Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς η ευγνωμοσύνη βοηθά τον οργανισμό σου.
-Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του stretching για το νου.


Εάν είσαι κάποιος που αγωνίζεται με κάποιο τομέα της ζωής του, θυμήσου: «αν θέλεις να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει να αλλάξεις εσύ». Επίλεξε λοιπόν να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου, καθώς είσαι το πιο σημαντικό έργο της ζωής σου. Πώς μπορείς να ξεκινήσεις τη διαδικασία βελτίωσης της ποιότητας της ζωής σου; Ξεκινώντας το πρωί σου ήρεμα, απολαυστικά και εποικοδομητικά! Οι πρωινές ρουτίνες σε προετοιμάζουν για επιτυχία. Ακολουθώντας μια πρωινή ρουτίνα αναπτύσσεται η δύναμη της αυτοπειθαρχίας, των καλών συνηθειών και μιας ισχυρότερης και θετικής νοοτροπίας (mindset). 

Βήμα 1ο: Έκφρασε ευγνωμοσύνη

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τακτική έκφραση ευγνωμοσύνης αλλάζει κυριολεκτικά τη μοριακή δομή του εγκεφάλου, και μας κάνει πιο υγιείς και ευτυχείς. Το να αισθανόμαστε ευγνώμονες και να εκτιμούμε τους άλλους όταν κάνουν κάτι καλό για μας ενεργοποιεί τις «καλές» ορμόνες και ρυθμίζει την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αρκετές μελέτες για το άγχος και την υγεία, έχουν αποδείξει ότι η ευγνωμοσύνη απελευθερώνει αποτελεσματικά τις ορμόνες του στρες και αυξάνει τα θετικά συναισθήματα όπως η ευτυχία. Η δέσμευση στη καθημερινή πρακτική ευγνωμοσύνης μειώνει μια σειρά από αρνητικά συναισθήματα και είναι μια φυσική απεξάρτηση από το στρες για το μυαλό και το σώμα.

Κράτησε ένα καθημερινό ημερολόγιο 5 πραγμάτων για τα οποία είσαι ευγνώμων. Για τα μαθήματα που έχεις μάθει, τις εμπειρίες που έχεις ζήσει, για τα καθημερινά απλά δεδομένα πράγματα που έχεις στη ζωή σου, για τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σου ακόμα και για τις ευλογίες που δεν έχουν ακόμη έρθει στη ζωή σου. Η ευγνωμοσύνη σου υπενθυμίζει ότι παρά τις στιγμές της δυσκολίας και της ταλαιπωρίας, είσαι ακόμα γεμάτος ευλογίες. Σε καθοδηγεί να καταλάβεις ότι δεν είναι αυτό που συμβαίνει που καθορίζει την ποιότητα της ζωής σου, αλλά αυτό που κάνεις εσύ για αυτό που αλλάζει τα πάντα!

Βήμα 2ο: Τεντώσου

Η συστηματική άσκηση με μυϊκές διατάσεις ή αλλιώς stretching έχει θετική επίδραση στην καθημερινότητα και πιο συγκεκριμένα:

Πλεονεκτήματα για το σώμα

Ευελιξία: Οι διατάσεις βελτιώνουν τη λίπανση των αρθρώσεων που μπορεί να έχει χαθεί λόγω ακινησίας ή ηλικίας, δίνοντας μας περισσότερη ευλυγισία.

Στάση του σώματος: Η κακή στάση του σώματος, ένα κοινό και όλο και αυξανόμενο πρόβλημα, μπορεί εύκολα να διορθωθεί με καθημερινές διατάσεις που ενισχύουν τους μύες μας και ενθαρρύνουν τη σωστή ευθυγράμμιση.

Πρόληψη τραυματισμών: Όσο περισσότερο προετοιμάζουμε τους μύες μας για οποιαδήποτε μορφή άσκησης, τόσο περισσότερο μειώνεται η πιθανότητα τραυματισμού μας, καθώς αυτοί ζεσταίνονται με αποτέλεσμα η κίνηση να γίνεται ευκολότερη και πιο ρευστή.

Πλεονεκτήματα για το νου

Ηρεμία: Οι διατάσεις είναι ένα πνευματικό διάλειμμα. Ανανεώνοντας τη ροή του αίματος σε όλο μας το σώμα, φέρνουν ψυχική ηρεμία.

Διαχείριση του στρες: Όταν έχουμε άγχος, οι μύες σφίγγουν ως στρατηγική άμυνας του σώματός μας. Οι διατάσεις είναι μια πολύ αποτελεσματική μορφή διαχείρισης του στρες.

Αυξημένη ενέργεια: Οι διατάσεις προκαλούν αυξημένη ροή αίματος αυξάνοντας έτσι και τα ενεργειακά μας επίπεδα, με αποτέλεσμα μία αίσθηση αναζωογόνησης.

Tips

Εστίασε στους μύες που είναι σφιχτοί: Οι σφιχτοί μυς είναι συχνά αποτέλεσμα του άγχους. Με τις διατάσεις αυξάνεται η ροή του αίματος στα συγκεκριμένα σημεία και μειώνεται η ένταση.

Κάνε ασκήσεις ευελιξίας (διατάσεις, γιόγκα ή tai chi) καθημερινά για τουλάχιστον 15 λεπτά. Οι διατάσεις δε χρειάζεται να είναι χρονοβόρες. Όσο πιο συχνά τις κάνουμε, τόσο περισσότερα τα οφέλη.

Βήμα 3ο: Απόλαυσε τη στιγμή

Έρευνες δείχνουν ότι το να επικεντρωνόμαστε και να απολαμβάνουμε το παρόν, μας κάνει πιο παραγωγικούς αλλά και πιο ευτυχισμένους. Όταν ζούμε με ενσυνειδητότητα μπορούμε να διαχειριστούμε και να μειώσουμε το στρες, να αυξήσουμε την απόδοσή μας, να αποκτήσουμε βαθιά συνείδηση εαυτού, να εξερευνήσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες του μυαλού μας.

Σε αυτό το βήμα είναι σημαντικό να εξασκηθείς στην προσοχή και την απόλαυση της στιγμής. Όταν φτιάχνεις το πρωινό σου για παράδειγμα ή κάνεις το πρωινό σου ντους, κάνε αυτή τη στιγμή την παρούσα ευκαιρία. Απόλαυσε τη διαδικασία. Ο στόχος σου είναι να ζήσεις το παρόν. Μην σκέφτεσαι τι πρόκειται να κάνεις μόλις φτάσεις στη δουλειά ή τι πρόκειται να πεις στον φίλο σου εκείνο το πρωί ή τι θα μαγειρέψεις για μεσημέρι. Επικεντρώσου στην παρούσα στιγμή και εκτίμησε την κάθε πτυχή της. Παρατήρησε την κάθε λεπτομέρεια, δες, άκου, νιώσε τη στιγμή.  Όσο περισσότερο εξασκείσαι τόσο περισσότερο θα σου γίνεται συνήθεια το να παραμένεις στο παρόν. Αν νιώθεις ότι δυσκολεύεσαι απλά αφιέρωσε 3 λεπτά και εστίασε στην αναπνοή σου. Μια πανάρχαια και αποτελεσματική πρακτική επαναφοράς του νου στο παρόν είναι η εστίαση στην αναπνοή.  Μόλις καταλάβεις ότι ο νους σου ταξιδεύει, πάρε μια βαθιά εισπνοή, την στιγμή που εκπνέεις διώξε κάθε σκέψη, σαν να την αποβάλλεις συνειδητά με την εκπνοή σου και επανάφερε την προσοχή σου στο παρόν.

Το πιο σημαντικό κομμάτι κάθε ρουτίνας είναι η δέσμευση και η πειθαρχία. Η μηδενική πειθαρχία ισούται με μηδενική αλλαγή. Γι’ αυτό να είσαι πειθαρχημένος και δεσμευμένος εάν θέλεις να δεις θετικές αλλαγές στη ζωή σου. Ναι, μπορείς!

Διάβασε ακόμα:

Οι ερευνητές του Harvard αποδεικνύουν ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι αναζητούν τον σκοπό, όχι το πάθος

Βάλε τέλος στο άγχος με 14 τρόπους που θα σου αλλάξουν τη ζωή

Author(s)

  • Χρύσα Φραγκοπούλου

    NLP coach - NLP Well-being Specialist

    Η Χρύσα Φραγκοπούλου είναι NLP Coach, NLP Well-being Specialist με την πιστοποίηση της INLPTA καθώς και επαγγελματίας mBIT Coach μέσω της Dynamic Equilibrium System ltd. Έχοντας προσωπικό όραμα ετών την αυτό-βελτίωση και την ενθουσιώδη στάση ζωής, και μετά από μία απόλυτα επιτυχημένη καριέρα στον χώρο του fitness, η Χρύσα αποφάσισε πως το πιο σπουδαίο που μπορεί να κάνει είναι να εμπνεύσει τους συνανθρώπους της ώστε να ανακαλύψουν και εκείνοι τη μοναδική ΦΛΟΓΑ ενέργειας και δυναμισμού που κρύβουν μέσα τους.