδια και τα ίδια; Πολύ πιθανόν αυτό συμβαίνει όταν η καθημερινότητα σου έχει εγκλωβιστεί στη ρουτίνα. Τι είναι η ρουτίνα όμως; Αποτελεί μια σταθερή και εδραιωμένη διαδικασία η οποία επαναλαμβάνεται συνέχεια και πλήττει την καθημερινότητα σου. ‘Όλοι μας, φυσικά, έχουμε τύχει να νιώσουμε ότι η καθημερινότητα μας έχει γίνει ρουτίνα. Αν, όμως, έχεις κάνει μια τέτοια διαπίστωση, θα πρέπει να πράξεις ανάλογα ώστε να αποκτήσει η καθημερινότητα σου ενδιαφέρον. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις να νιώθεις ανία ή κατάθλιψη που μεταξύ άλλων μειώνουν τη δημιουργικότητα και παραγωγικότητά σου.

Ας δούμε τι μπορεί να σε βοηθήσει ώστε να μην εγκλωβίζεσαι στη βαρετή ρουτίνα της καθημερινότητας:

Μην εστιάζεις μόνο στα «πρέπει»

Αρκετά συχνά παρατηρείται ότι οι άνθρωποι που εγκλωβίζονται στη ρουτίνα, έχουν θέσει πολλά «πρέπει» στον εαυτό τους με αποτέλεσμα να έχουν ένα ασφυκτικό πρόγραμμα που επαναλαμβάνεται και δεν τους δίνει καμία ευχαρίστηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να συνδυάσουν τα «Θέλω» με τα «Πρέπει» με αποτέλεσμα να νιώθουν να «πνίγονται» στη ρουτίνα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσεις τι ακριβώς θέλεις από τη ζωή. Αυτό θα σε βοηθήσει να βάλεις τα πράγματα σε μία σειρά, να αξιοποιήσεις καλύτερα το χρόνο σου και να αποκτήσεις διαφορετικά κίνητρα και κατευθύνσεις. Ορίζοντας όχι μόνο τα «πρέπει» αλλά και τα «θέλω» σου, θα αλλάξεις τις προτεραιότητες σου και θα απολαμβάνεις τις χαρές της ζωής.

Βγες από τη «γυάλα» σου κάνοντας διαφορετικά πράγματα

Είναι δύσκολο να βγεις από τη βολική σου ζώνη όσο και αν μερικές φορές σου προκαλεί δυσφορία επειδή εγκλωβίζεσαι μέσα σ αυτήν. Η άνεση και η ασφάλεια που νιώθεις όταν προσκολλάσαι σε κάτι οικείο, είναι όντως ένας πολύ δυνατός λόγος που προτιμάς υποσυνείδητα να μην σπας τη ρουτίνα σου. Αλλά για να μπορέσεις να εξελιχθείς, θα πρέπει να αφήσεις πίσω σου όλα αυτά και να επιδιώκεις να κάνεις και να δοκιμάζεις διαφορετικά πράγματα. Βγαίνοντας με αυτό τον τρόπο από το Comfort Zone σου, θα νιώσεις ότι ανανεώνεσαι.

Κάνε οπωσδήποτε πράγματα που σε κάνουν χαρούμενο

Όταν παρατηρήσεις ότι η καθημερινότητα σου είναι στάσιμη, είναι σημαντικό να ψάξεις για μια ευχάριστη διέξοδο από αυτήν. Σκέψου λοιπόν τι μπορεί να κάνεις εκτός της καθημερινότητας σου που μπορεί να σε κάνει να νιώθεις χαρά. Γενικά να θυμάσαι ότι αν σου αρέσει ή θέλεις να κάνεις κάτι, μην το αναλύεις πολύ. Απλά κάν’ το. Όσο το σκέφτεσαι και δεν το κάνεις, τόσο θα βρίσκεις εμπόδια και περισσότερα προβλήματα και συνεχώς θα το αναβάλλεις με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεσαι περισσότερο στη ρουτίνα σου.

Δώσε προτεραιότητα στον εαυτό σου

Για να αποφύγεις την ρουτίνα είναι απαραίτητη προϋπόθεση να φροντίζεις τον εαυτό σου. Σιγουρέψου πως φροντίζεις το πνεύμα σου και το σώμα σου δίνοντας την ευκαιρία στον εαυτό σου να ζει μια ικανοποιητική ζωή. Σημαντική προϋπόθεση είναι να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου. Πολλές φορές, επίσης, η ρουτίνα επηρεάζει και τις σχέσεις μας με αγαπημένα πρόσωπα. Να θυμάσαι ότι δε χρειάζεται μόνο να κάνουμε σχέσεις αλλά είναι απαραίτητο να αφιερώνουμε χρόνο σε αυτές για να τις φροντίζουμε.

Και μην ξεχνάς ότι…

Για να ξεφύγεις από την ρουτίνα πρέπει πρώτα να εντοπίσεις τι σε ενοχλεί και να προσπαθήσεις να το αλλάξεις. Είσαι υπεύθυνος για την καθημερινότητα σου, γι’ αυτό μπορείς να την αλλάξεις και να προσφέρεις στον εαυτό σου μια άλλη πιο ποιοτική.

Αν όμως πραγματικά δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι, τουλάχιστον άλλαξε τον τρόπο που το βλέπεις.

Διάβασε ακόμα:

Όσα Πρέπει Να Γράψεις Στο Χαρτί Για Να Πετύχεις Τους Στόχους Του ’20

Πώς Θα Επανέλθεις Στη Δουλειά Μετά Τις Διακοπές

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .