Η ηγεσία δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά αυτήν την περίοδο είναι ιδιαίτερα επίπονη. Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους μας τώρα μετράει περισσότερο από ποτέ. Και η ηγεσία με ενσυναίσθηση, συμπόνια και δύναμη ξεκινά από την αυτοφροντίδα.   

Βάλτε πρώτα τη δική σας μάσκα οξυγόνου 

Υπάρχει λόγος που οι αεροσυνοδοί πάντα μας δίνουν την οδηγία ότι σε περίπτωση κινδύνου, θα μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα τους άλλους αν βάλουμε πρώτα τη δική μας μάσκα οξυγόνου. Όταν δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας, η ανθεκτικότητα, η ενσυναίσθηση και η ικανότητά μας να λαμβάνουμε αποφάσεις πάσχουν. Όταν όμως τον φροντίζουμε, μπορούμε να συμπαραστεκόμαστε στους ανθρώπους μας όταν προκύπτει ανάγκη. 

Αυτή τη στιγμή, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες. Αλλά μπορούμε να επιβιώσουμε, ξεκινώντας από τα απλά. Τα Μικροβήματα είναι μικρές, επιστημονικά αποδεδειγμένες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να γίνετε πιο αποτελεσματικοί ηγέτες. Κάθε Μικροβήμα απαιτεί λιγότερο από 5 λεπτά, ώστε να μπορείτε να το εντάξετε στο πρόγραμμά σας, όσο απασχολημένοι κι αν είστε.  

Ας εξετάσουμε 4 σημεία-κλειδιά όπου μπορείτε να δράσετε άμεσα με τη βοήθεια των Μικροβημάτων για να γίνετε ο καλύτερος ηγέτης που θα μπορούσατε ποτέ. 

Αναζωογόνηση

Ήρθε η ώρα να αποβάλλουμε την πεποίθηση ότι ο ύπνος είναι μια πολυτέλεια που δεν μας επιτρέπεται. Σε κανονικές συνθήκες, ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ευεξία μας. Σε περιόδους αβεβαιότητας, άγχους και αναταραχής, ο επαρκής ύπνος είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Ο ύπνος είναι το θεμέλιο για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και για την ψυχική ανθεκτικότητα, δυο στοιχεία που χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε αυτήν την περίοδο ως ηγέτες. 

Μπορούμε, επίσης, να αναζωογονούμαστε μέσα στη μέρα με “μικροδιαλείμματα”. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικροδιαλείμματα μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα συγκέντρωσής μας, οδηγούν σε πιο ποιοτική δουλειά και αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιδράσεις του στρες. 

-Βάλτε ένα όριο στην κατανάλωση ειδήσεων στο τέλος της ημέρας. Παρόλο που το να είμαστε ενημερωμένοι μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε καλύτερα προετοιμασμένοι απέναντι σε μία κρίση, η τοποθέτηση υγιών ορίων στην πληροφόρησή μας μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την ομάδα. 

-Βάλτε ένα τέλος στην ημέρα σας, ακόμα κι αν δεν έχετε ολοκληρώσει όλες σας τις υποχρεώσεις. Η προτεραιοποίηση σημαίνει να είστε εξοικειωμένοι με ανολοκλήρωτα καθήκοντα και την ιδέα της παύσης με σκοπό την ξεκούραση. 

-Αφιερώστε μερικά λεπτά στην ανάκτηση δυνάμεων μετά από ένα σημαντικό meeting ή μια έντονη συζήτηση. Αντί να επιστρέψετε αμέσως στη δουλειά, κάντε μια σύντομη βόλτα ή πάρτε μερικές βαθιές ανάσες, ανασυγκροτήστε τις σκέψεις σας και ανακάμψτε από τις προκλήσεις.

Ενέργεια

Όταν κάνουμε καλύτερες επιλογές σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση, μπορούμε να λαμβάνουμε καλύτερες αποφάσεις και να καθοδηγούμε από θέση ισχύος. Τροφοδοτώντας το σώμα μας με υγιεινό φαγητό και άσκηση, μπορούμε να χτίσουμε σωματική ανθεκτικότητα που μας επιτρεπει να εμβαθύνουμε, να κάνουμε δύσκολες συζητήσεις, να βγούμε από τη ζώνη ασφαλείας μας και να είμαστε παρόντες για τους ανθρώπους μας. 

-Πιείτε ένα ποτήρι νερό όταν ξυπνάτε το πρωί. Πριν δείτε το κινητό σας, επιλέξτε να ενυδατωθείτε και να αναπληρώσετε ό,τι χάθηκε μέσα στη νύχτα. 

-Επιλέξτε μια επεξεργασμένη τροφή που τρώτε κάθε μέρα και μειώστε την ποσότητα που καταναλώνετε από αυτήν. Δεν χρειάζεται να την αφαιρέσετε ολοκληρωτικά, απλώς φάτε μια μερίδα λιγότερο. 

-Αφιερώστε 5 λεπτά σήμερα σε μια ελαφριά προπόνηση. Μπορεί να είναι ένα μάθημα yoga στο YouTube, μια βόλτα στο τετράγωνο, ή ακόμα και λίγο stretching. Η ελαφριά κίνηση οποιουδήποτε είδους είναι καλή για την ψυχική σας υγεία

Συγκέντρωση

Με όσα συμβαίνουν στις ειδήσεις και στη ζωή μας, είναι πιο δύσκολο από ποτέ να συγκεντρωθούμε. Τόσα πολλά ανταγωνίζονται για την προσοχή μας και το χρόνο μας. Κι αν δυσκολεύεστε, δεν είστε μόνοι. Οι αναζητήσεις στη Google για το “πώς μπορώ να συγκεντρωθώ” έχουν αυξηθεί κατά 300% από το Φεβρουάριο. Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τους περισπασμούς, αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε σκόπιμα χρόνο συγκέντρωσης μέσα στη μέρα.  

-Το πρωί, καταγράψτε τις προτεραιότητες σας για τη μέρα. Αποφασίζοντας τι είναι σημαντικό και τι όχι μπορείτε να περιορίσετε το στρες και να βελτιώσετε την αποδοτικότητά σας.

Κάντε ένα καθημερινό διάλειμμα από την τεχνολογία για να βελτιώσετε  τη συγκέντρωσή σας και να μειώσετε το στρες. Απομακρυνθείτε για ένα χρονικό διάστημα από τις ειδήσεις και το email για να συνδεθείτε ουσιαστικά με τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

-Όταν διαπιστώνετε ότι έχετε χάσει τη συγκέντρωσή σας, δοκιμάστε να επανέλθετε με μια βαθιά αναπνοή. Ακόμα και μια σκόπιμη εισπνοή και εκπνοή μπορεί να μας βοηθήσει να εστιάσουμε στη δουλειά με την οποία ασχολούμαστε.

Επαφή

Ένας εξαιρετικός τρόπος να έχετε αντίκτυπο ως ηγέτες είναι να επικοινωνείτε με τους άλλους με αυθεντικό τρόπο. Η ενδυνάμωση των ουσιαστικών συζητήσεων, η προσοχή και η δημιουργία των συνθηκών ώστε οι άνθρωποι να μοιραστούν τις ιστορίες, τα άγχη και τις ιδέες τους δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικά. Και ξεκινά από τη σύνδεση με τον ίδιο σας τον εαυτό. Αξιοποιείστε αυτήν την ευκαιρία για να κοιτάξετε προς τα μέσα. Όταν το κάνετε, χτίστε ένα οικοδόμημα που σας επιτρέπει να ηγηθείτε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. 

-Όταν δυσκολεύεστε με τις απαιτήσεις της ηγετικής θέσης, σκεφτείτε τους ανθρώπους σας στην ομάδα σας και στη ζωή σας που θα ωφεληθούν από αυτό. Θα είστε πιο ικανοί να διαχειριστείτε το στιγμιαίο στρες και να δείτε το νόημα αυτού που κάνετε. 

-Ξεκινήστε την επόμενη κουβέντα σας με μια ερώτηση για το συνομιλητή σας. Προσεγγίστε το άτομο με αυθεντική περιέργεια. Τι μπορείτε να μάθετε από αυτόν; Πώς μπορεί να σας εμπνεύσει; 

-Καταγράψτε 3 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμων, πριν κοιμηθείτε. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα του στρες και φέρνει μια μεγαλύτερη αίσθηση ηρεμίας.

Διάβασε ακόμα:

Ψεύτικοι φίλοι: Πώς να τους διακρίνεις

Πώς να επικοινωνήσουμε με ένα κακό αφεντικό

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.