Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει, πριν βρεις τα όνειρά σου, να βρεις τον εαυτό σου.
-Ότι κάποιες φορές πρέπει να σκέφτεσαι σα να είσαι παιδί.


Πότε αλήθεια σταμάτησες να βάζεις στόχους; Πότε σταμάτησες να βλέπεις την Ιθάκη σου; Πότε σταμάτησες να ονειρεύεσαι; Να ψάχνεις το περισσότερο, το καλύτερο, το διαφορετικό; Πότε σταμάτησες να ψάχνεις την κορυφή σου;

Μήπως όταν τελείωσες το Λύκειο; Το Πανεπιστήμιο; Μήπως όταν έπιασες μια καλή δουλειά; Όταν παντρεύτηκες και έκανες παιδιά; Όταν ήρθε η οικονομική κρίση; Η ουσία είναι μία: ότι κάποια στιγμή μπορεί να σταμάτησες να βάζεις στόχους. Σταμάτησες να ονειρεύεσαι.

Ποιος σου πήρε τα όνειρα;

Αυτή είναι μια πρώτη βασική ερώτηση από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσεις ότι έχεις εδώ και καιρό σταματήσει να ονειρεύεσαι. Υπάρχουν όμως και άλλες συμπληρωματικές ερωτήσεις γύρω από αυτήν, η απάντηση των οποίων μπορεί να σε βοηθήσει να ξαναβρείς τον δρόμο σου προς την κορυφή. Ποιος κανονίζει τη ζωή σου για εσένα, αλλά χωρίς εσένα; Τι σε εμποδίζει να ονειρευτείς ξανά; Πόσο μεγάλα, άπιαστα ή δύσκολα επιτεύξιμα ήταν τα όνειρα που είχες στο παρελθόν;

Πώς να ξαναμπείς στη ρότα των ονείρων

Η ζωή δεν σταματάει μπροστά σε μια ηλικία, ούτε μπροστά σε μια οικονομική κρίση, ούτε μπροστά σε έναν φόβο.

Ξεκίνα, λοιπόν, να κάνεις όνειρα ξανά. Κάνε μεγάλα όνειρα. Τόσο μεγάλα που να μην μπορείς να τα χάνεις από τα μάτια σου. Μη φοβάσαι να ονειρευτείς. Τίποτα δε συμβαίνει χωρίς να προηγηθεί κάποιο όνειρο. Μετά βάλε συγκεκριμένο στόχο που θα σε φτάσει στο όνειρο σου. Στόχευε ψηλά. Στην κορυφή.

“Έχω ένα όνειρο…” έλεγε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην περίφημη ομιλία του το καλοκαίρι του 1963, μιλώντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το όνειρο του για ισότητα λευκών και έγχρωμων. Μεγάλο, άπιαστο όνειρο φάνταζε τότε. Όμως πραγματοποιήθηκε (αν και δεν έζησε ο Λούθερ Κινγκ να το δει). Στόχευσε, έκανε πλάνο, δούλεψε γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η ζωή δεν σταματάει μπροστά σε μια ηλικία, ούτε μπροστά σε μια οικονομική κρίση, ούτε μπροστά σε έναν φόβο.

Τα 4 βήματα για να βρεις το δρόμο προς την κορυφή σου

Χτίσε αυτογνωσία

Για να βρεις το όνειρό σου πρέπει πρώτα να βρεις τον εαυτό σου. Εσένα. Δούλεψε λοιπόν σε επίπεδο αυτογνωσίας εντατικά. Προσδιορίζοντας τον εαυτό σου και τα θέλω σου θα μπορέσεις να καταλάβεις τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις. Αυτό που ονειρεύεσαι. Βρες εσένα τις δικές σου αξίες και τα δικά σου “θέλω” και θα βρεις και το όνειρό σου.

Αναγνώρισε τι σε περιορίζει

Σκέψου προσεκτικά. Ποιες περιοριστικές πεποιθήσεις σε κρατάνε πίσω; Ποιοι φόβοι; Τι φοβάσαι; Την αποτυχία; Την απόρριψη; Το ρίσκο; Τι σε εμποδίζει να βάλεις στόχους; Τι σε εμποδίζει να αισθανθείς την ενέργεια και τη δύναμη που σου δίνουν τα όνειρα; Παρατήρησε προσεκτικά τη ζωή σου και τα δεδομένα που αφορούν στη δράση σου για να δώσεις τις σωστές απαντήσεις.

Άλλαξε τρόπο αντίληψης

Απαντώντας στις πιο πάνω ερωτήσεις θα σου είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσεις τα ακριβή εμπόδια που βάζουν φρένο στα όνειρά σου. Στόχος σου πρέπει να είναι ν’ αλλάξεις τρόπο σκέψης έτσι ώστε να κυριαρχήσεις στη ζωή σου.

Γύρνα πίσω στην εποχή που ήσουν παιδί

Αν ρωτήσεις ένα μικρό παιδί “γιατί το έκανες αυτό;” απαντάει “γιατί μπορώ”. Γελάω πολύ όταν το σκέφτομαι αυτό. Και σκέφτομαι ότι η αυθόρμητη αυτή απάντηση κρύβει μεγάλη αλήθεια. Πόση πίστη, πόση προτροπή δίνει. Θυμήσου, λοιπόν, πώς σκεφτόσουν τότε. Θυμήσου και συνειδητοποίησε πόσο δυνατός γίνεσαι αν πιστέψεις ότι μπορείς. “Εάν μπορείς να ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις” είπε ο Walt Disney!

Γι’ αυτό πάνω από όλα να θυμάσαι: Εσύ έχεις τη δύναμη! Εσύ αποφασίζεις! Κοίτα λοιπόν ψηλά και δες πού και ποια είναι η κορυφή σου. Και ξεκίνα να την κατακτήσεις.

Διάβασε ακόμα:

Μήπως Αναλύεις Υπερβολικά;

Γιατί Το Χειρότερο Σενάριο Μπορεί Να Είναι Το Καλύτερο Για Σένα

Author(s)

  • Η Νανά Συγκούνα είναι πιστοποιημένη life, mindset and executive coach, πιστοποιημένη NLP practitioner και δικηγόρος. Σπούδασε life coaching και συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε με επιπλέον σπουδές στο life coaching στην Coaching Evolution International London Academy. Πιστοποιήθηκε από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global. Έχει εκπαιδευθεί στο executive coaching καθώς και στο mindfulness. Πραγματοποιεί ατομικές και group coaching συνεδρίες, συνεργάζεται με εταιρίες δουλεύοντας με τα στελέχη ολιστικά μέσα από μια well-being coaching προσέγγιση. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα coaching και έχει και το δικό της site https://www.nanasigouna.com/.